Sindicaliştii din administraţia publică ies în stradă
Dimensiune font:
Astăzi, 25 aprilie, între orele 12-16, cu respectarea termenelor procedurale legale, membrii Sindicatului Național SCOR vor picheta Instituția Prefectului Iași, nemulţumiţi de intenţia Guvernului de a adopta o nouă (a cincea) ordonanță de urgență prin care menține înghețarea salarizării întregului personal al comunelor și orașelor, în condițiile unei rate cumulate a inflației care se apropie de 40%, pentru perioada scursă de la 1 ianuarie 2019 şi până în prezent. „Contrar manipulărilor prezentate constant prin canalele de propagandă favorabile puterii, salariații din administrația locală au salariile înghețate la nivelul anului 2019, prin 4 (patru) ordonanțe de urgență neconstituționale, emise de către guvern în ianuarie și decembrie 2020, decembrie 2021 și decembrie 2022. Pentru recuperarea prejudiciilor salariale astfel înregistrate în trecut, Sindicatul Național SCOR a inițiat și depus un număr de 15 acțiuni colective, la nivelul celor 15 Curți de Apel competente din țară, în numele a 14.597 de reclamanți, calitatea de pârât fiind a Guvernului și a Statului Român (prin Ministerul Finanțelor)”, spune Dan Cârlan, preşedintele Sindicatului Național SCOR
Acesta îi solicită prefectului Bogdan Cojocaru primirea unei delegații a SN SCOR de către Prefectul județului Iași, pentru înmânarea a unor înscrisuri în vederea comunicării către Guvern, dar şi o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Sindicatul Național SCOR al Salariaţilor Comunelor şi Oraşelor din România este o organizație sindicală înființată cu 5 luni în urmă, și care îndeplinește în acest moment condițiile de reprezentativitate la nivelul național al Sectorului de negociere colectivă nr. 47 „Administrație Publică”, prin cei 14.829 membri, organizați în 939 grupe sindicale, în tot atâtea primării ale comunelor sau orașelor din România.
Fără tăieri salariale, dar şi fără angajări
Protestul are loc în contextul în care liderii Coaliției care negociază pe ordonanța prin care guvernul vrea să facă economii la buget. În discuțiile PSD-PNL-UDMR s-a convenit tăierea cu 10% a cheltuielilor la bunuri și servicii. În ceea ce privește interzicerea cumulului pensiei cu salariul, liderii Coaliției au decis că acest lucru nu se poate face prin ordonanță de urgență, fiind motiv de neconstituționalitate, potrivit unor surse politice. O decizie ar urma să se ia prin lege.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat săptămâna trecută, la Focșani, că le-a cerut miniștrilor să-i prezinte soluții pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dar a exclus tăierea salariilor bugetarilor ori a investițiilor.
Problema reducerii cheltuielilor cu 20 miliarde lei a venit pentru că bugetul pe 2023 a fost redactat prost, indiferent dacă autoritățile (Guvernul) vor să recunoască sau nu. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau