Reluarea cursurilor, un coşmar pentru studenţi
Dimensiune font:
* mulţi spun că își găsesc cazare şi nici nu dispun de resurse financiare pentru a închiria un apartament * sunt studenţi care s-au resemnat, afirmând că vor renunța la facultate
Studenții de la mai multe facultăți din Iași spun că se află în imposibilitatea de a mai veni la cursuri. Locurile din cămine sunt prea puține, iar mulți dintre ei nu dispun de banii necesari pentru a închiria un apartament. Astfel, la nivel național au fost organizate o serie de proteste prin care se dorește tragerea unui semnal de alărmă către Ministerul Educației pentru a găsi soluții alternative pentru cei care vin alte județe să studieze. „Am protestat în numele zecilor și sutelor de colegi și studenți care încă își caută cazare, după decizia intempestivă a Ministerului Educației de a cere studenților să vină fizic la ore. După patru luni în care studenților li s-a repetat constant că totul va fi online de acum înainte, peste noapte totul se face doar fizic (on-site). Deși s-a anunțat că va fi o perioadă de tranziție, în realitate majoritatea profesorilor nu ține cont de situația și nevoile studenților”, a transmis Liga Studenților din Iași.
Subvenţii pentru cazare
Pe fondul învățământului on-line și a lipsei de bani, unii studenți s-au angajat ca să poată trăi și să își poată continua studiile, plecând chiar în alt oraș. Alții, fiind asigurați de către universități că totul va rămâne on-line, au plecat în străinătate la părinți sau au rămas acasă. „În plus, mai nimeni nu închiriază acum un apartament pentru trei luni, iar locurile din cămin la unele specializări ajung pentru cel mult 10% dintre studenți. Cei mai mulți dintre cei care nu își găsesc cazare sunt resemnați. Renunță la facultate. Ne dorim realizarea unei tranziții reale, în care studenții care nu au cazare să poată participa în format hibrid la activitatea didactică (transmiterea on-line a cursurilor și seminarelor desfășurate fizic, similar cu modul în care s-a procedat în învățământul preuniversitar în cazul elevilor care au intrat în izolare sau carantină)”, au mai transmis studenții.
Tinerii propun acordarea din fondurile proprii ale universităților a unei subvenții de cazare pe baza contractului de locațiune (închiriere), cel puțin egală cu media tarifelor de cazare de la cămine, cât și comasarea orelor de la programele de master și desfășurarea masteratelor de un an în regim exclusiv on-line sau hibrid. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
ioanr
Mar 21, 2022
totusi, invatamantul online nu a fost forma de invatamant normala ci una de avarie, luata in conditii de pandemie; cum sa mizezi pe faptul ca vei face toate cursurile online, cat tine facultatea ? din pacate, nu sunt locuri pentru toti absolventii de liceu si dintre cei ce au intrat la facultate, iarasi din pacate, nu pot absolvi toti si uite asa se pierd copii buni, in schimb sunt destui care stau acasa la parinti si nu-si vad de invatat, ajungând in ultimul an cu restante din primul an.cred ca "reformele" din invatamant au cam distrus invatamantul.pentru copii buni dar lipsiti de resurse financiare, caminul (la pachet cu cantina) si bursa, erau "o gura de oxigen" si inainte.e mare pacat !!!
Adauga comentariul tau