Serele didactice din Parcul Copou, o amintire frumoasă

3sere

Dimensiune font:

| 27-01-2022 00:00

Cei care au activat, cu decenii din urmă, în cadrul cercului de  Floricultură şi Acvaristică îşi amintesc că, aici, au fost iniţiaţi în tainele botanicii mii de tineri

* erau copiii veniţi la Casa Pionierului de atunci, singurul, să-i zicem, after-school din oraş

* după Revoluţie, serele au fost abandonate şi nimeni nu s-a mai preocupat să le ofere o utilitate concretă

* mai noi, şefii Palatului Copiiilor spun că au în plan reabilitarea serelor didactice din Copou

Locul în care copiii din Iași învățau secretele plantelor şi ale mediul încojurător, a rămas doar o amintire. Acum, serele  din  Parcul Copou sunt în paragină, după ce, ani la rândul, au fost gazde ospitaliere pentru mii de copii, de fapt, pionierii acelor vremuri. În urmă cu aproximativ 60 de ani, Maria Damaschin, profesor de biologie în cadrul Casei Pionerului, actualul Palat al Copiilor din Iași, a coordonat cercurile de Floricultură, Acvaristică și cel de Protecția Mediului care își desfășurau activitatea aici.

Din niște sere îngropate, în care Primăria creștea plantele ornamentale, profesoara ieşeană, împreună cu cei din conducerea Palatului Copiilor de atunci, au transformat locul complet.

„Serele au rămas complet goale, dar foarte deteriorate. Acolo funcționa o seră la suprafață și două îngropate. Într-una dintre ăşi desfăşura activitatea domnul profesor, Borcea, foarte cunoscut în Iași la acea vreme. Profesor de biologie. Şi care iubea foarte mult maimuțele. Avea o colecție de maimuțe adevărate, pe care le adăpostea acolo pentru a le studia. Ulterior, s-a mutat cu animalele în Bucium, mai aproape de pădure şi astfel serele au fost eliberate”, a mai spus profesorul coordonator.

La scurt timp după ce serele au fost eliberate, cercurile de elevi au început activitatea. În spaţiile goale cu acoperiș de sticlă, copii din Iași aveau posibilitatea de a învăța cum cresc plantele de interior, cât și cele din exterior.

„Atunci conducerea instituției a hotărât să ne dea serele pentru că se pretau foarte bine la specificul cercului meu. Aveam Floricultură, Acvaristică și Protecția Mediului. Am colaborat foarte bine cu Grădina Botanică, de fapt cu specialiştii de acolo. Cu domnul profesor Ţopa. Dumnealui a aceptat ca eu împreună cu un grup de copii să ajutăm la amenajarea grădinii. Am plantat niște stejari și nuci. Ulterior, ei ne-au ajutat foarte mult cu semințe”, a mai spus Maria Damaschin.

Seminţe luate din piaţă

Din donații s-a reușit dotarea serelor cu truse de disecție și microscoape. Plantele și semnițele erau luate de la Grădina Botanică sau de la oamenii din piețele din oraş și, astfel, serele au devenit unul dintre cele mai iubite locuri de către copii.

„Lucram foarte mult pe colaborări și eram ajutați. Fonduri nu prea aveam, doar de la Inspectoratul Școlar şi doar  pentru salarii. Dotarea serelor am realizat-o din colaborări. Făceam schimburi de semințe cu Casele de Pioneri din țară, mergeam în piață și mai luam de la legumicultori. Avem plante de interior, care nu erau niște rarități, dar pentru copii erau fantastice. Ei le înmulțeau și le plantau. Au învățat să înmulțească trandafirul pentru că la școală învățau că plantele se înmulțesc prin semințe, fără partea vegetativă. Atunci eu am trecut în tematica mea materie care o completa pe cea de la școală. Aveam programa și îmi făceam o tematică”, a mai spus profesoara.

Şefii Palatului Copiilor promit reabilitarea serelor

În momentul de față, serele sunt dezafectate și nu mai au strălucirea pe care o aveau odată.

„Avem în plan să facem investiții în reabilitarea acestor sere. Așa cum am făcut cu Corpul B de pe strada Săulescu”, a declarat Gelu Dobrănici, directorul Palatului Copiilor Iași.

Chiar și cei mai nostalgici își doresc ca serele de pe Copou să redevină funcționale pentru copii.

„Puțini știu că în Parcul Copou există sere didactice pentru copii. Adică un loc unde cei mici ar putea afla că roșia nu crește în copac, castraveții si fasolea sunt plante agățătoare, iar ceapa se scoate din pământ, la fel ca morcovul sau usturoiul. Ca să nu mai vorbim de subiectul flori. Totuși, locul este închis, serele degradate, la fel ca interesul pentru o educație frumoasă, de calitate. Cerem astfel o implicare rapidă pentru deschiderea acestui loc, în interesul copiilor!”, a declarat un ieșean.

Cele două sere situate sub nivelul solului aveau o suprafață de 210 metri pătrați și erau acoperite cu o cupola cu sticlă. Ruxandra CAȘU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
  Pelerinaje de Florii în Arhiepiscopia Iaşilor
25/04/2024 14:17

Sambătă, 27 aprilie 2024, in ajunul marii sărbători a Intrării Domnului in Ierusalim, Arhiepiscopia Iaşilor va organiza Pelerinajul de Florii, atat la Iaşi, cat şi in alte protopopiate de pe cuprinsul ...

Tradiții de Florii
25/04/2024 14:01

 Sărbătoarea Floriilor deschide săptămana cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte * cunoscută ca şi ritual creştin, sărbătoarea a fost atestată incă din societatea romană ca şi zi de ...

Croitorașul cel Viteaz, în ritmurile prezentului
25/04/2024 13:51

Un nou titlu va imbogăti repertoriul permanent al Teatrului „Luceafărul” Iasi incepand din această săptămană: „Croitorasul cel Viteaz”. „Scenariul realizat de Constantin Breh ...

Daruri de la copiii Liceului UAIC prietenii lor de la o școală din Iași
25/04/2024 13:13

Privind cum copiii din clasa a II-a de la Liceul UAIC, coordonati de prof. inv. Raluca Gabriela Varga-Coneac impart darurile si zambetele lor cu prietenii de la o scoală din Iasi, simt că inimile noastre se u ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
25/04/2024 10:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Primăria vrea să scape de serviciul public de termoficare!
25/04/2024 07:51

Primăria Municipiului Iaşi (PMI) va scoate la licitaţie, pană la sfarşitul lunii mai, delegarea serviciului public de alimentare cu agent termic a locuinţelor racordate la sistemul centralizat de termofic ...

Începând din toamnă, ieșenii vor putea zbura mai des către București
25/04/2024 07:32

Începand din toamnă, iesenii vor putea călători de şase ori pe săptămană către Bucuresti, odată cu introducerea de către compania Animawings de noi zboruri directe cu Capitala. Anuntul a fost f ...

De Paște, Rotary dăruiește zâmbete
25/04/2024 07:24

În prag de sărbătoare, Clubul Rotary Iasi se pregăteste să aducă lumina bucuriei in inimile copiilor aflati in situatii dificile. În cadrul unui proiect plin de generozitate si compasiune, in ...

Iașul, pol de atracție pentru cei mai buni dermatologi
25/04/2024 07:04

 Timp de o săptămană, Iasul a găzduit cea de-a 13-a editie a Primăverii Dermatologice Iesene, un eveniment de referintă in domeniu, care a reunit peste 1.600 de participanti si 130 de lectori de pres ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei