Scandalul dintre județele Harghita și Bacău privind crucile din Cimitirul de la Valea Uzului se apropie de final
Dimensiune font:
Simbolurile și un monument au fost amplasate în memoria soldaților românei * demersul inițial nu a fost unul autorizat, motiv de dispută între oficiali * este vorba despre 50 de cruci pentru eroii români
O întâlnire între autorităţile locale şi judeţene din Harghita şi Bacău şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale a avut loc după ce a fost pusă în aplicare sentinţa Curţii de Apel Bacău şi au fost îndepărtate crucile pentru soldaţii români din Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, părţile pledând pentru respectarea legii şi pentru un dialog constant pe această temă. „După recenta punere în aplicare a sentinţei civile a Curţii de Apel Bacău cu privire la lucrările efectuate în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, reprezentanţii judeţelor Harghita şi Bacău, respectiv prefectul judeţului Harghita, prefectul judeţului Bacău, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, primarul comunei Sânmartin şi al oraşului Dărmăneşti, şi cei ai Ministerului Apărării Naţionale, s-au întâlnit vineri, 30 iunie, cu scopul dialogului între instituţiile menite a asigura manifestări civilizate în locul de comemorare a eroilor căzuţi la datorie. Cei prezenţi au lansat un apel la respectarea legii şi au militat pentru evitarea oricăror manifestări care ar aduce prejudiciu respectului cuvenit eroilor, indiferent de naţionalitatea lor”, se arată într-un comunicat transmis ieri de către Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Harghita.
Cei prezenţi au ajuns la un acord comun conform căruia toate naţiunile care au luptat în Valea Uzului sa aibă locuri delimitate în care se vor desfăşura în viitor ceremoniile de comemorare.
„Autorităţile locale sprijină manifestările prin care eroii sunt omagiaţi, respectând sacrificiul celor căzuţi la datorie, aşa cum orice naţiune democratică o arată în faţa memoriei celor decedaţi pentru patrie”, au mai precizat autoritățile.
Crucile ridicate pentru soldații români au fost ridicate
La finele lunii iunie, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat că Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare sentinţa definitivă a Curţii de Apel Bacău şi a înlăturat crucile ridicate acolo pentru eroii români, dar şi monumentul amplasat în incintă. El a făcut un apel la calm, punctând că toţi eroii care au murit acolo merită să fie cinstiţi cum se cuvine şi că ar trebui ca Valea Uzului să nu mai fie folosită politic sau de către extremişti. Tribunalul Bacău a anulat, printr-o hotărâre pronunţată în 2022, autorizaţia de construire a 50 de cruci ridicate pentru eroii români în cimitirul Valea Uzului şi a unui monument pentru soldaţii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, emisă de Primăria Dărmăneşti, şi a dispus desfiinţarea lucrărilor, decizie care a rămas definitivă prin respingerea recursului de către Curtea de Apel Bacău, în data de 10 februarie.
După ce parcela românească din cimitirul Valea Uzului a fost desfiinţată, preşedintele Asociaţiei Calea Neamului, Mihai Târnoveanu, a anunţat că va merge în data de 8 iulie, în Valea Uzului, pentru a amplasa 150 cruci, în locul celor îndepărtate.
Mihai VANCEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau