Primele autobuze electrice vor circula pe străzile Iașului la începutul anului viitor
Dimensiune font:
Municipalitatea ieșeană a făcut un nou pas important în modernizarea transportului public * contractul care prevede furnizarea a 20 de autobuze electrice de 12 metri a fost semnat ieri, 15 aprilie, la Palatul Roznovanu * deşi termenul de livrare este de 24 de luni, reprezentaţii Solaris România spun că autobuzele vor circula pe străzile din Iaşi în prima jumătate a anului viitor
Compania poloneză Solaris Bus & Coach este câștigătoarea unei ample licitații organizate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin care, grație fondurilor europene, vor fi în România 131 autobuze electrice de 12 metri lungime. Unul dintre cele șapte loturi în care a fost împărțită licitația este destinat municipiului Iași, care va beneficia astfel de 20 de autobuze electrice Solaris Urbino Electric nE12, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă. „Astăzi (n.r. – ieri) semnăm cel de-al treilea contract de furnizare a mijloacelor de transport electrice pentru municipiul Iași. Este vorba despre 16 tramvaie pentru care am semnat contractul cu firma Bozankaya din Turcia, pentru suma de 167 de milioane de lei, alte 16 tramvaie pe care le-am contractat de la compania poloneză PESA, pentru suma de 163 de milioane de lei, și 20 de autobuze electrice de 12 de metri pe care le contractăm în această zi în cadrul unui proiect în valoare de 66,7 milioane de lei. Va urma un al patrulea contract, pe care îl vom semna în curând și care vizează 24 de autobuze electrice de 10 metri, contra unei sume de 64,8 milioane de lei”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Astfel, grație fondurilor europene, Municipiul Iași va beneficia de 76 de mijloace de transport electrice, în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei, respectiv circa 94 de milioane de euro!
Vin însoţite de staţii de încărcare
Edilul-șef a apreciat calitatea autobuzelor Solaris, exponentele unei economii poloneze puternice și adaptate cerințelor pieții internaționale.
„Autobuzele sunt de ultimă generație, Solaris fiind cel mai mare producător de autobuze electrice din Europa și unul dintre cei mai importanți jucători din piață din întreaga lume. Îi felicit pentru consecvența cu care își susțin tehnologia! Compania poloneză Solaris este un exemplu pentru fiecare dintre noi și sperăm că și românii se vor trezi și vor încerca să își reindustrializeze economia pentru a produce măcar pentru ceea ce consumăm, dacă nu și cu speranța de a mai exporta și la alții”, a arătat primarul Mihai Chirica.
În același cadru, primarul a invocat necesitatea descentralizării achizițiilor coordonate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, arătând că municipalitatea ieșeană are capacitatea de a gestiona mai rapid documentațiile specifice. „Noi avem mobilitate mai mare în achizițiile publice și am fi putut semna acest contract mai devreme. Aceste achiziții au început încă din 2018, durând trei ani, mult prea mult”, a explicat edilul.
Pe de altă parte, reprezentantul companiei Solaris în România a oferit câteva informații tehnice despre cele 20 de autobuze electrice. „Municipiul Iași a intrat în Constelația Solaris, fapt pentru care ne bucurăm foarte mult. Pentru Iași urmează să construim 20 de autobuze electrice de 12 metri lungime. Ele vor fi însoțite de 20 de stații de încărcare lentă, care vor încărca autovehiculele pe timp de noapte, proces care se va realiza în maxim șase ore, și șase stații de încărcare rapidă, așa-zisele stații de oportunitate, care se află la capetele de trasee și care în zece minute încarcă autobuzele pentru cel puțin încă un traseu. Termenul de livrare este 24 de luni, dar vă garantăm că nu vom ajunge atât de departe. Sperăm ca în prima parte a anului viitor mașinile deja să circule pe străzile din Iași”, a declarat Daniel Ciolan, director general al Solaris România.
Autobuze de ultimă generație
Autobuzele Solaris Urbino Electric nE12 care vor fi furnizate Iașului sunt de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, caroserie CE, echipate tehnic pentru operarea în relief predominant deluros, cu aer condiționat, sisteme de monitorizare, faruri și iluminat LED.
Autobuzele au lungimea de 12 metri, lățimea de 2,55 metri și înălțimea de 3,3 metri, viteza maximă de 70 km / h, o autonomie de 66 de kilometri și capacitatea de 82 de pasageri, din care 30 pe scaune și 52 în picioare.
Cele 20 de autobuze electrice vor deservi rutele 28 (10 autobuze): Rond Dacia - Piața Alexandru cel Bun – str. Pantelimon Halipa - Podu Ros - Târgu Cucu – Bulevardul Independenței - Bulevardul Carol I – Rond Triumf și retur și 36 (10 autobuze): Rond Dacia – Gară – Piața Unirii / Piața Mihai Eminescu – Copou – Breazu și retur.
24 de autobuze electrice de 10 metri
Grație aceleiași linii europene de finanțare, municipiul Iași va beneficia și de 24 de autobuze electrice de 10 metri. Licitația a atras, până la termenul limită din 10 noiembrie 2020, nu mai puțin de cinci oferte din partea unor companii sau asocieri de firme, în cazul municipiului Iași. Astfel, la procedura de achiziție cu o prevedere financiară de 54.500.000 lei, fără TVA, respectiv 64.855.000 lei, cu TVA, adică aproximativ 13,2 milioane de euro, s-au înscris BMC Truck & Bus SA (România), SOR Libchavy spol. sro (Cehia), Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AS (Turcia), Temsa Ulasim Araclari San Tic AS (Turcia) și asocierea Bozankaya Otomotiv Mak. Ith. Ve Ihr. AS (Turcia) – Sileo GmbH (Germania).
Proiectul include și construirea și punerea în funcțiune a șapte staţii de încărcare rapidă şi a 24 staţii de încărcare lentă.
Cele 24 de autobuze electrice de 10 metri vor fi folosite în transportul public din Iași astfel: 14 pe ruta 42 (Copou - CUG) și 10 pe traseul 52 (Piaţa Alexandru cel Bun - Pasaj Octav Băncilă - Copou).
Contractul de finanțare europeană a fost semnat pe 16 octombrie 2019.
Ofertele sunt în evaluare, iar licitația are ca termen de finalizare luna mai. Contractul ar putea fi semnat în luna iunie. Lucian STATE
* * *
Solaris este un producător puternic, recunoscut la nivel internațional: parte a CAF Group, fondat în 1996, cu peste 2.600 de angajați, peste 19.000 de vehicule vândute în 750 de orașe, din care 1.487 de vehicule în 2019, și peste 1.000 de autobuze electrice livrate în 86 de orașe din 18 țări.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau