Şapte ani de puşcărie, după o suită de falsuri grosolane
Dimensiune font:
* o afaceristă a creat un prejudiciu de un milion şi jumătate * evaziune fiscală prin achiziţii fictive, acte completate de mântuială * spre exemplu, femeia ar fi cumpărat zahăr, ulei, cafea şi orez în valoare de aproape 1.300.000 lei de la o firmă ce are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare
O tânără din Lunca Cetăţuii, Magdalena Stănescu, a înfiinţat, în luna aprilie 2011, firma „Andreea Magdalena” SRL, având ca principal obiect de activitate „Comerţul cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice”. În cei trei ani de existenţă, societatea n-a avut niciun angajat, niciun spaţiu propriu de depozitare, mijloace de transport şi nicio activitate concretă. A fost doar o maşină de făcut bani în cel mai grosolan mod.
Între 2012 şi 2014, Magdalena a falsificat 13 facturi pe care le-a introdus în contabilitatea firmei, evidenţiind achiziţii de bunuri şi servicii. În caseta „date privind expediţia” nu au fost înscrise numerele de circulaţie ale mijloacelor de transport, pentru a se putea verifica dacă acestea aveau capacitatea de a transporta cantităţile înscrise în facturi. La rubrica „mijloc de transport” a fost înscrisă doar menţiunea „auto”, nu s-au menţionat orele de expediere şi nu au fost identificate semnăturile delegaţilor şi semnăturile de primire.
Afacerista rromă nu s-a împiedicat de lucruri minore, cum ar fi concordanţa între obiectul de activitate al furnizorului şi marfa „cumpărată”. De exemplu, de la o societate ce se ocupă cu comerţul en-gros de material lemnos, materiale de construcţii şi echipamente sanitare, ea a achiziţionat un ambreiaj, un motor, zahăr, ulei, cafea şi orez în valoare de aproape 1.300.000 lei. De la alta din acelaşi domeniu, în facturi scrie că ar fi cumpărat anvelope şi un buldoexcavator. A găsit parchet nou-nouţ, piese auto, rumeguş, tablă, zahăr, ulei şi oţet la o firmă ce reciclează deşeuri... Toate aceste tranzacţii fictive au fost incluse în declaraţiile D394, suma totală fiind de 3.805.853 lei pentru a deconta TVA-ul şi a nu plăti impozit.
Fiscul a intrat la bănuială în toamna lui 2014, demarând verificările încrucişate. Niciunul dintre furnizorii menţionaţi de Magdalena nu înregistrase vreo tranzacţie cu firma ei. A fost sesizat Parchetul şi, la începutul lui 2015, s-a pornit urmărirea penală. „Un alt argument care susţine fictivitatea tranzacţiilor rezultă şi din faptul că societatea nu a avut salariaţi şi nici colaboratori, astfel cum rezultă din relaţiile solicitate în cursul urmăririi penale de la ITM Iaşi, respectiv ORC Iaşi, iar din verificare nu au rezultat modalităţile de recepţie a bunurilor la locurile de depozitare, nu au fost identificate locurile de depozitare a acestor bunuri, cine a fost delegatul care a preluat bunurile de la furnizor şi respectiv cine le-a recepţionat la locul de depozitare”, au menţionat procurorii în rechizitoriul înaintat Tribunalului Iaşi pe data de 17 ianuarie 2019.
Magdalena nu a recunoscut nimic şi a tras de timp cât a putut, cerând tot soiul de expertize şi contraexpertize, şi-a schimbat avocatul, a găsit mereu pretexte pentru a obţine amânări ale judecăţii de fond, dar n-a reuşit să scape. Tribunalul Iaşi a condamnat-o, alaltăieri, la şapte ani de închisoare cu executare în regim de detenţie. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau