Povestea hotului din Vaslui care i-a invins de 2 ori in instanta pe politisti si trebuie sa primeasca daune morale de 1.000 de lei
Dimensiune font:
Un hot capturat de un agent din cadrul Politiei Rutiere Vaslui, care se afla in timpul liber, trebuie sa primeasca daune morale de 1.000 de lei de la cel care l-a prins in flagrant, dar si de la IPJ Vaslui, potrivit unei decizii date de Curtea de Apel Iasi.
Instanta a confirmat astfel o hotarare similara a Tribunalului Vaslui. Decizia definitiva in acest caz fara precedent o va da Inalta Curte.
Curtea de Apel Iasi a confirmat ce constatase si Tribunalul Vaslui: politistul i-ar fi lezat imaginea hotului atunci cand a permis fotografierea barbatului asezat pe pardoseala sectiei de politie, imagini care au fost distrubuite pe un grup de Whatsapp, format din politisti, si ulterior au ajuns in mass-media locala.
Plangerea
In acest caz, Iulian Morariu, tanarul acuzat de furt, s-a plans magistratilor ca a fost umilit de Alexandru Malancus, agent in cadrul Politiei Rutiere Vaslui, pentru ca acesta l-a prins si l-a imobilizat folosindu-se de cureaua de la pantaloni.
Cand a adus suspectul la sediul Politiei, Alexandru Malancus a fost fotografiat cu acesta, iar imaginile au fost publicate intr-un ziar local. Astfel, tanarul acuzat de furt reclama ca "a fost prezentat ca un trofeu", fiindu-i incalcat dreptul la imagine. Iulian Morariu a cerut daune morale de 100.000 de euro.
De ce a folosit cureaua
Politistul a explicat ca-l legase cu cureaua deoarece nu avea un alt mijloc de imobilizare, lucru confirmat de judecatori.
"Asa cum rezulta cu claritate din probele cauzei, depozitiile martorilor si fotografiile de la dosar, paratul nu a avut alt mijloc de imobilizare a reclamantului decat folosirea unei curele, iar legarea reclamantului nu s-a realizat in zona gatului, ci doar a mainilor.
Prin urmare, reclamantul nu a fost tinut legat de gat, cum sustine, niciun probatoriu nerelevand acest lucru, iar insotirea lui la sediul de politie legat de maini nu echivaleaza cu injosirea sau tortura," motiveaza Curtea de Apel Iasi.
Politistul, laudat pentru initiativa
De altfel, magistratii chiar lauda modalitatea aleasa de politist: "a procedat corect in conditiile date, neavand la indemana alte mijloace de imobilizare, dat fiind si atitudinea violenta a reclamantului, care, potrivit depozitiilor martorilor, injura, se agita, dadea din coate si incerca sa se elibereze si sa fuga."
Asa ca magistratii puncteaza ca atitudinea lui Iulian Morariu, politist in afara orelor de serviciu, nu este numai un comportament civic laudabil, care denota o intelegere si o respectare a necesitatii de protejare a valorilor sociale, curaj si promptitudine, ci si o respectare a obligatiilor de serviciu impuse de Legea 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane.
"Curtea considera ca prima instanta a apreciat in mod just ca imobilizarea reclamantului nu a constituit un delict pentru care reclamantul ar fi indreptatit la plata de daune morale," puncteaza Curtea de Apel Iasi.
Probleme cu publicarea fotografiei
Totusi, judecatorii critica faptul ca politistul l-a fotografiat pe hot, dar si ca a permis si altor persoane sa-l fotografieze, a distribuit poza pe Whatsapp, iar apoi imiginile au ajuns in mass-media.
"Pentru fapta delictuala constand in publicarea fotografiilor facute reclamantului in timpul cat se afla in custodia organelor de politie, Curtea constata ca paratul Malancus Alexandru nu a fost strain de imprejurarea ca reclamantului i s-au facut fotografii in acea circumstanta, chiar paratul realizand una din acestea.
Fata de situatia in care reclamantul s-a pus singur, fiind surprins intr-un context din care se poate deduce implicarea in savarsirea unei infractiuni flagrante, publicarea unor fotografii in spatiul public nu apare ca o ingerinta in dreptul acestuia la imagine, cat timp din aceste fotografii nu rezulta o imagine injositoare. Imaginea cu reclamantul asezat pe pardoseala, cu cureaua atarnand la gat, este de natura a aduce atingere dreptului la imagine al reclamantului.
Este lipsit de relevanta ca fotografia a ajuns in presa din alte surse, precum si faptul ca cea din ziar nu ar fi fost facuta de parat, cat timp paratul a permis efectuarea de fotografii in aceste circumstante," conchid judecatorii.
Suma de 1.000 de lei este corecta
Curtea de Apel Iasi a subliniat ca daunele morale de 1.000 lei reprezinta o suma corecta si rezonabila, fata de prejudiciul de imagine creat hotului. Judecatorii au dat de inteles ca si publicatia locala care a dat fotografia ar trebui sa plateasca o parte din prejudiciu.
"Astfel, in mod judicios, prima instanta a subliniat caracterul onorabil al faptei paratului Malanacus Alexandru, care trebuie sa fie mandru de aceasta realizare, acesta neurmarind producerea unui prejudiciu reclamantului.
Cu toate acestea, a dat dovada de imprudenta cand a acceptat sa fie fotografiat alaturi de reclamant si cand a postat fotografia pe o retea de socializare. Pe de alta parte, prejudiciul de imagine adus reclamantului nu se datoreaza in totalitate paratilor, astfel ca in mod corect prima instanta a observat ca nu se justifica ca paratii sa-l suporte in intregime," conchide instanta.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau