Spitalul „Sf. Spiridon”, centru-pilot pentru un nou program vizând donarea de organe
Dimensiune font:
* directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Radu Zamfir, a propus un nou concept - „donatorul de organe, ţesuturi şi celule – fără activitate cardiacă” * pentru început, proiectul ar urma să fie aplicat, în România, la Spitalul Floreasca din Bucureşti şi la Spitalul „Sf. Spriridon” din Iaşi
Asociaţia Serviciilor de Ambulanţă din România (ASAR), în parteneriat cu Asociaţia Societatea de Salvare Bucureşti (ASSB), au organizat, în weekend-ul trecut, în staţiunea Venus, cea de-a XX-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Medicină de Urgenţă, unul dintre cele mai aşteptate evenimente din medicina de urgenţă pre-spitalicească, la care au participat numeroşi medici şi ale medicinei de urgenţă, medicină internă, cardiologie, neurologie etc. Cu acelaşi prilej, ASSB şi ASAR, în parteneriat cu Consiliul Naţional Român de Resuscitare (CNRR) au susţinut şi un curs BLS/AED-Provider (Basic Life Support-Provider) cu certificare europeană (ERC), coordonat de dr. Adela Grasu, pentru a marca astfel ediţia aniversară a Conferinţei Naţionale de Medicină de Urgenţă şi în spiritual respectării misiunii permanente de ridicare a educaţiei medicale la cel mai înalt nivel.
Prezent la eveniment, medicul chirurg Radu Zamfir, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), a susţinut o prezentare legată de introducerea în România a donatorului de organe, ţesuturi şi celule – fără activitate cardiacă şi a propus promovarea acestui nou concept, subliniind că „transplantul de ţesuturi şi de organe este una din formele de vârf ale practicii medicale în acest secol, însă nu se poate face transplant fără donatori. În ultimele luni, a crescut numărul de donatori, iar statisticile sunt încurajatoare: 80% dintre români ar dori să doneze organe post-mortem”. Medicul a explicat că este vorba despre un concept nou în România, dar care în ţări precum Marea Britanie, Olanda sau Belgia este foarte răspândit, oferind până la 30% din numărul total al donatorilor înregistraţi anual, se menţionează într-un comunicat remis presei de către ANT. „Este una dintre modalităţile recomandate de Comisia de experţi a Consiliului Europei, de creştere a numărului de donatori, alături de încurajarea donării de la donatorul viu şi de dezvoltarea unor programe de donatori marginali”, se subliniază în comunicat.
După ce a lămurit cadrul legislativ şi a detaliat problemelor tehnice, directorul executiv al ANT a propus ca Spitalul Clinic de Urgenţă „Floreasca” din Bucureşti şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi să fie centrele în care să se desfăşoare primele programe-pilot.
Prof. dr. Diana Cimpoeşu, şefa Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” şi şefa SMURD Iaşi şi-a exprimat acordul şi dorinţa unei colaborări cu ANT în vederea creării, în cel mai scurt timp, a condiţiilor necesare pentru demararea proiectului. Pentru a putea fi implementat, acest proiect are nevoie de sprijinul Ministerului Sănătăţii, având prevăzute cheltuieli financiare pentru instruirea a 20 de persoane din cadrul UPU şi a coordonatorilor de transplant de 800.000 de euro. Dr. Cristian Grasu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a subliniat disponibilitatea ministerului în susţinerea acestui important proiect. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau