Se întâmplă miracole la Spitalul de Neurochirurgie din Iași!
Dimensiune font:
În urma unei intervenţii chirurgicale complexe, specialiştii neurochirurgi au reuşit să salveze o nouă viaţă. Este vorba despre o femeie în vârstă de 40 de ani, din Focşani, care a ajuns la Spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi, în căutarea unei şanse pentru o nouă viaţă. Această poveste de succes subliniază importanţa expertizei medicale de înaltă calitate şi a abordării personalizate în tratamentul cazurilor complexe.
După ce a trecut prin momente dificile şi încercări grele, femeia a găsit speranţă în mâinile pricepute ale medicilor de la Spitalul de Neurochirurgie, unde s-a investit în tehnologie de vârf şi s-au format echipe de specialişti dedicaţi care reuşesc să abordeze cazuri dificile cu încredere şi să ofere şanse de recuperare. „Am avut o intervenţie pentru o tumoare cerebrală, care a fost operată, în partea stângă frontală. Toată lumea are dureri de cap, dar în cazul meu a fost mai grav. Am căzut jos din picioare într-o zi. Am fost adus de urgenţă la spital în Bucureşti, în timpul pandemiei. Norocul meu a fost că am fost operat de un doctor foarte bun de la Bagdasar. M-au operat cu şanse aproape nule la viaţă. Şi prin voia lui Dumnezeu, am trăit încă doi ani”, spune Simona Munteanu, o femeie din Focşani.
Numai că acum trei săptămâni, când ar fi trebuit să fie în vacanţă, a leşinat. „Am fost internată la Focşani timp de zece zile. După aceste zece zile am avut timp să meditez, să reflectez. Domnul profesor, atunci când am mers la el în mai, mi-a comunicat că nu are mijloacele necesare să mă opereze. Deci, acesta a fost diagnosticul şi verdictul. Am hotărât să încercăm să înlăturăm o parte din tumoare, chiar mai mică decât o nucă. Totuşi, am primit răspunsul că nu se poate realiza. De mult timp doream să ajung la domnul Eva. L-am contactat pe domnul profesor, un om deosebit. El a fost de acord să mă vadă şi să mă ajute. Mi-a oferit tot sprijinul necesar. Am înţeles că a reuşit să înlăture aproape întreaga tumoare. În două zile m-am recuperat pe culoarul spitalului. În concluzie, sunt fără cuvinte. În final, pentru toată lumea: Dumnezeu există! Trebuie doar să ştii să-I ceri ajutorul şi să-I mulţumeşti în momentul potrivit", spune Simona Olteanu.
Strategie inovatoare
O echipă de neurochirurgi, condusă de conf. univ. dr. Lucian Eva, a abordat cazul cu o strategie inovatoare.
Operaţia de extirpare a tumorii a fost un proces complex şi delicat, dată fiind recidiva şi complicaţiile anterioare. Cu toate acestea, echipa medicală a reuşit să îndepărteze întreaga tumoare printr-o intervenţie care a durat mai multe ore. „Pacienta a fost diagnosticată acum câţiva ani cu o tumoare cerebrală. Motiv pentru care a fost operată într-un centru din ţară. S-a făcut o intervenţie chirurgicală la momentul respectiv. A fost diagnosticată cu o tumoare cerebrală de grad mic. De altfel, trebuie să vă spun că tumorile cerebrale, din punct de vedere al agresivităţii lor, se împart în patru tipuri. De la gradul unu, care sunt tumori benigne, până la gradul patru, când vorbim de tumori maligne, adică cancere. Indiferent de tipul de tumoare, acestea se încadrează în această tipologie. Ea a fost diagnosticată la momentul respectiv cu o tumoare de grad intermediar. Evoluţia a fost destul de bună o perioadă de timp, după care s-a înrăutăţit. A venit la noi. A fost consultată, investigată imagistic şi s-a luat decizia de a reinterveni chirurgical, fiind singura ei şansă. Operaţia, de data aceasta, a constat într-o rezecţie maximală a acelei tumori, cu scopul de a-i oferi şansa de a depăşi această etapă şi de a o vindeca sau, în cel mai rău caz, de a-i prelungi viaţa, să spunem aşa", a spus dr. Lucian Eva.
„Acesta este rolul nostru aici: să depăşim limitele”
Operaţia a decurs bine şi a fost făcută de o echipă multidisciplinară, după o serie de investigaţii neuroimagistice laborioase. „Aşteptăm rezultatul final anatomo-patologic. Evoluţia pacientei este bună. Ea prezintă anumite simptome legate de localizarea tumorii, şi anume în zona lobului frontal. Este important să menţionăm latura pozitivă a lucrurilor, deoarece manifestă dezinhibiţie, în timp ce în mod obişnuit, varianta contrară este reprezentată de inhibiţie, depresie sau agresivitate. Acest aspect reprezintă o perspectivă optimistă, întrucât, alături de recuperare şi tratamentul complementar, cu siguranţă, va putea beneficia de o calitate a vieţii sporită”, a spus dr Eva.
Aceasta este o poveste care ilustrează puterea voinţei umane şi cum limitele medicale pot fi extinse la maximum. În acest fel, pacienţii şi, în general, oamenii au şanse mai mari de vindecare. „Practic, acesta este rolul nostru aici: să depăşim limitele, şi asta facem în fiecare zi, cu fiecare pacient care ne solicită ajutorul, indiferent de patologia lor. Nu reuşim întotdeauna să îi salvăm pe toţi, deoarece suntem şi noi limitaţi. Cu toate acestea, putem contribui la depăşirea etapei respective, la prelungirea vieţii lor, la îmbunătăţirea calităţii acesteia şi, de cele mai multe ori, fără a exagera, chiar la vindecarea lor”, a spus dr Lucian Eva.
După intervenţie, femeia a prezentat semne de recuperare rapidă. Această reuşită medicală nu este un caz singular. Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi şi-a consolidat reputaţia de centru de excelenţă în tratarea cazurilor complexe de neurochirurgie, atrăgând pacienţi nu doar din întreaga ţară, ci şi din străinătate. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau