Primarul Mihai Chirica și primarii a patru dintre cele celelalte șase municipii din Regiunea Nord - Est reunite în cadrul Asociației „Moldova se dezvoltă”
Dimensiune font:
Primarul Mihai Chirica și primarii a patru dintre cele celelalte șase municipii din Regiunea Nord - Est reunite în cadrul Asociației „Moldova se dezvoltă”, anume Cosmin - Ionuț Andrei, primarul Municipiului Botoșani, Andrei Carabelea, primarul Municipiului Piatra Neamț, Leonard Achiriloaei, primarul Municipiului Roman, și Mihăiță Negură, primarul Municipiului Câmpulung Moldovenesc, au avut astăzi, 22 ianuarie, la Palatul Roznovanu (sediul administrativ al Primăriei Municipiului Iași), o nouă întâlnire de lucru. Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava, și Ilie Boncheș, primarul Municipiului Vatra Dornei, nu au putut participa la întâlnire.
Scopul principal al discuțiilor de astăzi, inițiate de către primarul Mihai Chirica, a fost acela al relansării activității Asociației „Moldova se dezvoltă”, activitate afectată atât de restricțiile generate de pandemia de COVID-19, cât și de alegerile locale și parlamentare de anul trecut. În context, întrucât o parte dintre primari sunt la primul mandat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020, s-a convenit ca fiecare consiliu local în cauză să adopte hotărâri privind desemnarea noilor reprezentanți ai municipiilor în Asociație. Consiliul Local al Municipiului Piatra Neamț a adoptat deja o astfel de hotărâre privind desemnarea primarului Andrei Carabelea, urmând ca și primarii Cosmin - Ionuț Andrei și Leonard Achiriloaei să inițieze astfel de proceduri.
Revenind la obiectivul principal al întâlnirii, dar și al Asociației, primarii au convenit asupra susținerii comune a unui pachet de proiecte de investiții cu impact regional în domeniul infrastructurii (precum autostrăzile A7 și A8 și șoselele ocolitoare ale municipiilor), sănătății (precum Spitalul Regional de Urgență de la Iași), dar și educației și cercetării (inclusiv cu cooptarea celorlalte municipii în două proiecte cu finanțare europeană ale Municipiului Iași, anume Institutul de Cercetare Avansată a Creierului și Centrul Regional de Cercetare pentru Inteligență Artificială), susținere importantă în contextul elaborării bugetului de stat pe anul 2021 și mecanismelor de finanțare prin exercițiul financiar european 2021 – 2027 și prin Planul de Redresare și Reziliență.
În calitate de vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România, primarul Mihai Chirica și-a asumat și sarcina de a susține în fața acestei asociații, dar și a autorităților guvernamentale proiectele celorlalte municipii din Asociația „Moldova se dezvoltă”, cu precădere acelea cu impact regional.
Pe lângă cultivarea avantajelor proprii, primarii au convenit și asupra elaborării unei strategii comune de promovare turistică, care să includă organizarea unor circuite la nivel regional, dar și peste Prut, către obiective turistice din Republica Moldova. Proiectul Asociației de Management al Destinației Turistice Iași a fost oferit, ca exemplu de bună practică, și celorlalte municipii.
Un subiect important abordat astăzi a vizat elaborarea unei strategii comune a Asociației care să susțină demersurile de integrare a Republici Moldova în comunitatea europeană, inclusiv prin extinderea colaborării municipiilor din Asociație cu localități de peste Prut.
Nu în cele din urmă, primarii au convenit să facă demersuri pentru înființarea unui birou permanent de reprezentare al Asociației la Bruxelles, cu scopul fundamental al susținerii intereselor regiunii în fața forurilor europene.
În altă ordine de idei, primarii au convenit să lanseze și o campanie de comunicare și promovare a Asociației (care să includă site, pagină de Facebook, emiterea unor comunicate de presă și puncte de vedere comune etc.).
„Asociația «Moldova se dezvoltă» nu se dorește a fi o structură paralelă sau concurentă pentru Asociația Municipiilor din România, nici pentru alte structuri asociative, ci o entitate care să coaguleze toate energiile din Regiunea Nord – Est și din Moldova, într-un spirit unitar și coerent și în beneficiul celor aproape un milion de cetățeni care locuiesc în municipiile pe care le reprezentăm. Sunt încrezător că activitatea Asociației va fi reluată în cele mai bune condiții, că rezultatele vor deveni vizibile și le doresc succes celorlalți primari, unii aflați la început de mandat, și sunt sigur că vom colabora excelent!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Despre Asociația „Moldova se dezvoltă”
Acordul - cadru de înființare a Asociației „Moldova se dezvoltă” a fost semnat de către primarii celor șapte municipii pe 17 decembrie 2018, la Suceava. Pe 23 ianuarie 2019, la Iași, a avut loc o nouă întâlnire a Asociației, în vederea definitivării documentelor de înființare a acesteia și în cadrul căreia primarii au prezentat public și cele mai importante proiecte ale comunităților pe care le reprezintă și ale regiunii. Pe 28 februarie 2019 Consiliul Local a votat asocierea Municipiului Iași cu celelalte orașe în vederea înființării, în mod oficial, a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Moldova se dezvoltă”. Astfel de decizii au fost luate și de consiliile locale ale celorlalte municipii și orașe din Asociație.
Actele legale de înființare a Asociației au fost semnate pe 23 iulie 2019, la Piatra Neamț, de către primarii celor șapte municipii fondatoare. Tot atunci primarii fondatori au decis și componența primei structuri de conducere a Asociației, primarul Mihai Chirica fiind primul președinte al acesteia, iar primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu, vicepreședinte.
Obiectivul principal al Asociației îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii de transport de importanță regională și națională, anume autostrada Iași – Târgu Mureș, autostrada Nord – Sud, care să lege Moldova de București, construirea șoselelor de centură la nivelul orașelor asociate, interconectarea cu rețelele de transport european, inclusiv spre Ucraina și Moldova, modernizarea transportului feroviar, asigurând interconectivitatea prin trenuri de mare viteză cu celelalte regiuni. Printre obiectivele noii entități se numără și îmbunătățirea mediului economic (prin dezvoltarea de rețele de tip cluster în domenii precum agricultură, turism sau IT, înființarea și dezvoltarea de zone economice și parcuri industriale după model european, sprijinirea dezvoltării infrastructurii specifice cercetării, inovării și adoptării de noi tehnologii, precum și transferurile de tehnologii), promovarea ocupării și sprijinirea mobilității forței de muncă, descentralizarea administrativă și reducerea sărăciei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau