Sindicaliştii din sănătate se pregătesc de grevă
Dimensiune font:
Pe 15 iunie, 200 de sindicalişti din sistemul sanitar ieşean vor pleca la Bucureşti, pentru a protesta în faţa Guvernului, alături de colegii lor din toată ţara. Ei se tem că vor rămâne cu doar 20% din sporuri, însă își doresc şi respectarea Legii-cadru 15/2017 şi punerea ei în aplicare în integralitate.
Una dintre nemulţumirile sindicaliştilor din sănătate porneşte de la intenţia de reformare a sistemului public de salarizare și la modul în care guvernanții își propun să construiască un nou cadru legislativ în acest domeniu. Obiectivul este inclus în actualul Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). „Prin PNRR s-au angajat să modifice sistemul de salarizare, să plafoneze sporurile la 20% din salariul de bază și să le acorde în cuantum fix, ca procent din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată. Aceste sporuri de 20% ar trebui acordate inclusiv celor din Sănătate şi Asistenţă Socială, fără să țină seama de specificul muncii lor, care diferă semnificativ de celelalte sectoare bugetare”, a spus Iulian Cozianu, liderul Sanitas Iași.
Sanitas: „Principalii perdanți vor fi cei din Sănătate și din Asistență socială”
În situația în care viitoarea lege a salarizării va fi construită pe baza principiilor asumate în capitolul „Bună guvernanță” din PNRR, reprezentanții Sanitas consideră că principalii perdanți vor fi angajații din Sănătate și din Asistență socială. „Pentru angajaţii din sistemul sanitar şi asistenţa socială înseamnă pierderi masive. Sunt unii colegi care vor pierde şi câte 2.800 de lei din venitul realizat acum. Vorbesc de cadrele medicale, infirmieri, brancardieri care lucrează în zonele fierbinţi: ATI, UPU, bloc operator. Afectaţi vor fi şi medicii. Acesta e cel mai negru scenariu. În documentul trimis la Bruxelles scrie că până la anul pe vremea asta trebuie făcută o nouă lege de salarizare în care unul dintre principii este că sporul va fi maxim 20% per individ”, a spus Iulian Cozianu, liderul Sanitas Iaşi.
Cei mai afectaţi vor fi cei care lucrează la ATI, UPU, unde sporurile sunt între 55 şi 75%, la Psihiatrie 75%. „Acum când am intrat în posesia acestui document şi l-am citit m-a cam pus pe gânduri. Ştie toată lumea că documentul acesta nu a fost discutat cu nimeni. Pur şi simplu noi ne-am trezit cu el. Acum castanele fierbinţi sunt în mâinile guvernanţilor actuali, ei nefiind neapărat cei care au scris PNRR-ul. Noi vrem să îi “mulţumim” în special fostului ministru al Fondurilor Europene care a scris aberaţiile astea”, a spus liderul Sanitas Iaşi.
Prin mitingul de pe 15 iunie, sindicaliştii vor să atragă atenţia clasei politice cum gestionează situaţia. „Actualii guvernanţi au o temă, cum renegociază şi acest capitol”, a spus liderul Sanitas.
Sindicaliștii se tem de o „reluare a exodului personalului medical”
Sindicaliştii se tem să nu apară noi fenomene de migraţie a forţei de muncă în sistemul sanitar din cauza noii legislaţii care ar trebui să intre în vigoare de anul viitor. „Când s-a dat actuala lege a sistemului bugetar, care nu a fost aplicată în integralitate în sistemul sanitar, a fost pentru a stopa migraţia cadrelor medicale specializate în străinătate. De aceea ne-au şi dat toată creşterea salarială încă din 2018. Pentru asistenţi şi medici, încă de atunci a fost aplicată grila anului 2022, iar la ceilalţi bugetari s-a aplicat etapizat. Repet, obiectivul era de a stopa migraţia personalului, pentru că erau plecări masive de medici şi asistenţi. Lucru care ulterior a avut efect. E adevărat, după 2018 migraţia personalului a scăzut. A veni astăzi cu o astfel de măsură va duce la reluarea exodului personalului medical”, a spus liderul Sanitas Iaşi.
Nu este însă singura nemulţumire a angajaţilor din sistemul de sănătate ieşean. Sindicaliştii mai vor aplicarea corectă și în totalitate a prevederilor Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaților din Sănătate și din Asistență socială: creșterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor și plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată.
O altă solicitate a sindicaliştilor faţă de guvernanţi este eliminarea din Legea-cadru din 2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensațiilor, primelor, indemnizațiilor și a altor drepturi salariale pentru angajații din Sănătate și Asistență socială.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau