Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
Dimensiune font:
* îmbunătățirea mobilității în Zona Metropolitană Iași reprezintă o prioritate a autorităţilor, în condițiile în care populația municipiului Iași și a comunelor învecinate a depășit deja 500.000 de locuitori, la care se adaugă un număr considerabil de rezidenți din alte județe și chiar din străinătate * pe lângă transportul cu autobuzele, autorităţile ieşene intenţionează ca, într-un viitor cât mai apropiat, legătura între municipiul reşedinţă de judeţ şi comunele învecinate să fie realziată prin intermediul trenului metropolitan
La sediul Primăriei Municipiului Iași (PMI) a avut loc joi o întâlnire de lucru privind extinderea transportului public metropolitan în comuna Voinești, în contextul în care, potrivit datelor oficiale, în ultima perioadă, traficul auto în Zona Metropolitană Iași (ZMI) a înregistrat o creștere spectaculoasă.
La întâlnire au fost prezenți, alături de președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, directorul general al Asociației Metropolitane de Transport Public Iași (AMPTI), Eduard Boz, și consilierul local Neculai Iustin Ivașcu, reprezentantul comunei Voineşti. „Susținem dezvoltarea fiecărei comunități din județul Iași și ne dorim extinderea zonelor de operare a transportului metropolitan, dar și îmbunătățirea calității transportului și a condițiilor pentru pasageri, astfel încât să devenim un model de bună practică pentru celelalte județe. Transportul public este o soluție atât pentru rezolvarea problemei supraaglomerării din trafic, cât și pentru reducerea poluării. Avem voința și determinarea de a căuta cele mai bune soluții pentru ca un număr cât mai mare de ieșeni din Zona Metropolitană să beneficieze de serviciile transportului public”, a declarat președintele CJ, Costel Alexe, la finalul întâlnirii.
La rândul său, primarul Mihai Chirica a afirmat că îmbunătățirea mobilității în Zona Metropolitană Iași reprezintă o prioritate majoră a autorităţilor, în condițiile în care populația municipiului Iași și a comunelor învecinate a depășit deja 500.000 de locuitori, la care se adaugă un număr considerabil de rezidenți din alte județe și chiar din străinătate. „Ca urmare, modernizarea și extinderea transportului public devine o provocare majoră, pentru care vom face toate demersurile necesare”, a precizat edilul.
Traseele metropolitane, operate cu autobuzele CTP
Reamintim că de la 1 ianuarie 2023, Compania de Transport Public (CTP) Iaşi operează mai multe trasee de autobuz care fac legătura între municipiul Iaşi şi o parte dintre comunele din Zona Metropolitană Iaşi, respectiv Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Tomești şi Țuțora, din Zona Metropolitană Iaşi, în cadrul unui proiect aprobat de Consiliul Local al Municipiului Iaşi şi consiliile locale ale comunelor respective. În acest moment, traseele metropolitane operate de CTP sunt: 101 Târgu Cucu – Şos Moara de Vânt – Complex Roua – Dorobanţ, 102 Târgu Cucu –Şos Moara de Vânt–Complex Roua–Primăria Aroneanu, 104 Primăria Aroneanu–Rediu Aldei, 202 Casa Sindicatelor – Păun, 401 Tătăraşi Sud - Rond Dancu – Primăria Holboca – Rusenii Vechi – Rusenii Noi, 501 Podu Roş – Sun City – Miroslava – Voroveşti, 503 Tehnopolis – Valea Adâncă – Tehnopolis, 601 Târgu Cucu – Podu de Fier – Vânători – Popricani, 701 Rond Copou – Breazu – Horleşti, 702 Gara – Rond Păcurari – Primăria Rediu, 801 Rond Ţuţora – Tomeşti – Goruni, 803 Rond Ţuţora – Tomeşti – Ţuţora – Oprişeni, la care se adaugă trasele 23 Podu Roş – Tudor Neculai – Complex Sun City – Primăria Miroslava, 27 Tătăraşi Nord – Baza 3 – Poitiers – Blocuri Ciurea, 29 Podu Roş – Baza 3 – Tomeşti.
Trenul metropolitan, soluţie de viitor
Pe lângă transportul cu autobuzele, autorităţile ieşene intenţionează ca, într-un viitor cât mai apropiat, legătura între municipiul reşedinţă de judeţ şi comunele învecinate să fie realziată prin intermediul trenului metropolitan, concept din ce în ce mai utilizat în întreaga lume de către marile oraşe.
Pentru realizarea acestui lucru, în urmă cu doi ani a fost semnat un prococol de colaborare între Primăria Municipiului Iaşi şi primăriile mai multor comune care fac parte din Zona Metropolitană Iaşi privind introducerea în circulaţie a trenului metropolitan, care să facă legătura între toate aceste localităţi.
Potrivit studiilor preliminare, traseul trenului metropolitan ar urma să aibă o lungime de 81,3 kilometri, din care 58 kilometri deja existenți și 23,3 kilometri care urmează să fie construiți, valoarea estimată a investiției ridicându-se la circa 1,4 miliarde de euro. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau