Protestul taximetriștilor a blocat orașul
Dimensiune font:
Circulaţia a fost blocată astăzi, pentru câteva ore, de la ora 10 la 13, de la Podu Roş până la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași. Sute de taximetrişti au ieşit iar în stradă. Ei se tem de concurenţa celor de la UBER. „Avem aproape două săptămâni de când ordonanţa 49 a intrat în linie dreaptă. Dacă din 2015 până pe 1 februarie 20120 toate instituţiile statului spuneau că nu au un cadru legal să fie sancţionat acest transport alternativ, astăzi avem această Ordonanţă 49, articolul 21, care spune clar că activitatea de transport alternativă se face în condiţiile legii 38. Adică, orice persoană de transport, fie persoană independentă, AF, PF sau SRL trebuie să aibă la bordul maşinii aparat fiscal, casă de marcat fiscală. Ce înseamnă acest lucru? Că legiuitorul a recunoscut că din 2015 până acum cei care au făcut transport alternativ au făcut evaziune fiscală. Noi asta cerem. Aşa cum suntem controlaţi în fiecare zi, văzuţi în stradă cu însemne atât la exteriorul, cât şi la interiorul maşinii, ne dorim ca acelaşi lucru să aibă şi ei. Adică, atestat, autorizaţie de transport alternativ, omologarea maşinii la un an, ITP-ul la 6 luni, carte de muncă şi casă de marcat fiscală. Acesta este motivul pentru care noi suntem astăzi prezenţi în faţa dumneavoastră şi a cetăţenilor”, a spus preşedintele COTAR, Mircea Manolache, într-un interviu dat ziariştilor.
La ora 11,00 reprezentanţii taximetriştilor au fost invitaţi să meargă la discuţii cu prefectul. Aceştia, însă, au refuzat. „Nu vom merge, pentru că domnul prefect a avut 12 zile la dispoziţie să facă o operativă şi să solicite tuturor instituţiilor statului să acţioneze cu privire la această evaziune făcută în masă”, a spus Manolache.
Taximetriştii sunt nemulţumiţi de concurenţa nelioală făcută de platformele online dar şi de faptul că acestea nu plătesc taxe şi impozite. „La nivel naţional sunt 15.000 de utilizatori, asta ar însemna aproape 1 milion de euro încasări zilnice. Ştim cu toţii că orice agent economic care acţionează pe raza judeţului sau a ţării este nevoit să plătească TVA, impozit pe profit, carte de muncă şi toate celelalte taxe care sunt prevăzute în Ordonanţa 49. Cu alte cuvinte, cam 60% din încasări ar trebui să meargă în bugetul local, bugetul central s.a.m.d, fapt pentru care sunt convins că această activitate de transport e susţinută de cei care ar trebui să ne reprezinte. N-aş putea spune că a ajuns până la Cotroceni dar sunt convins că guvernul şi domnul Ludovic Orban ştiu sigur că această toleranţă arătată faţă de activitatea de transport alternativ este practic protejată”, a spus mai Manolache.
O altă nemulţumire este aceea că în tot orașul sunt doar câteva stații de taxi, dar şi acestea sunt cel mai adesea ocupate de alţi şoferi. „Stațiile de taxi care au fost înființate stau ocupate de mașini particulare. Poliția Locală nu ia nicio măsură, poliția rutieră nu ia nicio măsură, pe noi dacă ne vede la dublaj ne amendează și cam atât. Sigur că avem încasări mai mici, ei vin cu comenzi pe Uber la aeroport, noi stăm câte o oră - o oră jumate, că așteptăm avioanele sau ducem clienți acolo. Nu ne convine să consumăm benzina de la aeroport în oraș și înapoi. Ei vin, au luat clientul și au plecat”, spune un taximetrist prezent la protest. Lavinia DUCAŞ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau