Record în materie de parcări, la Iași: 600 de lei, lunar!
Dimensiune font:
În cursul anului precedent, municipalitatea ieșeană a organizat mai multe licitații legate de închiriere a unor locuri de parcare. Astfel, autoritatea locală a organizat, în 2021, 152 de licitații pentru închirierea a 1.538 de locuri de parcare. Din cele 1.538 de locuri de parcare scoase la mezat, au fost închiriate 1.081. Alte 41 de locuri de parcare au fost atribuite cu prioritate persoanelor cu handicap. În plus, în anul 2021, au fost reziliate 339 de contracte de închiriere. De pe urma locurilor de parcare din municipiu, Primăria Iași a obținut 9,5 milioane de lei (circa 2 milioane de euro). Suma este mult mai mare față de 2020, când municipalitatea a obținut 8,2 milioane de lei (1,6 milioane de euro) şi dublă comparativ cu perioada 2018-2019, când încasările erau de 4,5, respectiv 3,4 milioane lei.
Anul acesta, Serviciul Parcări a organizat în jur de 50 de licitaţii, fiind scoase la mezat 350 de locuri de parcare pentru care s-au „duelat” 500 de ieşeni. Preţul de pornire este de 33 de lei pentru un loc de parcare, numai că, dată fiind cererea foarte mare, se ajunge rapid la sume care ar putea părea exorbitante. Aşa s-a ajuns în situaţia ca, în Alexandru cel Bun, să se plătească şi 600 de lei pentru un loc de parcare, sumă identică cu cea plătită anul trecut de un alt ieşean: 650 de lei.
Raportat la anii trecuţi, preţul unui loc de parcare în Iaşi a crescut de cinci ori, în 2012 de exemplu, media pe oraş nedepăşind 27 de lei. Au existat, însă, situaţii în care această cifră a fost depăşită. În 2019, un ieşean a licitat suma de 1.021 lei pentru un loc de parcare pe care l-a deţinut în intervalul 1 februarie - 1 mai, după care a renunţat la el. O altă parcare unde preţurile oferite la licitaţie au urcat foarte mult este cea de pe Independenţei nr. 12. Aici, pentru 13 locuri de parcare, s-a ajuns la valoarea de 4.451 lei.
În 2020, în cadrul unei licitaţii care a avut loc în zona Podu Roş - Ţuţora, s-a pornit de la 31 de lei şi s-a ajuns, într-un final, la 500 de lei pentru un singur loc. Exceptând cei 650 de lei plătiţi în Alexandru cel Bun, şi cei 500 lei din Podu Roş, urrmătorul tarif activ este de 410 lei /lună. Contractele care ajungeau la 735 lei, 800 lei şi chiar 1.021 lei/lună au fost reziliate între timp.
Procedură simplă
Ieşenii care doresc să scape de grija unui loc de parcare pot concesiona un spaţiu de la Primărie. Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat (DAPPP) scoate la licitaţie, periodic, locuri de parcare lângă blocuri, în toatele cartierele oraşului. Traseul scoaterii la licitaţie a unui loc de parcare e simplu. Locatarul interesat face o cerere către asociaţia de proprietari. La rândul său, şeful asociaţiei face o solicitare către Primărie la care anexează şi planul de situaţie cu amplasarea parcării solicitate în zonă.
După verificarea tehnică (se închiriază numai locurile de parcare amenajate) şi juridică a terenului, parcarea este delimitată şi marcată cu vopsea în vederea pregătirii închirierii acesteia. În cazul în care terenul solicitat pentru parcare nu este amenajat (asfaltat/betonat) acesta nu poate fi închiriat .
La licitaţie se poate înscrie atât locatarul ce a solicitat locul cât şi vecinii săi interesaţi. Documentele necesare sunt cererea de înscriere la licitaţie, copie după cartea de identitate, după actul de proprietate al locuinţei, după cartea de identitate a maşinii şi a certificatului de înmatriculare, chitanţele pentru taxele de participare, un certificat de atestare fiscală de la Finanţele Locale şi un dosar.
Strategie pentru eficientizarea parcărilor
În viitor, însă, astfel de proceduri ar putea dispărea. Regulamentul parcărilor este pe punctul de a fi introdus în şedinţele viitoare ale Consiliului Local, însă în paralel cu acesta se lucrează la elaborarea unei strategii de parcare la nivelul municipiului Iași. „Sunt doar discuţii, nu a fost stabilit nimic concret. Se porneşte de la premisa că prețul parcării poate regla utilizarea maşinii. Se poate ajunge la un tarif progresiv pentru parcările publice în vreme pentru parcările rezidenţiale ar putea fi valabile abonamentele zonale, ceea ce ar duce la dispariţia licitaţiilor. Sunt doar propuneri, mai multe se vor şti odată cu elaborarea acestei strategii care urmăreşte eficientizarea parcărilor şi în raport cu alte măsuri implementate în oraş, cum ar fi banda unică”, spun cei de la DAPPP Iaşi. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau