Sucevenii au construit 114 pensiuni turistice cu bani europeni
Dimensiune font:
* „Dacă rămân măcar jumătate în circuitul turistic, după finalizarea perioadei de monitorizare, tot ar fi bine”, consideră Mihai-Liviu Moraru, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale
Mihai-Liviu Moraru, directorul general al AFIR, susține că majoritatea banilor europeni care vor veni în perioada 2021-2022 - aproximativ 2,15 miliarde de euro, vor fi folosiți în sesiuni privind depozitarea, procesarea şi asocierea.
Acesta a oferit exemplul proiectului Cooperativei Agricole Gold-Fruct Udeşti, din judeţul Suceava, în valoare de 6 milioane de euro, care a dezvoltat o capacitate de stocare a merelor de 2.400 de tone, unde nu se foloseşte frig, ci atmosfera controlată. Prin această metodă, se extrage oxigenul din aerul unde stau merele, ajungând la un procent 98-99% azot, ceea ce opreşte procesul biologic.
Moraru a precizat că respectiva Cooperativă a ajuns cu merele inclusiv în zona de retail din Bucureşti și speră ca în 2-3 ani să vedem şi roadele programului pomicol implementat recent, prin care 300 de milioane de euro investiţii în exploataţii pomicole. „Mi-aş dori o alocare mai consistentă pe această componentă non-agricolă, pe care o consider importantă, pentru că vorbim despre dezvoltare rurală. Într-adevăr, obiectul AFIR este în a investi în exploataţii agricole, în procesare, în infrastructura satelor, dar este importantă şi această componentă non-agricolă, pentru că o văd ca o sursă suplimentară de venit, un back-up al fermierului, al procesatorului, dacă nu merge partea agricolă”, a menționat Mihai-Liviu Moraru.
Acesta a dat exemplul judeţului Suceava, care are 114 pensiuni construite prin măsura 3.1.3 în programarea anterioară. „Dacă rămân măcar jumătate în circuitul turistic, după finalizarea perioadei de monitorizare, tot ar fi bine”, a concluzionat directorul general AFIR. Ecaterina VICOL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau