Scriitorul basarabean Nicolae Dabija a fost ucis de COVID. Era cetățean de onoare al Iașului
Dimensiune font:
Scriitorul Nicolae Dabija a pierdut lupta cu Covid-19. Informaţia a fost confirmată pentru Deschide.md de purtătoarea de cuvânt a Institutului de Medicină Urgentă din Chişinău, Dorina Arsene.
Scriitorul a fost internat acum câteva zile la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău. El suferea o formă gravă de Covid-19. Decesul a survenit în jurul ore 4.00.
În vârstă de 72 de ani, Nicolae Dabija a fost scriitor, istoric literar şi om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române şi membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Nicolae Dabija, de naționalitate română și religie ortodoxă, a fost nepotul arhimandritului Serafim Dabija, un duhovnic român deportat în Gulag în 1947.
În anul 1966 a fost înmatriculat la facultatea de Ziaristică a Universității de Stat din Moldova. În anul III a fost exmatriculat „pentru activitate proromânească și antisovietică”, fiind restabilit peste un an, în 1970, la Facultatea de Filologie. În 1972 a absolvit universitatea. A fost membru al PCUS.
În calitate de redactor șef al săptămânalului „Literatura și Arta” editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor '80. În perioada de glorie, săptămânalul „Literatura și Arta” depășea tirajul de 260.000 de exemplare.
Activitatea politică
În 1988, Nicolae Dabija era membru al Grupului de Inițiativă de creare a Frontului Popular din Moldova și membru al Sfatului frontului Popular. În perioada 1989-1991 a fost deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești. A continuat să fie deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în anii 1990-1994 și 1998-2001.
În 1993-1994 a fost copreședinte al Congresului Intelectualității din Republica Moldova, iar în 1998-2001 reprezentant al Parlamentului Republcii Moldova în Adunarea Parlamentară a Țărilor din Bazinul Mării Negre. Devine vice-președinte al Partidului Forțelor Democratice în 1994, iar mai apoi și al Partidului Social-Liberal până în 2002. În 2005 a fost ales președinte al Forumului Democrat al Românilor din Republica Moldova, organizație neguvernamentală de cultură și drept, la care au aderat peste 150 de organizații culturale, uniuni de creație, asociații neguvernamentale. Din 2016 a fost președinte al Mișcării „Sfatul Țării-2”, asociație nonguvernamentală care și-a propus unificarea națiunii române.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau