Rata şomajului creşte, deşi sunt tot mai multe locuri de muncă disponibile
Dimensiune font:
Faţă de finele anului trecut, recentul centralizator remis presei de către AJOFM arată un spor consistent al ofertei de lucru la nivelul judeţului Iaşi. S-a ajuns, în doar o lună de zile, de la 412 posturi vacante, la 599 în clipa de faţă. Procentual, cu 45% mai mult. Aritmetic şi logic, ar fi trebuie să consemnăm o scădere a ratei şomajului. Nu se întâmplă aşa, dimpotrivă.
Şomajul a crescut cu un punct procentual, ajungând la o valoare destul de îngrijorătore, 3,65%. La momentul actual, sunt înregistraţi în evidenţele AJOFM 10.099 de cetăţeni aflaţi în căutare de serviciu. În realitate, numărul celor fără serviciu e mult mai mare, destui preferă să trăiască din ajutoare sociale, mici învârteli, muncă la negru sau, pur şi simplu, din cerşetorie.
Din cei 10.099 (4.473 femei), doar 1.184 primesc ajutor financiar de la stat (11,7%). Ceilalţi (8.915), doar sfaturi şi servicii de ocupare gratuite. Adică, li se caută un job.
Există un dezechilibru imens, tot mai mare, între cetăţenii care provin din mediul rural şi cei de la oraş. Din prima categorie fac parte 8.786 şomeri.
Alt aspect îngrijorător, dacă analizăm tabloul şomajului la Iaşi prin prisma categoriilor de vârstă. Cei mai mulţi, 2.773, au între 40 şi 49 de ani, oameni aflaţi la apogeu, în ce priveşte randamentul şi puterea de muncă. Urmează cei cu şanse minime de angajare, şomerii trecuţi de 55 de ani. 2.745 persoane. Vin apoi cei cu vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani (1.675) şi cei din grupa 50 - 55 de ani (1.671).
Tinerii sunt la coada clasamentului, cifrele arată că îşi găsesc cel mai uşor de lucru. 738 sunt sub 25 de ani şi, ca de obicei, cel mai puţin afectaţi de şomaj aparţin intervalului de vârstă 25 - 29 ani. Doar 497.
Ai carte, ai parte
Din punct de vedere al nivelului de şcolarizare, cei cu studii aproximative sunt majoritari. 27,61%, practic analfabeţi, cel mult absolvenţi a câtorva clase primare. Alţi 34,79% au reuşit, totuşi, să termine gimnaziul, dar s-au oprit aici cu studiul. Pentru că au văzut ce se întâmplă cu alţii care deţin certificat de calificare, au absolvit şcoli profesionale ori de arte şi meserii, dar nu le-a folosit nimic. Aceştia din urmă reprezintă 24,88% din totalul şomerilor ieşeni. Un sfert.
Zicala „ai carte, ai parte” e confirmată din plin de realitatea momentului, cel puţin la nivelul judeţului. Cei cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă numai 8,87% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii superioare sunt şi mai puţini, 3,85%.
În fine, trebuie menţionat că, în cursul anului 2024, au fost încheiate 6.353 contracte individuale de muncă, în urma acordării de asistenţă personalizată de către funcţionarii AJOFM Iaşi. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau