Povestea măcelului religios de la o mănăstire din Moldova. Ortodocșii de rit vechi, torturați și uciși de cei de rit nou
Dimensiune font:
La 35 de kilometri de municipiul Bacău, în satul Cucova din comuna Valea Seacă, se află Mânăstirea „Sfânta Treime”, de rit vechi, unde viețuiesc 33 de călugări, din care opt sunt preoți și nouă, diaconi.
Viața monahală a reînviat în acest loc după 1990, când prin donații a fost ridicat acest complex bisericesc, unul dintre cele mai impozante din Moldova, după Mănăstirea Slătioara, din județul Suceava, unde este și sediul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România.
Pe locul actualei mănăstiri din satul Cucova, în urmă cu 89 de ani s-a produs un măcel, soldat cu 5 morți, 28 de răniți grav. dar și cu arestări.
Trecerea Bisericii Ortodoxe Române de la calendarul iulian la cel gregorian, decisă la Constantinopol, în 1923, a produs scindare în rândul credincioșilor ortodocși din România. De cele mai multe ori, cei care au rămas după vechiul calendar bisericesc, fără susținere la nivel de stat, au trebuit să-și ridice noi lăcașuri de cult, întâmpinând însă greutăți.
În curtea complexului mănăstiresc, pe locul fostului altar al mănăstirii, care a fost distrusă pe 14/27 mai 1935 a fost ridicat un monument dedicat celor care au fost uciși sau maltratați de jandarmi și sătenii susținuți de doi preoți pe rit nou din localitate.
Potrivit monumentului din marmură neagră, în acea zi, au fost uciși Ion Hanga din Cucova, Vasile Păduraru, Maria Bărbuță și Ileana Pavel din Orbeni dar și Ioan Eftimie, din Balș.
Istoria cunoscută și transmisă, din generație în generație, consemnează faptul că în acea zi, un număr mare de enoriași și doi preoți trecuți la Biserica Ortodoxă Română (autocefală) dar și mai mulți jandarmi au venit să distrugă mănăstirea care abia fusese ridicată de un an.
Preotul Antim povestește ceea ce se știe despre acea zi, în care, pe fond religios a fost distrusă mănăstirea nedorită de ortodocșii de rit nou. Au venit pentru a-i ajuta pe săteni și un număr mare de jandarmi înarmați, de la Legiunea Focșani, însoțiți de un procuror (Valea Seacă și Cucova erau înainte de Război în județul Putna).
S-au tras focuri de armă, iar cei care nu au fost uciși sau răniți grav, au fost arestați. 42 de oameni au fost ținuți în pușcărie aproape jumătate de an pentru rebeliune în masă.
„Au fost duși pe jos până la Focșani (aproximativ 65 de kilometri). Acolo au fost batjocoriți și torturați, unora li s-a smuls barba, au fost ținuți mai multe luni în arest. Ieromonahul Ioanichie Dudescu a fost condamnat la doi ani de închisoare, pentru rebeliune în masă”, spune preotul Antim.
Mănăstirea de rit vechi din Cucova a încetat să mai existe, chiliile au fost devastate şi dărâmate, cărămida a fost dusă la preotul din comună, iar icoanele și cărţile sfinte au fost distruse.
Timp de 21 de ani, locul a fost părăsit de călugării pe vechi și de enoriașii lor. În 1956, la Valea Seacă au venit ieromonahul Pahomie Morar și părintele Antonie Clapon. Au ridicat un paraclis şi câteva chilii, timp în care au făcut actele pentru terenul transformat într-o livadă, unde fusese mânăstirea. Cu greu au obținut autorizații pentru acestea de la autoritățile comuniste.
Călugărul Pahomie Morar (1936-2006), considerat întemeietorul Mănăstirii „Sfânta Treime”, a fost înmormântat în biserică, unde are și o placă mortuară din marmură neagră.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau