Sediul Operei, în Copou
Dimensiune font:
Terenul situat în proximitatea ApaVital, proprietate a Consiliului Judeţean Iaşi, respectă condiţiile impuse de Ministerul Culturii: are 12.000 de metri pătraţi şi o situaţie juridică şi de proprietate clară * o altă propunere ar fi fost Moara de Vânt, numai că perspectiva unei Opere într-o zonă cu tentă sportivă a stârnit foarte multe controverse * cât priveşte variantele mai vechi – parcul A. Panu, terenul din proximitatea Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” şi cel din spatele cinematografului Trianon – acestea au picat din mai multe considerente
Opera Naţională Română din Iaşi figurează pe o listă scurtă de opt obiective majore de patrimoniu care ar urma să fie reabilitate sau construite în următorii șase ani. Necesarul de finanțare pentru aceste obiective de interes național este de 270 milioane euro, dintre care 216 milioane de euro sunt asigurați printr-un credit accesat de statul român la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), instituția care a avizat deja împrumutul. Finanţarea investiţiei de la Iaşi a fost condiţionată de respectarea unei condiţii - punerea la dispoziție a unui teren de circa 10.000 de metri pătrați, compact, fără sarcini, cu situaţie juridică şi de proprietate clară - lucru extrem de dificil pentru municipalitatea ieşeană.
Variante care au picat
Iniţial, municipalitatea a prezentat două variante. Este vorba despre terenul din parcul dintre străzile Elena Doamna, Anastasie Panu, Grigore Ghica Vodă și Miron Barnovschi, zonă în care sunt și alți proprietari, respectiv terenul din spatele străzii I. C. Brătianu, unde a funcționat Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”, pe care Primăria a mai încercat să îl obțină printr-un schimb cu alte parcele deţinute de municipalităte. Ambele variante sunt problematice. „În momentul de față s-au studiat mai multe amplasamente, printre care parcul Anastasie Panu, zonaăr fragmentată între 16 proprietari. Proprietatea noastră nu depășește 7.000 de mp. Marea problemă sunt vestigiile care se află în momentul de față în subteran. Un al doilea amplasament care s-a discutat este cel de la Vasile Pavelcu – acesta este dominat de Teatrul Național Vasile Alecsandri. Aici am avea 10.000 mp. Inconvenientul major este unul de competență juridică: suprafața respectivă este sub sechestru”, a spus, ieri, primarul Mihai Chirica. În ceea ce priveşte a treia propunere, transformarea fostului cinematograf Republica, actualmente Trianon, aceasta nu este agreată de minister. „A trea propunere este legată de cinematograf Trianon. Eu l-am văzut de multă vreme ca fiind o oportunitate bună. Nici acest amplasament nu ar răspunde cerințelor Ministerului Culturii”, a mai spus edilul-şef.
Moara de Vânt, o zonă bună, dar prea departe de oraş
În atare situaţie, municipalitatea s-a orientat spre zonele unde dispune de terenuri, dar care, din păcate, nu sunt în zona centrală. „Al patrulea amplasament este Moara de Vant – este o zonă relativ virgină din perspectiva dezvoltării. Perspectiva unei Opere în zonă a căpătat foarte multe controverse, fiind cumva excentrică față de oraș şi într-o zonă cu tentă, să-i spunem, sportivă, aici urmând a fi ridicată Sala Polivalentă şi noul stadion!”, a mai spus Mihai Chirica.
A fost preferat Copoul
Salvarea a venit din partea Consiliului Judeţean. Instituţia condusă de Costel Alexe dispune de un teren care se pretează condiţiilor impuse de Ministerul Culturii, situat în proximimitatea sediului ApaVital. „Am ales să construim sediul Operei în Copou, casa atâtor de multe entități artistice și culturale. Astfel împreună cu primarul municipiului Iași am convenit pe acest spațiu. Am avut discuții informale pentru a ne asigura că nu vom avea piedici. Deci propunem Ministerului Culturii ca amplasament al Operei Naționale să fie Copou, pe un amplasamentul de 12.000 metri pătraţi. Considerăm că nu există un spațiu mai bun pe care sa îl ofere astăzi municipiul Iași pentru iubitorii de cultură. Ne dorim ca dincolo de demersul administrativ să avem și consens și mai ales sprijin din partea ieșenilor. Noi considerăm că împreună cu instituțiile ce țin de reglementare în domeniu mediului, construcției să ne punem la masă și să vedem pașii pe care trebuie sa îi facem”, a spus Costel Alexe.
Propunerea va fi trimisă către Ministerul Culturii, urmând ca aceasta să o analizeze şi, într-un caz fericit, să o şi accepte. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau