Sute de şoferi ucigaşi conduc bine-mersi pe şoselele judeţului
Dimensiune font:
* în cursul anului trecut, instanţele ieşene au pronunţat 304 sentinţe pentru ucidere din culpă * niciunul dintre condamnaţi nu a ajuns în spatele gratiilor * procesele durează cu anii * în tot acest interval, inculpaţii şofează pe bază de dovadă, pe care o prelungesc la fiecare 30 zile * sentinţele sunt mai mult decât blânde, cel mult condamnări cu suspendare
Practic, nu trece zi fără ca, pe raza judeţului, să nu se înregistreze măcar un accident cu victime omeneşti. Nu sunt deloc puţine cele care se soldează cu decese, în marea lor majoritate cei trecuţi în nefiinţă fiind pietoni. De deschid dosare penale, cei aflaţi la volan căpătând calitatea de inculpaţi pentru ucidere din culpă. Care e partea lor de vină şi care e pedeapsa, asta stabileşte instanţa. După ani şi ani. iar până la sentinţa definitivă, şoferii ucigaşi conduc, bine-mersi, pe bază de dovadă. Valabilă 30 zile şi reînnoită la nesfârşit.
În cursul anului trecut, judecătorii s-au pronunţat în 343 astfel de dosare şi nimeni n-a ajuns la închisoare. Unii conducători auto au scăpat definitiv de stress, fiind achitaţi. Cum a fost cazul unei operatoare PC care, în seara de 10 septembrie 2016, în timp ce se deplasa de la Capăt CUG către Horpaz, s-a trezit cu un chefliu pe capota maşinii. L-a cărat câteva zeci de metri, a intrat în panică, a frânat brusc, apoi a accelerat, trecând cu roata peste nefericit. Magistraţii au socotit că a fost vina exclusivă a defunctului, care a ţâşnit şi s-a angajat în traversare printr-un loc nepermis şi fără să se asigure.
O veste la fel de bună a primit, dar după aproape zece ani de anchete, expertize şi timp petrecut în sălile de judecată, şoferul care a intrat cu maşina într-o groapă săpată de Citadin, pe bulevardul Tudor Vladimirescu, aproape de intersecţia cu strada Pădurii. Am relatat pe larg întreaga poveste în urmă cu două luni.
Groapa era semnalizată corespunzător, însă conducătorul auto a observat prea târziu acest lucru şi a strivit trei muncitori care lucrau la remedierea unor defecţiuni. Doi au supravieţuit accidentului, al treilea a decedat.
La acel moment, se părea că inculpatul va primi o pedeapsă dură. Autoturismul nu avea ITP-ul făcut şi expiraseră numerele provizorii. Trei infracţiuni dintr-un foc.
Cu toate acestea, la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, bărbatul a fost achitat. S-a stabilit că nu avea o viteză peste cea legală şi că n-a văzut la timp săpătura, deoarece avea în faţă alt autoturism. Acesta a virat brusc la stânga, fără a semnaliza, nelăsându-i timp de reacţie. Expertizele şi contraexpertizele i-au confirmat versiunea. Cât despre ITP şi numerele provizorii, acestea expiraseră doar cu o zi înainte, maşina era cu numere de Italia, deci o ilegalitate minoră. Magistraţii au decis renunţarea la aplicarea pedepsei pentru „punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”. I-au dat avertisment.
304 condamnări, nicio zi de puşcărie
În cursul anului 2022, instanţele ieşene au pronunţat 304 sentinţe pentru ucidere din culpă. Niciunul dintre condamnaţi nu a ajuns în spatele gratiilor, toţi continuă să şofeze. De exemplu, cazul ieşeanului Iulian H., care a devenit inculpat pentru ucidere din culpă în urma unui accident ce ţine de umorul. Tragicul eveniment s-a podus în dimineaţa de 17 iulie 2018, pe o străduţă din cartierul Alexandru cel Bun. A băgat în marşarier fără să se asigure şi a dat cu maşina peste o pensionară. Bătrâna lăsase jos sacoşele, ca să-şi mai tragă un pic sufletul, are cu spatele la autoturismul lui Iulian, nici n-auzea prea bine, nu s-a dat la o parte şi a fost călcată. A murit la spital. Imprudentul şofer şi-a aflat sentinţa pe 17 august 2022. Un an şi şase luni, dar cu suspendare. O săptămână mai târziu, i-a fost prelungit dreptul de a circula pe drumurile publice.
Pedeapsă un pic mai aspră a primit Cornel N. Pentru că au fost două victime, după ce a intzrat cu Roverul său într-un cap de pod. Pasagerul de pe bancheta stânga-spate a decedat, cel din dreapta -faţă a fost grav rănit, Cornel s-a ales cu doi ani şi şase luni. Tot cu suspendare. Conduce şi acum.
În mod normal, Ioan P., deşi şofer profesionist o viaţă întreagă, n-ar mai trebui să conducă. Are 85 de ani şi, în noiembrie 2018, a lovit doi pietoni, soţ şi soţie, chiar pe trecere. Femeia a murit câteva minute mai târziu, iar bătrânul şofer a primit un an şi opt luni, evident, tot cu suspendare. Condamnări similare au primit şi ceilalţi 301. Nicio zi de puşcărie. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau