Şase depăşiri ale nivelului de praf, în Iași
Dimensiune font:
Depășirile au fost înregistrate în perioada 11 - 14 aprilie 2021 în trei din cele cinci staţii automate în care se măsoară PM10: 2 depășiri în stația de trafic IS-1 Podu de Piatră, 1 depășire în stația de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir și 3 depășiri în stația IS-6 Bosia–Ungheni
Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi susţin că monitorizarea calităţii aerului realizată luna trecută a scos în evidenţă mai puţine concentrații semnificative de PM10 (particule în suspensie din atmosferă cu diametrul sub 10 microni) comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, monitorizarea calităţii aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi în luna aprilie 2021 a scos în evidenţă şase depăşiri ale valorii limită zilnice (50µg/m3) la indicatorul PM10.
Depășirile au fost înregistrate în perioada 11 - 14 aprilie 2021 (pe fondul unui fenomen de inversiune termică) în trei din cele cinci staţii automate în care se măsoară PM10 prin metoda gravimetrică respectiv: 2 depășiri în stația de trafic IS-1 Podu de Piatră, 1 depășire în stația de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir și 3 depășiri în stația IS-6 Bosia–Ungheni. „Menționăm că valorile reduse ale PM10 de la începutul lunii (3-10 aprilie), dar și din a doua jumătate a lunii au fost asociate unui interval semnificativ cu precipitații atmosferice ce au avut un evident rol depoluator. Sursele de poluare au fost: arderea combustibililor pentru încălzirea rezidenţială, traficul auto, șantierele de construcții, salubrizarea, incendierea deşeurilor și a resturilor vegetale”, spun oficialii APM Iaşi.
Comparativ cu aprilie 2020 (o lună extrem de secetoasă şi în care mobilitatea a fost foarte redusă ca urmare a restricțiilor impuse de starea de urgenţă/alertă), în aprilie 2021, la staţiile IS-1 şi IS-2 de pe raza municipiului Iaşi numărul depăşilor la PM10 este mai mic, în timp ce valorile medii lunare înregistrate au valori similare în IS-1 şi valori uşor mai scăzute în IS-2, dar în ambele situaţia este mai bună decât în 2019.
Recomandări
Pentru a evita noi depăşiri ale valorii limită zilnice la indicatorul PM10 şi pentru a asigura o calitate corespunzătoare a aerului în scopul protejării sănătăţii populaţiei, specialiştii de mediu consideră că este extrem de importantă menţinerea unui nivel cât mai redus a emisiilor de PM10 din activităţíle generatoare: trafic, salubrizare stradală, reparare/modernizare infrastructură rutieră, producere a energiei electrice/termice, şantiere etc. „Realizarea la termen şi cu rezultatele aşteptate a măsurilor cuprinse în Planul de Calitate a Aerului în Municipiul Iaşi pentru PM10 şi în Planul de Menţinere a Calităţii Aerului în judeţ, trebuie să constituie o prioritate pentru cei responsabili. De asemenea, şi cetătenii pot contribui la reducerea emisiilor de PM10 printr-o serie de acţiuni: renunţarea la practica incendierii deşeurilor de orice fel şi a vegetatie ierboase, plantarea spatiilor verzi din jurul blocului și nu transformarea lor în locuri de parcare, întreținerea corepunzătoare a autoturismelor sau adoptarea unui comportament eco în trafic”, mai spun inspectorii APM Iaşi. Tudor DAMASCHIN
* * *
De la începutul anului şi până în prezent, cele mai multe depăşiri ale valorii limită zilnice pentru indicatorul PM10 sunt în staţia de trafic IS-1 Podu de Piatră - 20 de depăşiri, urmată de staţia de fond urban IS-2 din Aleea Decebal - 17 depăşiri. Numărul maxim de depăşiri ale valorii limită zilnice permise pe an, conform prevederilor legale, este de 35 pentru fiecare staţie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau