Se taie panglica la Baia Turcească
Dimensiune font:
Echipele municipalităţii au finalizat lucrările de reabilitare, consolidare și refuncționalizare la Baia Turcească, una din cele mai frumoase clădiri istorice ale orașului. Aici urmează să funcționeze Centrul Internațional de Artă Contemporană - un loc expozițional și de creație dedicat artiștilor ieșeni și nu numai. Baia Turcească va fi recompartimentată astfel încât să răspundă necesităţilor funcţiunilor propuse, printre acestea numărându-se posibilitatea de a găzdui manifestări de tipul „performance”, cât şi artă vizuală și artă de obiect. Se va pune accentul pe interacţiunea artiştilor cu publicul prin spaţii în care aceştia vor putea performa sau expune. „După ce am finalizat lucrările la Palatul Braunstein, Mănăstirea Frumoasa și Muzeul de Istorie Naturală, ne pregătim să încheiem și reabilitarea, consolidarea și refuncționalizarea fostei Băi Turcești, acolo unde vom înființa Centrul Internațional de Artă Contemporană. Proiectul beneficiază de finanţare europeană și are o valoare totală de 21.862.177,67 lei (circa 4,41 de milioane de euro)”, spune primarul Mihai Chirica.
Recompartimentată
Clădirea fostei Băi Comunale – Baia Turcească, din strada Arhitect George Matei Cantacuzino, nr. 16, a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea (1897 - 1898) și poartă amprenta stilului arhitectural eclectic, cu influențe orientale. Aceasta a fost amplasată pe situl fostului Feredeu Turcesc, ridicat în timpul domnitorului Vasile Lupu.
Fostele vestiare ale Băii Turceşti au devenit spaţii tampon şi permit primul contact al publicului cu evenimentele interioare prin intermediul unor prezentări media ale istoricului artelor vizuale şi artelor performative. Din fostele vestiare publicul va putea ajunge la spaţiile expoziţionale (pentru fotografie, pictură, sculptură sau film) sau la zona teatrului contemporan. Vor exista şi dotări anexe, precum foaier, garderobă, cabine pentru actori, circulaţii, inclusiv lift pentru persoane cu dizabilităţi.
La demisol va fi organizată o zonă de socializare între artişti şi public. Alte spaţii ale monumentului istoric vor fi utilizate pentru proiecţii video, cinema şi teatru experimental.
Etajul va cuprinde ateliere deschise în care publicul va putea lua parte la evenimentele ce se organizează, o sală de tip workshop de dans / teatru şi o zonă de mediatecă în care vor putea fi vizionate evenimente artistice contemporane înregistrate. De asemenea, terenul din jurul imobilului va fi reamenajat inclusiv pentru viitoare spectacole în aer liber. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau