Puşcărie pentru 60 tablete de Diazepam. Pastilele sunt considerate droguri!
Dimensiune font:
* inculpatul a spus că a primit pachetul de la un basarabean pe care nu-l cunoaşte, dar căruia îi transportase deseori colete * trebuia să predea marfa unei femei din Iaşi * pe care, iarăşi, nu o ştie * judecătorii n-au crezut o iotă din spusele lui
Vasile Afteni are dublă cetăţenie, română şi moldovenească, e tatăl a doi copii minori şi, pentru a-şi rotunji veniturile, obişnuia să care diverse produse, dintr-o parte pe cealaltă a Prutului, aşa numitul micul comerţ de frontieră. Mai făcea comisioane şi pentru diverse persoane.
Ani la rând, n-a fost prins cu nimic în neregulă. Asta până pe 5 septembrie 2019, când un echipaj al poliţiei de frontieră i-a oprit duba pentru un control de rutină, pe raza localităţii Zberoaia, comuna Gorban, judeţul Iaşi.
Agenţii au găsit un colet frumos ambalat, pe care nu scria nimic, fapt care le-a atras atenţia. L-au întrebat pe Afteni ce conţine, acesta a ridicat din umeri, aşa că au decis să-l desfacă. Au găsit înăuntru 60 comprimate ce s-au dovedit a fi de Diazepam. Au făcut proces verbal, iar româno-basarabeanul s-a trezit cu dosar penal pentru săvârrşirea infracţiunii de „trafic internaţional de droguri”. Rechizitoriul a fost finalizat şi remis instanţei pe 9 noiembrie 2021.
Pe parcursul procesului, inculpatul a încercat să se apere, declarând că primise pastilele de la un bărbat din Republica Moldova, nu-i ştie identitatea, dar îi transporta deseori diverse colete. Afteni a mai adăugat că trebuia să predea Diazepamul unei femei din Iaşi, nici pe aceasta n-o cunoaşte. Că, în momentul în care a preluat comprimatele de Diazepam, nu a primit niciun document medical pentru comprimate şi nici nu i s-a spus că au un regim special.
Cam cusută cu aţă albă povestea, judecătorii n-au crezut o iotă din spusele lui. Astfel, prin motivarea sentinţei de marţi, 30 ianuarie a.c., „instanţa reţine că apărarea inculpatului, în sensul că nu a ştiut că deţinerea comprimatelor de Diazepam, fără drept, este interzisă în România, nu poate fi primită, întrucât inculpatul este cetăţean român, astfel că este obligat să cunoască legislaţia ţării, necunoaşterea legii neputând fi invocată ca şi cauză de neimputabilitate. În plus, instanţa constată că Diazepamul este interzis la deţinere şi în Republica Moldova”.
Drept urmare, Afteni a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau