Şcoală în containere, la Colegiul Pedagogic!
Dimensiune font:
Primarul Mihai Chirica şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi s-au întâlnit ieri, conform unei promisiuni anterioare, cu reprezentanţii conducerii, a părinţilor şi elevilor de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi, cu scopul declarat de a găsi o soluţie pentru relocarea activităţii didactice. Municipalitatea ieşeană hotărâse mutarea elevilor într-o clădire a fostului Liceul Mangeron din B-dul Poitiers, însă părinţii s-au opus, spunând că zona este una cu infracţionalitate ridicată. Ei au cerut, inclusiv în cadrul marşului de protest organizat pe 23 martie, ca activitatea didactică să fie organizată într-o construcţie provizorie, în arealul Colegiului. Ieri, reprezentanţii părinţilor au propus ca începând cu anul şcolar 2023 – 2024, din toamnă, actul didactic să aibă loc într-o construcţie temporară, după modelul folosit în Timişoara sau unele sectoare din Bucureşti. Primăria Iași va trebui să se ocupe de amenajarea acestei construcţii, de conectarea la utilităţi şi de asigurarea mobilierului necesar desfăşurării activităţilor şcolare.
Scumpe şi... posibil toxice!
Construcţiile provizorii la care s-a făcut referire nu sunt altceva decât containere metalice. Primăria Timişoara a cumpărat în trecut şase containere, fiecare de mărimea unei clase, care au costat aproximativ 100.000 de euro. Este vorba de un ansamblu modular format din şase săli de clasă, un coridor central, două spaţii pentru toalete şi un spaţiu pentru toalete pentru persoane cu handicap. Containerele dispun de elemente care permit racordarea rapidă la utilităţi şi care au geamuri de dimensiuni considerabile. Părinţii au fost încântaţi, însă la scurt timp au apărut nemulţumirile legate de faptul că materialele folosite la fabricarea containerelor (tablă zincată căptuşită cu spumă poliuretanică) sunt toxice. Părinții susțin că s-au informat, inclusiv la firmele care produc containerele, și au aflat că această spumă poliuretanică este foarte toxică și poate emana solvenți organici volatili (SOV), care se evaporă în atmosferă. DSP Timiș a spus că punerea pe piață și achiziționarea acestor structuri se face conform unor proceduri care includ certificate de calitate şi că nu au fost înregistrate probleme de sănătate în rândul copiilor care frecventează cursurile școlare în aceste spații.
Chirica: „Soluţie rezonabilă”
Primarul Iaşului s-a arătat dispus să rezolve doleanţa păriniţilor. „Am luat act de propunerea părinţilor şi elevilor Colegiului şi încercăm să găsim cea mai bună soluţie care să satisfacă cerinţele lor. Practic, în zilele următoare, împreună cu conducerea şcolii şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, vom căuta ca în perimetrul Colegiului să identificăm un spaţiu pentru amenajarea unei construcţii temporare şi vom căuta pe piaţă, prin procedură publică, un furnizor pentru astfel de servicii. Sunt soluţii aplicate cu succes şi în alte oraşe din România şi ne vom ocupa cu prioritate de acest proiect. Practic, satisfacem cele două solicitări ale părinţilor şi elevilor: să înveţe dimineaţa şi să înveţe în Copou, în același spațiu. Este o soluție rezonabilă, întrucât nu încarcă nici activitatea altor unități de învățământ. Este și o soluție scumpă, dar, așa cum am demonstrat întotdeauna, pentru mine, ca primar, școala are prioritate. În aceeaşi ordine de idei, cer ajutor şi fac un apel la instituţiile abilitate în emiterea avizelor de funcţionare a unei astfel de construcţii să fie alături de noi pentru materializarea unui astfel de proiect”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Aşa cum s-a convenit, elevii şi cadrele didactice ale Colegiului îşi vor desfășura activitatea în construcţia temporară pe o perioadă determinată (circa 2 ani şi jumătate), pe perioada lucrărilor de consolidare și modernizare a şcolii. Procedura de licitaţie pentru încredințarea lucrărilor este în desfăşurare, termenul limită de depunere a ofertelor fiind data de 3 mai 2023. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau