Proiectul de execuție a lucrărilor de la Filarmonică, actualizat
Dimensiune font:
* lucrările de consolidare, reabilitare și modernizare a clădirii Filarmonicii ieșene, în valoare totală de 16 milioane de euro, sunt incluse în cadrul unui proiect depus în comun de Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași prin Programul Operațional Regional (POR) al Uniunii Europene – Prioritatea 7 Nord-Est * până la deschiderea liniilor de creditare de către Uniunea Europeană, CJ Iași a alocat de la bugetul propriu suma de 2,3 milioane de lei pentru începerea lucrărilor, banii urmând să fie returnați de către UE
Miercuri, 29 mai, consilierii județeni vor supune la vot modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Judeţean Iaşi nr.447/18.12.2019 privind aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Reabilitarea şi modernizarea imobilelor cu numerele cadastrale 161496 şi 161497 situată în Iaşi, str. Cuza Vodă nr. 29, în care îşi desfăşoară activitatea Filarmonica Moldova Iaşi”.
Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea lucrărilor este de 105.085.104,04 lei cu TVA, respectiv 88.390.332,11 lei fără TVA, din care 49.280.234,16 lei cu TVA, respectiv 41.411.961,48 lei fără TVA reprezintă lucrările de construcții și montaj. „Prin Hotărârea Consiliului Judetean Iaşi nr. 473/29.11.2022 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Consiliului Judetean Iaşi nr. 447/18.12.2019 privind aprobarea Documentației de avizare a lucrărilor de intervenţii şi a indicatorilor tehnico-economici la obiectivul de investiție Reabilitarea şi modernizarea imobilelor cu numerele cadastrale 161496 şi 161497 situate în Iaşi, str. Cuza Vodă, nr.29, în care îşi desfășoară activitatea Filarmonica Moldova Iaşi au fost modificaţi indicatorii maximali, indicatorii de performanţă minimali şi indicatorii financiari socio-economici rezultaţi ca urmare a reactualizării documentaţiei tehnico-economice”, se precizează în expunerea de motive la proiectul de hotărâre.
„Clădirea Filarmonicii Moldova este înscrisă în lista monumentelor istorice din anul 2010 cod Is-2-m-B-0384601 cu denumirea Notre Dame de Sion. Ansamblul de imobile este compus din trei tronsoane construite în epoci diferite, în formă de L, după cum urmează: tronsonul 1- Casa Alecu Balș este o casă cu parter şi două etaje construită în anul 1815. Acest tronson a fost consolidat şi reabilitat recent şi nu face obiectul proiectului tehnic existent; tronsonul 2, cuprinde săli de concert, săli de studiu și anexe administrative care le deservesc aliniate la strada Cuza Vodă în continuarea tronsonului 1. Clădirea a fost construită pe aceeaşi congregaţie în anii 1900-1909 pentru dezvoltarea institutului. Tronsonul 2 face obiectul proiectului tehnic existent; tronsonul 3 este format din aripa aflată la strada Vasile Stroescu, compusă din unirea a două case existente cu un corp de legătură şi, mai departe conectarea cu tronsonul 2 tot printr-un corp de legătură. Corpului de clădiri astfel format i s-a mai adăugat o travee în capăt. Cele două case care fac parte din tronsonul 3 au fost denumite tronson 3A şi tronson 3B. Tronsonul 3A face obiectul proiectului tehnic existent. În prezent, ansamblul format din tronsoanele 2 și 3A au fost preluate în administrarea Judetului Iasi — Consiliul Judetean Iași pentru o perioadă de 22 de ani, sub rezerva începerii lucrărilor de reabilitare în termen de 2 ani de la preluare, în scopul funcţionării Filarmonicii Moldova Iaşi. Tronsoanele 1 și 3B au fost reabilitate şi refuncţionalizate intre anii 1990-2012. În aceeaşi perioadă a început şi consolidarea tronsonului 2, dar din lipsa finanţării, lucrarea a fost abandonată până în momentul actual, fapt care a făcut ca Sala mare de concerte să se degradeze până la existenţa pericolului de prăbuşire. În aceste condifii, de aproape 30 de ani, Orchestra Filarmonicii din Iaşi, una din cele mai valoroase ansambluri din ţară, îşi desfăşoară activitatea în spaţii improprii, neadecvate”, se arată în nota de fundamentare care însoțește proiectul de hotărâre.
Lucrările de consolidare, reabilitare și modernizare a clădirii Filarmonicii ieșene, în valoare totală de 16 milioane de euro, sunt incluse în cadrul unui proiect depus în comun de Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași prin Programul Operațional Regional (POR) al Uniunii Europene – Prioritatea 7 Nord-Est.
Până la deschiderea liniilor de creditare de către Uniunea Europeană, Consiliul Județean Iași a alocat de la bugetul propriu suma de 2,3 milioane de lei pentru începerea lucrărilor de la Filarmonică, banii urmând să fie returnați de către UE.
În plus, în urma unui amendament depus la Legea Bugetului de Stat pe anul 2024, Guvernul a alocat, la începutul acestui an, suma de 2 milioane de lei pentru începerea lucrărilor. Contractul, care are ca termen de finalizare 19 luni, include realizarea de lucrări de consolidare a clădirii, reparația zonelor degradate sau avariate ale construcției, lucrări de intervenție în urma refuncționalizarii anumitor spații, înlocuirea instalațiilor electrice și sanitare, lucrări de refacere a finisajelor speciale afectate de degradare. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau