Rugăciunile din zori. Lumina care aduce liniște în bisericile ieșene

biserici-IS

Dimensiune font:

| 29-09-2024 15:03

 în zilele de duminică, străzile din Iași abia se trezesc, iar lumina palidă a răsăritului abia începe să învăluie orașul * printre zgomotul slab al pașilor grăbiți și forfota încă timidă a orașului, o altă lume, mai tăcută, își face simțită prezența * este lumea celor care, la primele ore ale dimineții, pășesc pe treptele reci ale bisericilor, căutând un moment de liniște și pace, într-o lume care pare din ce în ce mai grăbită

E dimineață devreme în Iași, când orașul abia se trezește din somn, iar străzile par scufundate într-o liniște adâncă, spartă doar de pașii grăbiți ai câtorva trecători. Aerul rece, ușor umed, te învăluie într-o mantie de pace. În această tihnă a zorilor, bisericile vechi ale orașului își deschid ușile către cei care caută un moment de refugiu. Liniștea lor interioară este tăcută, dar profundă, asemenea unei respirații lungi, calme, care îți umple sufletul de pace.

În curtea micii biserici „Sfântul Sava” din centrul vechi al Iașului, câțiva oameni au venit să se roage. E o liniște solemnă care contrastează cu agitația cotidiană ce urmează să inunde străzile. Printre ei, o femeie își face semnul crucii de trei ori și pășește cu grijă peste pragul de lemn al bisericii. Își strânge eșarfa mai aproape de umeri și îngenunchează în fața icoanelor. De fiecare dată când vine aici, își găsește un colț retras, unde timpul pare să se oprească și să o lase singură cu gândurile și rugăciunile ei. „Vin aici de mai bine de zece ani, mereu la această oră. Este momentul meu de pace. Orașul e tăcut, și în acele clipe mă simt aproape de Dumnezeu. Mă rog pentru sănătatea familiei, pentru liniștea sufletului, dar mai ales pentru puterea de a merge mai departe”, spune Maria, o femeie trecută de 60 de ani, cu ochii blânzi și liniștiți. Lumânările din biserică ard încet, lumina lor caldă și tremurândă fiind singura sursă de lumină până când soarele își va face simțită prezența. O bătrânică micuță, cu mâinile asprite de muncă, își înclină capul în fața altarului, murmurând rugăciuni vechi, repetate de atâtea ori încât par o șoaptă a sufletului. Și pentru ea, dimineața înseamnă mai mult decât o simplă rutină – este momentul în care poate găsi răgazul necesar pentru a-și regăsi echilibrul în fața greutăților.

Pentru mulți dintre acești oameni, rugăciunea nu este doar o cerere de ajutor, ci o formă de reconectare cu sinele și cu ceea ce este esențial. Pacea pe care o caută nu se află în ceea ce primesc în schimb, ci în liniștea pe care o aduce actul rugăciunii în sine. „Uneori nu cer nimic, doar stau aici și las mintea să se liniștească. Este un moment în care îmi pun toate grijile în mâinile Domnului și plec mai ușoară”, continuă Maria.

Într-o lume agitată, bisericile ieșene devin locuri de refugiu. În liniștea dimineților, aceste spații sacre oferă un adăpost tăcut celor care simt nevoia să se îndepărteze de tumultul zilei. Fiecare persoană care trece pragul aduce cu sine povara propriilor gânduri, speranțe și temeri. Și, totuși, în această tăcere colectivă, se naște o comuniune tăcută, o înțelegere că toți căutăm, în felul nostru, un moment de alinare.

Forța tăcută care unește oamenii

În curtea Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc,” razele de lumină încep să mângâie fațada de piatră veche, iar clopotele bat anunțând începutul unei noi zile. Cei câțiva credincioși rămași înăuntru se ridică încet, șoptind ultimele rugăciuni înainte de a se întoarce la viața cotidiană. Cu toate acestea, își iau cu ei o fărâmă de lumină, o liniște pe care o vor purta cu ei pe străzile agitate, în birouri, în case și în sufletele lor. Înăuntru, lumina abia filtrată a răsăritului se strecoară prin vitralii, proiectând reflexii colorate pe pereții pictați. Lumânările pâlpâie timid în fața icoanelor, iar fumul de tămâie se ridică încet, ca o rugăciune tăcută, neîntreruptă de voci sau mișcări. Este o liniște diferită, o liniște care vorbește, care te invită să te oprești din alergarea zilnică și să asculți.

Oamenii intră unul câte unul, discret, fără să tulbure ritmul sacru al locului. Sunt bătrâni cu ochi adânciți de griji și timp, mame care vin să-și găsească liniștea pentru a începe o nouă zi, tineri ce poartă pe umeri povara unor întrebări fără răspuns. Fiecare pas făcut în biserică este plin de respect, fiecare genuflexiune, o mărturie a unei căutări interioare.

Ana, o femeie în vârstă, își face cruce și îngenunchează în fața altarului. „Vin în fiecare dimineață. Rugăciunea mă ține vie. Aici, în tăcerea asta, mă simt mai aproape de Dumnezeu, dar și de mine însămi. Nu e doar un loc unde cer, e un loc unde mulțumesc”, spune femeia cu glas încet, aproape șoptit.

Pentru mulți, momentele acestea dinaintea zorilor sunt mai mult decât un ritual religios – sunt o ancoră într-o lume care se mișcă prea repede. Cristian, un tânăr care traversează zilnic agitația orașului, găsește în biserică un loc de liniște: „Nu mă consider un om extrem de religios, dar aici, în tăcerea asta, găsesc răspunsuri. Poate nu răspunsuri directe la toate frământările mele, dar e un loc unde mă pot gândi cu adevărat la ce contează”.

Lumina începe să umple mai puternic încăperea, iar zgomotele orașului, încă estompate, încep să se facă auzite la distanță. Pentru câteva clipe însă, biserica rămâne o oază de liniște, unde fiecare gând e așezat cu grijă, unde fiecare rugăciune se ridică ca un fir de speranță. Chiar și cei care nu vin să rostească cuvinte de rugăciune în fața icoanelor simt greutatea simbolică a momentului – un loc unde poți sta pur și simplu, în pace.

Pe măsură ce bisericile se umplu încet de lumină, Iașul prinde viață. Dar în interiorul acestor lăcașuri, timpul pare suspendat, iar liniștea de dimineață devine o rugăciune nescrisă, care aduce alinare celor ce știu să o asculte. Aici, rugăciunile din zori nu sunt doar cuvinte, ci un fel de a respira, de a trăi, de a te regăsi într-o lume în continuă mișcare. Când ușile se închid în urma celor plecați, luminile orașului preiau ritmul frenetic al zilei. Dar cei care au fost acolo, în primele ore ale dimineții, poartă cu ei o liniște interioară care îi va ghida de-a lungul drumurilor aglomerate ale vieții.

Spiritualitatea, în formele ei diverse, devine o forță tăcută care unește oameni din toate colțurile orașului. Nu e nevoie de mult ca să înțelegi că acești oameni caută ceva mai adânc decât un răspuns punctual. Ei vin să găsească sensul într-o lume complicată, să lase pentru câteva momente deoparte zgomotul problemelor zilnice și să-și regăsească sinele.

 Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Orașul invizibil. Spațiile nefolosite din Iași și potențialul lor creativ
29/09/2024 15:44

Iasul, orasul marilor istoricii, al poetilor si al savantilor, ascunde o fatetă mai putin vizibilă pentru ochiul neavizat. În spatele clădirilor impozante, a pietelor largi si a străzilor aglomerate ...

Povestea care unește. Absolvenții ultimei promoții a Liceului Sanitar s-au reunit după 30 de ani
29/09/2024 14:33

Într-o zi caldă de toamnă, parfumată cu mirosul frunzelor căzute si nostalgia amintirilor din tinerete, ultima promotie a Liceului Sanitar s-a reunit după 30 de ani. Întrunirea a avut loc intr- ...

Accident grav cu 4 răniţi în Blândești, județul Botoșani. Victimele au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit
28/09/2024 10:16

Patru persoane, cu varste intre 59 si 66 de ani, au ajuns la spital in urma unui accident rutier ce s-a produs sambătă dimineată, in localitatea Blandesti, judetul Botosani. In accident au fost implicate dou ...

„Studenții” de la „U” Cluj intră azi în examen, în dealul Copoului!
28/09/2024 01:01

* Poli Iasi si „U” Cluj se intalnesc, in această după-amiază, de la ora 16,45, pe Stadionul „Emil Alexandrescu”, intr-un meci din cadrul etapei a 11-a a SuperLigii la fotbal Universi ...

În arestul preventiv, după ce a smuls două lănţişoare din aur
27/09/2024 08:45

Marian C. stă deja de două luni in arestul preventiv şi va rămane după gratii cel puţin pană la terminarea procesului in care este judecat pentru talhărie. Tanărul a operat pe timp de zi, fără nicio ...

O sută de specialiști în neuroștiințe și-au dat întâlnire la Iași
27/09/2024 08:30

Personalităţi din domeniul neuroştiinţelor se intalnesc la Iaşi, in perioada 9-12 octombrie, cand este organizată a VI-a ediţie a Congresului Naţional de Neuroştiinţe Moderne din Romania. 100 de speak ...

Un tâlhar scandalagiu se plânge că are rău de înălţime
27/09/2024 08:15

 * condamnat cu suspendare, el trebuie să presteze muncă neremunerată in folosul comunităţii * nu vrea şi a invocat faptul că ar fi inapt pentru efort * magistraţii nu l-au crezut Vasile N. din Mi ...

Un fost pacient de la Grajduri a răpit un copil şi l-a violat pe malul Bahluiului
27/09/2024 08:10

* victima are doar şapte ani, n-a putut da prea multe amănunte * infractorul a fost identificat după imaginile camerelor de supraveghere a Biroului Management Trafic Recidivist, Petru L. a stat caţiva ani ...

Tentativă de jaf la o bancă din Iași
27/09/2024 08:08

În seara de 26.09.2024, in jurul orei 18.05, politistii din Iasi au fost sesizati prin apel 112 de către sediul central al unei unităti bancare, despre faptul că, la ora 17:20, intr-o sucursală din mu ...

Crește infracţionalitatea la graniţa de Est!
27/09/2024 08:03

* poliţiştii de frontieră din Iasi au intocmit, de la inceputul anului, 48 de dosare penale, dublu faţă de anul trecut, pentru infracţiuni de trecere ilegală a frontierei de stat şi un dosar penal pentr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei