Pompierii ieşeni, suprasolicitaţi: peste 500 intervenţii, în doar şapte zile!
Dimensiune font:
* dintre sutele de intervenții, doar 14 au fost incendii, dar s-au făcut scrum 54 hectare de vegetaţie uscată şi şapte tone de furaj * o mână criminală a dat foc la o casă părăsită, în comuna Comarna * cele mai multe au fost intervenţiile SMURD, cele pentru acordarea primului ajutor şi transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave - 217
De multă vreme, pompierii ieşeni n-au avut o viaţă atât de agitată. Astfel, în intervalul 27 februarie - 5 martie, ei au participat la 509 evenimente, dublu faţă de media obişnuită. Cele mai multe au fost intervenţiile SMURD, cele pentru acordarea primului ajutor şi transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave. Au fost 217 asemenea cazuri. Tot o valoare mult peste medie, 44, a fost cea a numărului de acţiuni pentru monitorizarea transporturilor periculoase.
Incendiile, în nota obişnuită, s-au consemnat 14 asemenea intervenţii, în mai bine de jumătate (8) fiind vorba de aprinderea vegetaţiei uscate. Au fost afectate 54 hectare. E vorbă de neglijenţă, folosirea focului deschis în spaţii deschise şi lăsat nesupravegheat. Cât despre incidentele domestice, surprinzător, numărul acestora a fost mult mai scăzut decât în mod obişnuit, pentru această perioadă a anului, când, în mediul rural, sobele turează din plin.
Pompierii ieşeni au intervenit în localitatea Liteni, comuna Belceşti pentru stingerea focului produs la coşul de fum al unei case. Cauza probabilă, efectul termic al coşului de fum amplasat necorespunzător sau neprotejat faţă de materialele combustibile. A mai ars o magazie de 30 metri pătraţi din Leţcani, aceasta din cauza unui scurtcircuit electric, în cazul casei părăsite ce a ars în Comarna se pare că e vorba de o incendiere intenţionată.
Jocul copiilor cu chibriturile a dus la mistuirea a şapte tone de furaj uscat, în localitatea Belceşti. Boschetarii au dat foc unor tomberoane de gunoi din Lunca Cetăţuii şi, în fine, ultima intervenţie din această categorie, în Gara Cotnari, unde s-a aprins tubulatura de evacuare a gazelor provenite de la sistemul de în călzire suplimentar al vagoanelor unui automotor. N-a fost curăţat la timp şi nici cum trebuie.
Încă mai este destulă muniţie rămasă din Al Doilea Război Mondial
Printre misiunile „tradiţionale” sunt şi intervenţiile pentru asanarea muniţiei rămase neexplodate sau nedezactivate din cel de-Al Doilea Război Mondial. Opt asemenea cazuri în ultima săptămână. La Vlădiceni, au fost ridicate şi transportate în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii, două proiectile explozive. S-a mai acţionat în localităţile Sodomeni, Stânca, Golăieşti, Vulturi, Fărcăşeni, Runcu şi Cuza Vodă, de unde au fost ridicate şi transportate în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii, o bombă de aruncător de capacitate mărită, două bombe de aruncător, 16 proiectile explozive, 12 proiectile perforante şi trei proiectile perforante subcalibru. Descarcerarea a fost pusă la treabă de şase ori. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau