Târgul de animale din Dacia, aproape o grădină zoologică
Dimensiune font:
Sunt deja vreo cinci ani de când piața de animale s-a mutat de la Doi Băieți, Tătărași Sud tocmai în capăt Dacia. O bună bucată de timp, ieșenii au fost reticenți, nu s-au îngrămădit deloc. Mai ales că e într-o singură zi din săptămână, duminica. Zi de relaxare, mai puțin de mers la cumpărături pretențioase. De aceea, la început, lucrurile se mișcau greu și doar în intervalul orar 9.00 – 11.00. Asta era prin 2018-2019. Acum, treaba stă cu totul altfel...
Câinii latră, rațele măcăne, doar iepurii și peștii din acvarii sunt tăcuți.
Duminică, 28 mai a.c., ora 7.00 dimineața. Cobor din tramvaiul 6 în stația de după biserică și merg agale spre piață. Aveam în minte imaginea de dinaintea pandemiei. Eram sigur că nu-i deloc agitație pe-acolo, că-i prea devreme. M-am dus așa matinal doar ca să studiez terenul. Realitatea avea să mi se prezinte cu totul altfel.
Pentru cei care nu știu, care n-au fost niciodată acolo, o mică, dar importantă precizare: Piața Dacia are două secțiuni, e total diferită de celelalte din urbe. Cum vii dinspre linia de tramvai, în stânga e sectorul vânzătorilor de mobilă, dincolo, în dreapta, cel al comercianților de animale. Am spus bine animale, nu-s doar păsări, acum e aproape o grădină zoologică.
La mobilă, ofertă din belșug, dar clienți cam deloc. Vânzătorii stau la cafele și se conversează plictisitor, se tânguiesc că nimic nu mai merge.
Dincolo, la animale, cu totul altă lume. Animație, tumult, gălăgie. Comercianții discută cu clienții, găinile, puii de-o zi sau mai mărișori cotcodăcesc, câinii latră, rațele măcăne, doar iepurii și peștii din acvarii sunt tăcuți.
Tranzacțiile sunt în toi încă de la 7.30, mușteriii vin valuri-valuri, au de unde și ce alege. La capitolul păsări, oferta e cea mai îmbelșugată, pui de-o zi, cu sutele, în cutii mari de carton. Care, după ce vor crește, vor deveni de carne ori găini ouătoare. Evident, sunt și cocoși pe-acolo. Prețurile au crescut binișor față de era Doi Băieți. De la 1,50-2,00 lei, s-au făcut acum 6-7 lei. Dar marfa dispare în același ritm...
În clasamentul numerelor de capete, urmează puii ceva mai mărișori, cei de 3-4 săptămâni. Aici prețurile nu prea s-au mai mișcat, între 15 și 20 lei. Ca să încheiem capitolul găini, oferta e consistentă și la păsările mature, numai bune de tăiat. Astea s-au scumpit enorm. 50-70 lei.
Curcanii, absent nemotivat. Papagali din belșug
Mai sunt și alte păsări la târg. Rațe, rățuște, gâște, gâsculițe, prețuri ceva mai mari decât la găini. Ciudat, niciun curcan. Absent nemotivat, altădată aproape că rivalizau cu găinile. Fazani deloc, în schimb, papagali cu duiumul, de toate mărimile și culorile. Prețurile diferă enorm, de la vânzător la vânzător, n-are sens să public aici mercurialul.
La fel stau lucrurile și în cazul peștilor, varietate mare, de la cei milimetrici până la ăia pe care i-ai pune în tigaie.
În ce privește mamiferele, oferta a încă destul de palidă. Și din motive obiective, nu-i spațiu suficient să vii cu vaca, elefantul ori hipopotamul acolo. Nici măcar cu o oaie sau un porc. Vulpi și lupi nu cumpără nimeni. Nici pantere, lei ori leoparzi...
Așa că doar cățeluși și iepuri. Oferte foarte generoase, dar și prețuri pe măsură. Un pui de câine lup costă 300 lei, dacă îi iei pe toți din cutie, vreo cinci, ți-i lasă la 250. Cu iepurii e mai complicat, depinde de rasă, soi, vârstă. Oricum, nu găsești urecheați sub 200 lei.
Mai sunt cei trei, patru care au venit să ofere maidanezi spre adopție. La prețul simbolic de un leu. Tura asta, nicio mâță. De regulă, ai de unde alege, acum ghinion pentru iubitorii de feline.
Lipsesc din peisaj șerpii, reptilele, țestoasele. E timp să apară și ele. Oricum, Piața Dacia, în zi de duminică, arată mai bine decât fosta pricăjită grădină zoologică din Bucium. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau