Sute de ieșeni au invadat spitalele, de Paște
Dimensiune font:
* nu au lipsit pancreatitele, colicile biliare, apendicitele, hemoragiile digestive superioare * cele mai multe au fost colicile biliare şi etilismele acute * unele dintre aceste cazuri au necesitat terapie intensivă
De la un an la altul, medicii îngrijesc tot mai mulți pacienți care în zilele de Paşte nu respectă regimul alimentar şi uită să mănânce sănătos. De la primele ore ale primei dimineţi de Paşte, sute de ieşeni au ajuns la spital cu tot felul de afecțiuni. „Nu au lipsit pancreatitele, colicile biliare, apendicitele, hemoragiile digestive superioare. Cele mai multe au fost colicile biliare şi etilismele acute. Unele dintre ele au necesitat terapie intensivă. Au fost şi pacienţi care au ajuns la spital în urma unor tentative suicidare, agresiuni sau accidente rutiere. Am avut şi pacienţi ajunşi la spital cu fracturi, arsuri sau cu intoxicaţie cu monoxid de carbon”, a spus dr Diana Cimpoeşu, şefa UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon”.
Numărul mare persoane care au acuzat stare de rău s-a menţinut şi în a doua zi de Paşte. La fel ca în prima zi de Paşte, patologiile au variat de la sevraj provocat de consumul mare de alcool, pancreatite, colici biliare, răni provocate în urma agresiunilor cu pumnii sau cu obiecte contondente, arsuri.
Înlocuiți somnul de amiază cu o plimbare în aer liber!
Specialiştii în nutriţie şi dietetică spun că indigestiile apar pentru că se consumă cantităţi mari de alimente, mai ales după o perioadă mare de post. „Pe fondul relaxării şi al atmosferei plăcute de sărbători avem tendinţa de a mânca mai mult. Este indicat să ne oprim din mâncat atunci când apare senzaţia de saţietate, mai ales dacă de pe masă nu au lipsit sarmalele, salata, fripturile şi grătarul, ouăle roşii şi cozonacul sau pasca. Dressingurile sunt gustoase, dar, de cele mai multe ori, sunt și foarte bogate în grăsimi care pot îngreuna foarte mult stomacul. În plus, dacă sunt adăugate în exces, pot altera gustul mâncărurilor. Carnea de miel și cea de ied intră în categoria cărnii albe, fiind considerate și destul de slabe dacă sunt gătite corect. Însă, adăugarea de sosuri pe bază de smântână sau de unt le transformă în alimente foarte bogate în grăsimi saturate, nocive pentru organism. Mâncarea prăjită, oricât de gustoasă ne-ar părea, îngreunează stomacul, făcând alimentele greu digerabile. Din acest motiv, mai ales când preparatele sunt numeroase și abundente, optați pentru alte metode de gătit”, spune nutriţionista Adina Rusu.
Tot ea ne recomandă să nu mâncăm prea repede, să mestecăm bine pentru ca bolurile alimentare să nu ne obstrucţioneze respiraţia şi să ne înecăm. „A mânca înseamnă a savura alimentele consumate. Mestecând bine alimentele, mâncând încet, ajutăm digestia și instalarea mai rapidă a sațietății, în timp ce mâncatul în viteză cauzează frecvent fenomene digestive precum balonarea și aerofagia”, a spus Adina Rusu, nutriţionist-dietetician.
Ea ne recomandă să bem cu măsură, indiferent de tipul băuturilor alese, şi să nu mâncăm alimente picante. „Dacă o jumătate de pahar de vin poate aduce unele beneficii, consumul unei cantități mari de alcool, mai ales când este asociat unor mese abundente, poate favoriza apariția arsurilor gastrice și a refluxului acid. Condimentele au numeroase proprietăți benefice pentru organism, dar excesul de piper și de ardei iute poate crește riscul apariției unor probleme digestive, în special în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni cum ar fi sindromul intestinului iritabil”, a spus Adina Rusu.
La rândul lor, cozonacul și pasca sunt de nelipsit, dar și acestea pot pune o presiune suplimentară pe aparatul digestiv, fiind bogate, pe lângă zahăr, și în foarte multe grăsimi. Prin urmare, este indicat să le consumăm în cantități mici fiind de preferat să le includem în meniu la distanță de mesele copioase.
Pentru a nu ajunge la spital şi pentru a favoriza digestia, medicii şi nutriţioniştii ne recomandă să avem multă grijă la ce alimente consumăm, să facem multă mişcare, să înlocuim somnul de amiază cu o plimbare în aer liber. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau