Serele didactice din Parcul Copou, o amintire frumoasă
Dimensiune font:
Cei care au activat, cu decenii din urmă, în cadrul cercului de Floricultură şi Acvaristică îşi amintesc că, aici, au fost iniţiaţi în tainele botanicii mii de tineri
* erau copiii veniţi la Casa Pionierului de atunci, singurul, să-i zicem, after-school din oraş
* după Revoluţie, serele au fost abandonate şi nimeni nu s-a mai preocupat să le ofere o utilitate concretă
* mai noi, şefii Palatului Copiiilor spun că au în plan reabilitarea serelor didactice din Copou
Locul în care copiii din Iași învățau secretele plantelor şi ale mediul încojurător, a rămas doar o amintire. Acum, serele din Parcul Copou sunt în paragină, după ce, ani la rândul, au fost gazde ospitaliere pentru mii de copii, de fapt, pionierii acelor vremuri. În urmă cu aproximativ 60 de ani, Maria Damaschin, profesor de biologie în cadrul Casei Pionerului, actualul Palat al Copiilor din Iași, a coordonat cercurile de Floricultură, Acvaristică și cel de Protecția Mediului care își desfășurau activitatea aici.
Din niște sere îngropate, în care Primăria creștea plantele ornamentale, profesoara ieşeană, împreună cu cei din conducerea Palatului Copiilor de atunci, au transformat locul complet.
„Serele au rămas complet goale, dar foarte deteriorate. Acolo funcționa o seră la suprafață și două îngropate. Într-una dintre ăşi desfăşura activitatea domnul profesor, Borcea, foarte cunoscut în Iași la acea vreme. Profesor de biologie. Şi care iubea foarte mult maimuțele. Avea o colecție de maimuțe adevărate, pe care le adăpostea acolo pentru a le studia. Ulterior, s-a mutat cu animalele în Bucium, mai aproape de pădure şi astfel serele au fost eliberate”, a mai spus profesorul coordonator.
La scurt timp după ce serele au fost eliberate, cercurile de elevi au început activitatea. În spaţiile goale cu acoperiș de sticlă, copii din Iași aveau posibilitatea de a învăța cum cresc plantele de interior, cât și cele din exterior.
„Atunci conducerea instituției a hotărât să ne dea serele pentru că se pretau foarte bine la specificul cercului meu. Aveam Floricultură, Acvaristică și Protecția Mediului. Am colaborat foarte bine cu Grădina Botanică, de fapt cu specialiştii de acolo. Cu domnul profesor Ţopa. Dumnealui a aceptat ca eu împreună cu un grup de copii să ajutăm la amenajarea grădinii. Am plantat niște stejari și nuci. Ulterior, ei ne-au ajutat foarte mult cu semințe”, a mai spus Maria Damaschin.
Seminţe luate din piaţă
Din donații s-a reușit dotarea serelor cu truse de disecție și microscoape. Plantele și semnițele erau luate de la Grădina Botanică sau de la oamenii din piețele din oraş și, astfel, serele au devenit unul dintre cele mai iubite locuri de către copii.
„Lucram foarte mult pe colaborări și eram ajutați. Fonduri nu prea aveam, doar de la Inspectoratul Școlar şi doar pentru salarii. Dotarea serelor am realizat-o din colaborări. Făceam schimburi de semințe cu Casele de Pioneri din țară, mergeam în piață și mai luam de la legumicultori. Avem plante de interior, care nu erau niște rarități, dar pentru copii erau fantastice. Ei le înmulțeau și le plantau. Au învățat să înmulțească trandafirul pentru că la școală învățau că plantele se înmulțesc prin semințe, fără partea vegetativă. Atunci eu am trecut în tematica mea materie care o completa pe cea de la școală. Aveam programa și îmi făceam o tematică”, a mai spus profesoara.
Şefii Palatului Copiilor promit reabilitarea serelor
În momentul de față, serele sunt dezafectate și nu mai au strălucirea pe care o aveau odată.
„Avem în plan să facem investiții în reabilitarea acestor sere. Așa cum am făcut cu Corpul B de pe strada Săulescu”, a declarat Gelu Dobrănici, directorul Palatului Copiilor Iași.
Chiar și cei mai nostalgici își doresc ca serele de pe Copou să redevină funcționale pentru copii.
„Puțini știu că în Parcul Copou există sere didactice pentru copii. Adică un loc unde cei mici ar putea afla că roșia nu crește în copac, castraveții si fasolea sunt plante agățătoare, iar ceapa se scoate din pământ, la fel ca morcovul sau usturoiul. Ca să nu mai vorbim de subiectul flori. Totuși, locul este închis, serele degradate, la fel ca interesul pentru o educație frumoasă, de calitate. Cerem astfel o implicare rapidă pentru deschiderea acestui loc, în interesul copiilor!”, a declarat un ieșean.
Cele două sere situate sub nivelul solului aveau o suprafață de 210 metri pătrați și erau acoperite cu o cupola cu sticlă. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau