Program de recuperare pentru vârstnicii care au suferit de COVID
Dimensiune font:
La Spitalul „C. I. Parhon" din Iași a fost deschisă o clinică pentru recuperarea persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2.
Purtătorul de cuvânt al instituției medicale, Ionuț Nistor, a precizat că presoanele vârstnice au o fragilitate sporită și după boală sunt prezente multiple sechele de ordin respirator și cardiac. Pentru a beneficia de noile servicii, pacienții trebuie să aibă un bilet de trimitere de la medicul de familie, cardul de sănătate și dovada că a trecut prin boală.
Șeful clinicii de geriatrie, dr. Ioana Dana Alexa a adăugat că spitalul poate oferi trei tipuri de programe de recuperare, respectiv: respiratorie, psihologică și cognitivă.
„Încercăm să venim în ajutorul pacientului vârstnic care a trecut prin boală şi care necesită, din cauza vârstei înaintate, a bolilor concomitente şi a gradului de fragilitate, o recuperare activă a funcţiilor complete. Mulţi nu rămân doar cu sechele respiratorii, ci şi cu o evoluţie nedorită a celorlalte patologii cardiovasculare, reumatismale, neurologice. Aceştia au nevoie de programe de recuperare complexă, prin reevaluarea schemelor terapeutice existente anterior infecţiei. În general, noi ne adresăm tuturor vârstnicilor, dar acum în mod deosebit vrem să îi ajutăm pe cei care au avut infecţie cu COVID-19", a explicat prof. dr. Ioana Dana Alexa.
Astfel, de recuperarea pacientului vârstnic care a trecut prin boală se va ocupa întreg colectivul clinicii, iar recuperarea respiratorie va fi făcută cu ajutorul unui kinetoterapeut voluntar.
Prin această recuperare a pacienţilor COVID se doreşte şi o revenire la parametri normali ai secţiei. De la începutul pandemiei, de anul trecut, paturile Secţiei de Geriatrie au fost folosite pentru pacienţii suspecţi de infecţia cu COVID-19 până la venirea rezultatelor, funcţionând ca o zonă tampon a spitalului.
‘Capacitatea actuală pentru recuperarea vârstnicilor este de 20 de paturi. Vârstnicii care vor să înceapă programul de recuperare în baza unei programări făcute în Ambulatoriul de Medicină Internă 2 – Geriatrie. Atunci când ajung la spital trebuie să aibă la ei un bilet de trimitere de la medicul de familie, cardul de sănătate, precum şi o dovadă a trecerii prin boală, a vaccinării sau un test negativ. Este nevoie de această garanţie epidemiologică pentru că pe această secţie se consideră că toţi pacienţii sunt negativi‘, a mai spus Dana Alexa..
Ea a precizat că durata internării va depinde de la caz la caz, în medie specialiştii explicând că este nevoie de zece zile de spitalizare, însă poate fi şi de mai lungă durată dacă pacientul are nevoie.
‘În afara problemelor respiratorii am observat că avem pacienţi care suferă şi de anxietate şi atacuri de panică dupa boală. Nesiguranţa evoluţiei lui ca pacient în raport şi cu celelalte patologii pe care le are este foarte importantă. Dacă suferă de numeroase episoade de panică şi anxietate se modifică sever şi evoluţia altor patologii – cardiovasculare, neurologice, cognitive, deci suferă inclusiv o scădere a capacităţilor cognitive ca urmare a trecerii prin boală‘, a mai spus şefa Secţiei de Geriatrie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau