Săraci şi beţivi
Dimensiune font:
* ţigările şi băutura golesc buzunarele moldovenilor * dacă pentru pâine găsesc mai rar mărunţiş, pentru un pahar de alcool, oricând * mulţi se plâng că nu pot scăpa de patima beţiei sau a fumatului
Mulţi preferă să renunţe la haine şi alimente, dar trebuie neapărat să aibă tutun şi băutură. Aşa se face că lună de lună spitalele sunt tot mai aglomerate de cei care ajung în comă alcoolică sau de cei cu traumatisme cauzate de agresiuni în urma consumului excesiv de băuturi alcoolice.
Fumătorii aglomerează spitalele
Chiar dacă veniturile sunt mici băcăuanii nu se lasă de fumat. Unii spun că au încercat, dar nu au reuşit, alţii recunosc că ţigările îi calmează şi nu vor să renunţe. În ultimii doi ani, ţigările electronice au fost singurele care i-au făcut pe unii să scape acest viciu, însă nu toţi reuşesc. „Am făcut un calcul şi dau 400 de lei pe ţigări într-o lună. Nu pot însă să mă las de fumat”, ne-a spus o băcăuană. În acelaşi timp, la Spitalul de Pneumoftiziologie ajung pentru consultaţie şi chiar internare în jur de 30 de persoane pe lună.
Sărăcia încurajează consumul de alcool
Mulţi botoşăneni se plâng că sunt săraci dar beau şi fumează non-stop, chiar dacă mulţi nu au nici un venit. Potrivit reprezentanţilor societăţii civile, ei iau de la gura copiilor şi a familiei, iar sărăcia este strâns legată de consumul de alcool şi de lipsa educaţiei. „Din păcate, indiferent că vorbim de mediul rural sau urban, cei care consumă în exces băuturi alcoolice şi fumează îşi fac rost de bani luând de la mâncarea copiilor şi a familiei”, a declarat liderul CNSLR Frăţia, Ştefan Ţarcă.
Barurile prosperă la Vaslui
În ultimii ani, datorită recesiunii economice zeci de unităţi au tras obloanele şi doar barurile s-au înmulţit. Nu există stradă din oraş sau uliţă din mediul rural unde să nu existe cel puţin două, trei cârciumi. De băut, beau aproape toate categoriile sociale, iar de fumat se fumează de la cele mai fragede vârste. Gestionarii de la baruri spun că au clienţi permanenţi. „Avem clienţi care nu-şi încep ziua până nu dau pe gât o tărie şi până la închidere mai trec de două trei ori”, ne-a spus un barman. Specialiştii spun că de la băutură vin toate relele şi că ar trebui mai multă educaţie. „Multe probleme pornesc de la consumul excesiv de băuturi alcoolice. Sunt zeci de familii unde părinţii beau până şi alocaţia copilului”, ne-a spus directorul general la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Ionel Armeanu Ştefănică.
* * *
Soluţia nu este nici la stat, nici la medic, ci la consumator. Totul ţine de voinţă, dar uneori e mai vine să fii victimă decât să-ţi trăieşti propria viaţă.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau