Suntem în valul şase al pandemiei!
Dimensiune font:
Asta o spune dr. Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, unul dintre cei mai cunoscuţi medici infecţionişti din ţară * medicii recomandă ca în spaţiile publice aglomerate, dar şi în mijloacele de transport, purtarea măștii de protecţie * * începând de ieri, Institutul Naţional de Sănătate Publică a reluat raportările zilnice * strict pentru Iaşi, situaţia este următoarea: 26 de infectări, cinci paturi ocupate la ATI şi 279 persoane în izolare
Dr. Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, spune că de la începutul lunii a crescut simţitor de mult numărul persoanelor confirmate cu COVID-19. Comparativ cu luna iunie, numărul celor care au COVID este de aproape patru ori mai mare. „Incidenţa a crescut. În luna iunie erau confirmaţi pozitiv la COVID19 4% din numărul celor testaţi. Acum sunt 15%. De asemenea, în luna iunie media celor care au fost internaţi în spital din cauza COVID19 a fost de 30 de cazuri, acum este 47. Este o creştere importantă”, spune dr Vasile Cepoi.
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi consideră că, deocamdată, nu trebuie mărită capacitatea de cazare a pacienţilor care au infecţii cu SARS-CoV-2, locurile pe care le pune la dispoziţiei Spitalul de Boli Infecţioase fiind suficiente. „Dacă va fi o creştere şi mai mare, atunci va trebui să extindem spaţiile de cazare şi să redeschidem secţiile COVID”, a spus dr Cepoi.
Noul val este privit cu ceva mai multă îngrijorare de unul dintre cei mai cunoscuţi medici infecţionişti din ţară, dr. Carmen Dorobăţ. „Valul şase a venit deja. Este o variantă a Omicron. După cum a spus ministrul Sănătăţii, dr Rafila, au fost secvenţiate primele tulpini BA5 ale tulpinii Omicron, care este dominantă. Aceste tulpini sunt responsabile de accelerarea pandemiei la nivel internaţional”, a spus dr Carmen Dorobăţ.
Cazuri medii
La fel ca dr Cepoi, dr Carmen Dorobăţ spune că a crescut prezentarea în spital a celor cu infecţie SARS-CoV-2. „Sunt mulţi pacienţi care nu au nevoie de internare. Doar se prezintă la centrul de evaluare. Sunt şi pacienţi care au nevoie de spitalizare. Sunt cazuri medii. Din fericire nu a crescut numărul celor internaţi în terapie intensivă. Vom vedea ce se va întâmpla pe parcurs. Să sperăm că nu va fi o tulpină care să facă mari probleme din punct de vedere al agresivităţii”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ.
Tot ea spune că ar trebui să ne aşteptăm la un număr şi mai mare de infectări, pentru că oamenii nu se mai protejează deloc, mai ales în aglomeraţii, dar şi din cauza plecării în concedii. „Aşa stând lucrurile, ne vom trezi cu o incidenţă crescută. Omicronul nici nu este acoperit într-o foarte mare măsură de vaccinul care a fost făcut după scheletul tulpinii mamă. De aceea credem că nu vom avea forme grave la cei care mai au încă anticorpi după vaccin. Asta înseamnă că în autobuze, tramvaie, trenuri, avioane, aeroporturi, gări, trebuie să purtăm mască. Nu mai există conştiinţa faptului că o persoană cu vârstă înaintată şi diferite boli poate să facă forme grave. Ei, nu. Nu mai există aşa ceva, iar nepurtarea măştii va uşura transmiterea virusului şi a incidenţei”, spune dr. Carmen Dorobăţ.
Îngrijorător este faptul că a crescut şi numărul copiilor internaţi în spital din cauza acestui coronavirus. Nu mai puţin de şapte copii sunt internaţi în prezent la Spitalul pentru Copii „Sf Maria”. Numărul este mare, în comparaţie cu luna trecută, când erau doar unu, două cazuri. Din fericire, niciunul dintre copii nu are formă gravă, dar medicii sunt îngrijoraţi pentru că au alte boli asociate care le pot pune viaţa în pericol. Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii spune că apariţia cazurilor de copii care au infecţii datorate SARS-CoV-2 este în corelaţie cu infecţia la adulţi. „Atunci când creşte incidenţa infectărilor cu COVID-19 la adulţi creşte şi incidenţa la copii. Şi invers, când scade la adulţi, scade şi la copii”, a explicat Alina Belu.
Pentru a nu se ajunge în astfel de situaţii, şeful DSP Iaşi şi dr Carmen Dorobăţ recomandă să se poarte mască în spaţiile publice aglomerate, mai ales în mijloacele de transport în comun şi în colectivităţi. „Trebuie să avem grijă să ne protejăm unii pe alţii, dar mai ales pe cei de lângă noi, fie că vorbim de copii sau vârstnici. Asta, desigur, în măsura în care lumea înţelege situaţia”, a spus dr. Vasile Cepoi.
Cinci ieşeni internaţi la ATI!
Conform statisticilor din ultima perioadă, numărul de infecţii cauzate de SARS-CoV-2 s-a dublat în ţară, situaţie care ar putea ca să dureze circa 4-5 săptămâni. Deşi se spune că majoritatea cazurilor sunt mai degrabă răceli banale, există şi cazuri mai serioase, care necesită spitalizare. La Iaşi, de exemplu, sunt ocupate cinci paturi ATI dintr-un total de 21, patru cazuri înregistrându-se la Spitalul de Boli Infecțioase şi altul la Spitalul „Sf. Spiridon”. În ceea ce priveşte infectările zilnice, se estima că în Iaşi apar 15 cazuri noi, însă ieri, în prima raportare din această săptămână, cifra este ridicată: 26 de cazuri noi. Conform datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, alte 279 persoane se află în izolare. Dintre cazurile confirmate pozitiv și internate, în ultimele 24 de ore s-au efectuat 6 externări și 3 internări.
Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, ieri erau ocupate 57 paturi pe lângă cele cinci din ATI. Laura RADU, Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau