Regal gastronomic în Dealul Copoului
Dimensiune font:
Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi , Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (FIRAA), în parteneriat cu Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Iași, au organizat, la finele săptămânii trecute, Concursul național „Identificare de produse tradiționale”, la care au participat elevi și studenți din Regiunea Moldovei, individual sau în echipă, coordonați de un cadru didactic.
Alivanca bunicii, brânzoaice moldovenești, chiroști cu brânză, cozonac moldovenesc, învârtită pufoasă, colac cu unt și scorțișoară, mucenici moldovenești, sărmăluțe cu urdă, sărmăluțe moldovenești cu mămăliguță și smântână, slănină fiartă cu boia și usturoi, tochitură moldovenească cu mămăliguță, ou și brânză au fost doar o parte din preparatele înscrise în competiție. „Concursul își propune promovarea unei alimentații sănătoase și încurajarea consumului de produse culinare realizate după rețete tradiționale. Totodată, se urmărește stimularea spiritului antreprenorial al elevilor și studenților prin valorificarea superioară a producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică. Participarea a fost gratuită, elevii și studenții înscriși respectă prevederile din Regulamentul oficial al concursului”, a declarat șef. lucr. dr. Mihaela Ivancia, prodecan al FIRAA. Organizatorii au recompensat participanții la concurs cu diplome și premii.
La Secțiunea „Preparate de bază”, premiul întâi a fost adjudecat de Colegiul Agricol „V. Adamachi”, cu preparatul „Varză cu afumătură la cuptor”. Locul al doilea a revenit Liceului „Nicolae Iorga” din Pașcani, care a etalat pe un platou slănină fiartă cu boia și usturoi, iar poziția a treia a fost ocupată de către elevii de la Liceul Tehnologic Vlădeni, care au încântat juriul cu sărmăluțe cu urdă. La Secțiunea „Preparate dulci”, aurul a fost luat de către elevii de la Colegiul Tehnic Pașcani, care au bucurat papilele gustative ale membrilor juriului cu „Papanași cu dulceață de mure”. „Cozonacul tradițional moldovenesc”, pregătit de către elevii de la Liceul Tehnologic Economic de Turism, a fost recompensat cu premiul al doilea, iar celebrele „Poale-n brâu cu smântână”, aduse la Iași de către echipajul Liceului Tehnologic „Grigore Antipa” Bacău, au primit medalia de bronz.
Vizibil impresionat de pregătirea și de munca elevilor, juriul a acordat și premii speciale. „Turtele coapte”, pregătite de „chefii” de la Liceul Tehnologic Vlădeni au câștigat la Popularitate, iar premiul pentru „Cea mai frumoasă prezentare” a fost dublu adjudecat de către echipajul de studenți ai FIRAA, pentru „Pârjoale moldovenești cu piure de cartofi”, și cel de la Colegiul Agricol „V. Adamachi”, care au prezentat celebrele „Chiroști cu brânză”. Premiul pentru „Cea mai bună documentare” a ajuns la Liceul Tehnologic „Grigore Antipa” Bacău, al cărui echipaj a reușit să impresioneze juriul cu povestea „Păstrăvului în cetină de brad”, un preparat deopotrivă de basm, dar și foarte gustos, un deliciu pentru oricare masă pe care ar fi așezat. Preparatul adus pe masa juriului de către Liceul Agricol „M. Kogălniceanu” din Miroslava a câștigat Premiul pentru Originalitate, elevii aducând în actualitate o rețetă boierească - „Cremă de ficat de pasăre”, cu ingrediente-vedetă cum ar fi coniacul și piperul roșu sau zmeura. Foarte gustos, o delicatese ce ar putea fi vedeta oricărei mese regale! La final, a fost acordat și Premiul Special al FIRAA pentru Vinul de tip Kagor, turnat maiestuos în pahare de către un echipaj de studenți ce vin din Republica Moldova și care au reprezentat Crama Tătatu. Poveste, savoare și licoare!
Premiile au fost constat în bani și au fost oferite de către Societatea Română de Zootehnie și firmele Orgapic și Agro Iulia, însă bucuria maximă a fost adusă de către recunoașterea muncii depuse de către elevi și studenți.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau