Tăvălugul scumpirilor
Dimensiune font:
* 2013 a adus un val de scumpiri * chiar din prima lună s-au scumpit energia electrică şi combustibili, iar majorările vor atrage şi alte creşteri de preţuri * energia electrică s-a majorat cu 6% şi au crescut accizele la motorină * doar taxele şi impozitele rămân la nivelul celor din 2012
2013 a început cu un val de scumpiri care a izbit în plin toată ţara. Au crescut accizele, tarifele la utilităţi, s-au majorat preţurile alimentelor. Singura veste bună este că moldovenii au scăpat de creşterea impozitelor şi a taxelor locale.
De la 1 ianuarie 2013 s-a majorat tariful la energia electrică cu 6%, iar de la 1 iulie se va mai aplica o creştere cu 2%. De asemenea, la factura finală se va adăuga o creştere de 8%, ce reprezintă energia verde şi înseamnă, lunar, 2 lei în plus la factură. Şi la gazele naturale, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) anunţă o majorare pentru consumatorii casnici. O primă creştere se va aplica de la 1 iulie 2013, de 8%, iar din octombrie se va aplica o majorare cu încă 2%. Ca în fiecare an, scumpirea energiei electrice ar putea determina majorarea tarifelor la utilităţi. Şefii regiilor dau de înţeles că acest scenariu este posibil, însă, în acest moment, nu se poate preciza nici valoarea majorărilor, nici de perioada în care acestea vor fi puse în aplicare.
Majorare pe două fronturi la carburanţi
Deprecierea leului faţă de euro a influenţat majorarea preţurilor la produsele accizabile. Accizele, pentru băuturi alcoolice, tutun prelucrat, produse energetice şi cafea, vor creşte din această lună ca urmare a majorării ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor în 2013, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrala Europeană, este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare faţa de cel utilizat în 2012, de 4,3001 lei/euro.
De asemenea, preţul carburanţilor va fi influenţat şi de normele impuse de Uniunea Europeană. Astfel, de la 1 ianuarie 2013, valoarea motorinei se majorează cu 4,5%, de la 374 de euro pe tonă la 391 de euro/tonă. Scumpirea a fost aprobată de Guvern din decembrie 2012, iar prin această majorare se atinge nivelul minim al accizelor în Uniunea Europeană şi este o măsură asumată în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. La jumătatea acestui an se mai anunţă o altă majorare la ţigarete, de la 79,19 euro la 81,78 euro pentru 1.000 de ţigarete.
Taxe neschimbate la Botoşani şi Bacău
Consiliul Local Botoşani, la propunerea primarului Ovidiu Portariuc, nu a crescut taxele şi impozitele locale. „Populaţia este destul de împovărată şi nivelul de trai a ajuns destul de jos. Încercăm să ajutăm şi populaţia şi agenţii economici să crească, măcar un an de zile nivelul taxelor să rămână acelaşi”, a declarat primarul Ovidiu Portariuc. Sindicaliştii sunt pesimişti cu privire la situaţia financiară a botoşănenilor în 2013, având în vedere şi faptul că începutul anului a fost marcat de creşterea accizelor şi scumpirea energiei.
Băcăuanii nu ştiu dacă vor plăti sau nu taxe şi impozite mai mari în acest an. Primăria a retras de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de Consiliu Local din 2012 proiectul privind nivelul taxelor locale. Decizia a fost motivată de faptul că se aşteaptă ca Guvernul să stabilească clar dacă vor fi sau nu actualizate cu inflaţia şi dacă rămâne la latitudinea primarilor majorarea lor. Servicii mai scumpe la Vaslui
Locuitorii municipiului Vaslui vor plăti, chiar din această lună, mai mult pentru serviciile de salubritate, pentru apă şi pentru mijloacele de transport în comun. Noile preţuri la serviciile publice practicate de SC Aquavas SA pentru persoane fizice şi juridice sunt următoarele: apă potabilă livrată în municipiul Vaslui – 3,70 lei/metrul cub (mc) , la canalizare 0,72 lei/mc , iar la epurare preţul va fi de 1,07 lei/mc. Tot de la 1 ianuarie, serviciile de salubritate prestate de către SC Goscom SA au crescut cu 20%. Mai exact, de la 6,20 lei/persoană, taxa pentru salubritate aceasta s-a majorat la 7,90 lei/persoană. Şi transport în comun s-a scumpit -- o călătorie costă 2 lei, iar abonamentul lunar a ajuns la 66 de lei, de la 56 de lei.
Ieşenii scot din buzunare mai mulţi bani pentru gunoi
La Iaşi, şefii Salubris şi-au anunţat deja intenţia de a propune în plenul Consiliului Local Municipal majorarea tarifelor pentru colectarea deşeurilor menajere tocmai datorită creşterii costurilor la carburanţi, materiale şi piese de schimb. Practic, începând cu luna februarie 2013, fiecare ieşean ar putea fi nevoit să scoată din buzunar 7,2 lei în loc de 6,25 lei. „La întocmirea analizelor de preţ s-au folosit manopera orară rezultată din salariile tarifare pe categorii de salarizare, preţurile la carburanţi şi materiale la nivelul lunii octombrie 2012, cheltuielile cu întreţinerea şi reparaţiile utilajelor şi cheltuieli de secţii şi general administrative”, spun şefii Salubris. Evident şi cei care locuiesc la case vor scoate mai mulţi bani din buzunare, funcţie de numărul membrilor familiei: 12 lei /gospodărie cu o pers/lună, 21 lei /gospodărie cu 2 pers/lună, 28 lei /gospodărie cu 3 pers/lună, 34 lei /gospodărie cu 4 pers/lună 38 lei /gospodărie cu mai mult de 4 pers/lună (toate preţurile conţin TVA). Şi oficialii RATP susţin că le va fi greu să acopere costurile de producţie dacă vor continua să opereze la aceeaşi tarife. „Realizăm în permanenţă analize de preţuri din care să rezulte măsurile ce se impun a fi luate. Însă, este evident că vom fi nevoiţi să majorăm tarifele dacă preţurile la combustibili vor exploda”, spunea, în luna decembrie, Maricel Ghercă, şeful RATP.
Apă mai scumpă
Deşi reprezentanţii ApaVital susţin că, anual, sunt nevoiţi să coreleze tarifele cu indicele inflaţiei, este posibil să asistăm la majorări mai mari de 6-10 procente. Pe de o parte modernizarea Staţiei de Epurare Iaşi presupune costuri de exploatare mult mai mari în special pentru energia electrică unde practic s-a dublat consumul şi pe partea cheltuielilor materiale, ţinând cont de procesul tehnologic din strategia privind nămolul rezultat în urma procesului de epurare a apelor uzate. De asemenea, în următoarea perioadă, aria de operare a ApaVital se va extinde prin preluarea unor sisteme de distribuţie a apei şi alte sisteme noi de canalizare, ori această extindere va avea ca efect o creştere importantă a cheltuielilor, în special a celor materiale, energetice şi cu amortizarea. În prezent, ieşenii plătesc 3,74 de lei pentru un metru cub de apă potabilă, la care se adaugă 2,73 lei pe metrul cub pentru canalizare
* * *
Despre scumpiri s-a tot discutat, însă despre creşterea salariilor nu a spus nimeni nimic. Cu toate acestea, previziunile economice pentru 2013 din partea şefilor statului sunt optimiste. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu spune că România nu va mai fi nevoită să taie din bugete, dacă vom fi chibzuiţi în 2013 şi că prin absorbţia de fonduri europene, ţara noastră ar putea înregistra o creştere economică importantă anul viitor. Şi premierul Victor Ponta mizează pe o creştere economică mai mare decât în acest an.
Grupaj coordonat de Maura Anghel
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau