S-au copt fructele toamnei!
Dimensiune font:
* „Sunt de 40 de ani în vii, au mai fost ani, la 10-11 ani se întâmpla o dată, dar acum deja se repetă și e din ce în ce mai devreme. Nu am mai intrat niciodată la cules de struguri de masă, nici măcar la cei timpurii, atât de devreme”, explică inginerul Petru Popa, de la Universitatea de Științele Vieții din Iași
În Iași găsim deja pe piață struguri de masă românești, iar prunele, care în mod normal acum erau în plin sezon, deja sunt pe trecute. Vremea cu temperaturi caniculare extreme a schimbat perioada de coacere a acestora. Atât prunele, cât și strugurii producătorilor din Iași au ajuns pe tarabe cu două sau chiar trei săptămâni mai devreme.
La ferma didactică a Universității de Științele Vieții din Iași, de aproape două săptămâni a început culesul la strugurii de masă. În mod normal, abia după 15 august ar fi trebuit să intre la cules în aceste vii. „În acest moment al anului, în mod normal, puteai ciuguli bobițe din loc în loc din strugurii de masă. În acest an atipic, deja la această dată strugurii sunt ajunși la maturare de consum. Noi avem opt soiuri de masă, iar maturarea este eșalonată. Soiul Napoca s-a copt primul și a fost recoltat pentru consum de pe 1 august, foarte devreme. Dacă înainte erau dulci acrișori, acum deja sunt dulci. Se întâmplă în toată țara, arșiță și canicula au dus la accelerarea coacerii. În mod normal, pe 20 august trebuia să culegem, e cu 2 săptămâni mai devreme anul acesta. S-a întâmplat același fenomen și la prune. Sunt de 40 de ani în vii, au mai fost ani, la 10-11 ani se întâmpla o dată, dar acum deja se repetă și e din ce în ce mai devreme. Nu am mai intrat niciodată la cules de struguri de masă, nici măcar la cei timpurii, atât de devreme”, explică inginerul Petru Popa, de la Universitatea de Științele Vieții din Iași.
Nici studenților nu le vine să creadă ca deja s-au copt strugurii
„Anul trecut am intrat la cules în via cu struguri de masă după data de 15 august. Acum, sunt deja foarte dulci și copți, nu ne așteptam să fie așa repede copți! A fost un record anul acesta, pe 1 august deja am intrat la cules. Și prunele s-au copt mai repede. Când ne-au zis ca intrăm la cules ne-am mirat, noi eram pregătiți să mai dureze vreo două săptămâni. Am crezut ca e o glumă”, spune un student.
„Nu mă așteptam la asta, dar deja sunt gata de consum. În perioada următoare vom culege și alte soiuri. Ne-a surprins foarte tare fiindcă noi trebuia să culegem acum prune și ne-au trimis brusc la struguri, fiindcă e o cantitate mare”, explică o studentă.
În piețe, ieșenii deja găsesc deja struguri de masă românești, deși le vine greu să creadă acest lucru. „E timpul altfel, se coc mai repede. Nu trebuiau să fie copți de pe acum, nu îmi vine să cred, mă întrebam dacă sunt a noștri. Așa e timpul, e prea devreme față de anul trecut, de la căldură. Toate se coc de la căldură”, spune o ieșeancă.
Și strugurii de vin vor fi timpurii
Dacă la strugurii de masă coacerea mai rapidă nu a schimbat calitatea fructelor sau gustul, pentru strugurii de vin situația este diferită. „Este foarte posibil, din cauza acestor condiții climatice, să avem o înaintare în mersul coacerii strugurilor. E posibil ca un dezavantaj să nu mai avem un echilibru atât de complex, e posibil să crească zaharurile și aciditatea să scadă, și atunci nici prospețimea pe care o căutăm în vinuri să nu mai existe. Dacă aceste temperaturi extreme vor mai fi în continuare e posibil să asistăm și la o scădere a producției cu 20%, iar volumul strugurilor să fie mai mic, căci au mai puțină apă. Culoarea ar putea să nu fie nici ea la fel de intensă”, spune Cintia Colibaba, specialist în viticultură și oenologie la USV Iași.
De la Universitatea de Științele Vieții, strugurii de masă pleacă cu prețul de 5 lei pe kilogram. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau