România va sprijini Republica Moldova în demersurile de integrare europeană

download

Dimensiune font:

| 22-05-2022 10:40

Moment important la Iaşi. A fost semnată o declaraţie comună în vederea sprijinirii Republicii Moldova în demersurile de integrare europeană. Declaraţia a fost semnată în unul dintre cele mai importante locuri din Iaşi cu adânci reverberaţii în istoria modernă a României, Aula Universităţii Tehnice. Totul a fost posibil în timpul vizitei de lucru la Iaşi a membrilor Comisiei Juridice, numiri şi imunităţi a membrilor Comisiei de politică externă şi integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova.

Vicepreşedintele Senatului României, Robert Cazanciuc, a spus la finalul lucrărilor că România a ajutat întotdeauna Republica Moldova în demersul său de aderare la UE. "România a fost avocatul Republicii Moldova în toate capitalele europene pentru a-i sprijini acest parcurs european. Sunt lucruri pe care le fac oficialităţile la nivel central, sunt lucruri pe care le fac foarte multe autorităţi centrale pentru a sprijini localităţi din Republica Moldova, şi sunt lucruri pe care le putem face fiecare dintre noi, cred, vorbind şi făcând lucruri împreună cu fraţii noştri", a spus Robert Cazanciuc.

El a subliniat importanţa acestui moment simbolic dar important. "E o triplă bucurie astăzi. Suntem astăzi în Aula Magna, sala unde a funcţionat Senatul României în Primul Război Mondial. Această declaraţie comună este un document viu. Sperăm că ea va deveni în foarte scurt timp realitate", a spus vicepreşedintele Senatului României, Robert Cazanciuc.

Preşedinta Comisiei de Politică Externă şi Integrare Europeană din Parlamentul Republicii Moldova, Doina Gherman, a spus că prin semnarea declaraţiei comune România dă dovadă de solidaritate şi de sprijin necondiţionat. "Am apreciat şi mulţumim pentru oportunitatea acestei şedinţe comune. Chiar dacă trăim nişte timpuri absolut debusolante şi dramatice, noi ştim că nu suntem singuri. Şi România a fost şi este mereu alături. Evident, România are o voce puternică, o voce care poate fi auzită în UE. De aceea ne puteţi ajuta ca şi vocea noastră să fie mai auzită în Uniunea Europeană", a spus Doina Gherman, Preşedinta Comisiei de Politică Externă şi Integrare Europeană din Parlamentul Republicii Moldova, Doina Gherman.

Pentru Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de politică externă din Senatul României, Titus Corlăţean, un proces de integrare în UE “înseamnă nu doar eforturi, reforme, foarte multă muncă, expertiză şi resursă alocată, ci şi decizii politice, susţinere politică pentru un stat care va obţine statutul de candidat, înseamnă prieteni susţinători din Uniunea Europeană". “Vom susţine foarte puternic Republica Moldova. La asta a lucrat şi lucrează România permanent, ştiind cum am procedat noi atunci când eram stat candidat, cum am lucrat cu state partenere care ne-au susţinut. E ceea ce am făcut ani de zile în a dezvolta un grup de prieteni europeni pentru Republica Moldova. Decizia este politică. Oricât de mari ai face eforturi, de a investi resurse, dacă nu se deschid uşile politice munca aceea va continua fără să atingi obiectivul", a spus Titus Corlăţean.
Pentru senatoarea Iulia Scântei, preşedinta Comisiei juridice din Senatul României, este importantă susţinerea eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova. “În declaraţia comună s-au punctat chestiuni care ţin nu doar de politica externă, de susţinerea diplomatică a Republicii Moldova pentru integrarea deplină în Uniunea Europeană, ci şi chestiuni care ţin de politica internă şi de îmbunătăţirea şi consolidarea stabilităţii şi oferirea unui plus şi a unui ajutor celor de la Chişinău pentru creşterea nivelului de trai şi pentru prosperitate, aşa cum e nevoie pe ambele maluri ale Prutului. E o declaraţie simbolică, care reafirmă angajamentul nostru politic, în calitate de parlamentari, senatori, reprezentanţi în Senatul României, angajamentul de susţinere şi de continuitate în eforturile acestea pe care le avem de dus împreună până la realizarea obiectivelor comune, mai cu seamă acum, în acest context geopolitic marcat de conflictul din Ucraina", a punctat senatoarea Iuliana Scântei.

Şeful PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, reaminteşte că niciun alt stat în Uniunea Europeană care să ajute un stat din afara UE aşa cum face guvernul României cu procesul de integrare al Republicii Moldova. "Ceea ce s-a întâmplat azi la Iaşi anunţă o şedinţă comună unică în istoria relaţiilor dintre Republica Moldova şi România, care va avea loc în toamnă. Iaşiul a dat astăzi un semnal extrem de puternic, nu doar simbolic. Practic, astăzi la Iaşi s-a activat un instrument suficient de puternic şi de important, şi anume latura parlamentară", a declarat Alexandru Muraru.

Pentru aderarea la UE, guvernul de la Chişinău şi-a asumat o reformă a justiţiei şi în acest sens a şi primit votul de încredere al moldovenilor de peste Prut. "Reforma justiţiei a fost o reformă pe care guvernarea actuală şi-a asumat-o, şi pentru care a primit votul de încredere din partea cetăţenilor, fiind recunoscută drept reforma cheie care stă la baza dezvoltării viitoare a statului Republica Moldova. Înţelegem şi, într-adevăr, trecem prin perioade dificile şi prin crize care fac implementarea anumitor reforme un pic mai dificilă şi un pic mai lentă dar reforma în justiţie trebuie să meargă înainte. Depunem toate eforturile de a avansa în curăţarea structurilor responsabile de prevenirea şi lupta împotriva corupţiei, şi a judiciarului, de a curăţa de factori corupţi, deci de persoane corupte şi de a asigura un mecanism în care justiţia funcţionează în interesul fiecărui cetăţean şi protejează interesele statului", a punctat Olesea Stamate, preşedinta Comisiei Juridice, numiri şi imunităţi din Republica Moldova.
Laura RADU 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Educația transformă destine. De la sărăcie, la leadership
20/11/2024 17:10

În inima Moldovei, orasul Iasi pulsează de istorie si traditie academică. Străzile sale pavate, umbrite de clădiri monumentale, au fost martorii unei transformări subtile, dar remarcabile: ascensiune ...

Economia emoției, noua lume a consumului
20/11/2024 16:54

Un gest simplu: o cutie elegantă te asteaptă la usă. Înăuntru, o selectie atent aleasă de produse de ingrijire, fiecare ambalat cu grijă, promitand o clipă de răsfăt. Sau poate e un pachet cu boa ...

Hainele cu istorie devin simboluri ale stilului și sustenabilității
20/11/2024 16:35

Într-o epocă in care industria modei rapide produce cantităti masive de imbrăcăminte, multe dintre care sfarsesc in gropile de gunoi, oamenii incep să-si reconfigureze prioritătile. În Romania ...

Procurorii și mascații au descins în Botoșani! Comuna în care mii de moldoveni, ucraineni și ruși s-au 'mutat' cu acte false
20/11/2024 15:41

Parchetul General si politisti de frontieră fac miercuri 90 de perchezitii la sediile unor institutii si locuintele unor persoane fizice, intr-un dosar care vizează eliberarea de documente romanesti neconform ...

„Zilele Teatrului Național Iași”, ediția a II-a
20/11/2024 14:56

În perioada 1-6 decembrie, se desfăsoară editia a II-a a microstagiunii „Zilele Teatrului National Iasi”, eveniment care celebrează 128 de ani de la inaugurarea clădirii Nationalului iesea ...

Ovidenia. Ziua Luminii
20/11/2024 14:05

În fiecare an, pe 21 noiembrie, creştinii prăznuiesc Intrarea in Biserică a Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută in popor drept Vovidenia sau Ovideniile. Tradiţia spune că la Ovidenii, cunoscute ...

Două primării din Botoșani, scotocite de Poliția de Frontieră. Se caută funcționari acuzați de luare de mită din ppartea unor basarabeni, ruși și ucraineni
20/11/2024 13:44

Primăriile din oraşul Bucecea şi comuna Varfu Campului din judeţul Botoşani sunt vizate de percheziţiile din cursul dimineţii de miercuri efectuate de poliţiştii de frontieră din cadrul Direcţiei de ...

UAT Comuna AGĂȘ anunță finalizarea proiectului  “Extindere, reabilitare, dotare și construire teren de sport la școala gimnazială din sat AGĂȘ, Comuna AGĂȘ, județul BACĂU”,
20/11/2024 11:40

 COMUNICAT DE PRESĂ  20 noiembrie 2024 FINALIZAREA PROIECTULUI EXTINDERE, REABILITARE, DOTARE SI CONSTRUIRE TEREN DE SPORT LA SCOALA GIMNAZIALĂ DIN SAT AGĂS, COMUNA AGĂS, JUDETUL BACĂU ...

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCȘINESCU
20/11/2024 09:52

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCSINESCU * Un proiect de exceptie realizat in parteneriat exclusiv cu SOLUTII IMOBILIARE ce ofera spatii dedicate serviciilor medicale in sco ...

Se caută un Moș! Afacerea care „explodează” în perioada sărbătorilor de iarnă
20/11/2024 09:12

* pentru a angaja un actor care să joace rolul de Mos Crăciun, părintii sunt nevoiti să scoată din buzunare aproximativ 450 de lei pentru o sedintă de o oră, la domiciliu, in zilele de 23, 26 sau 27 dece ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei