Tăvălugul scumpirilor

default

Dimensiune font:

| 03-01-2013 05:00

* 2013 a adus un val de scumpiri * chiar din prima lună s-au scumpit energia electrică şi combustibili, iar majorările vor atrage şi alte creşteri de preţuri * energia electrică s-a majorat cu 6% şi au crescut accizele la motorină * doar taxele şi impozitele rămân la nivelul celor din 2012

2013 a început cu un val de scumpiri care a izbit în plin toată ţara. Au crescut accizele, tarifele la utilităţi, s-au majorat preţurile alimentelor. Singura veste bună este că moldovenii au scăpat de creşterea impozitelor şi a taxelor locale.
De la 1 ianuarie 2013 s-a majorat tariful la energia electrică cu 6%, iar de la 1 iulie se va mai aplica o creştere cu 2%. De asemenea, la factura finală se va adăuga o creştere de 8%, ce reprezintă energia verde şi înseamnă, lunar, 2 lei în plus la factură. Şi la gazele naturale, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) anunţă o majorare pentru consumatorii casnici. O primă creştere se va aplica de la 1 iulie 2013, de 8%, iar din octombrie se va aplica o majorare cu încă 2%. Ca în fiecare an, scumpirea energiei electrice ar putea determina majorarea tarifelor la utilităţi. Şefii regiilor dau de înţeles că acest scenariu este posibil, însă, în acest moment, nu se poate preciza nici valoarea majorărilor, nici de perioada în care acestea vor fi puse în aplicare.


Majorare pe două fronturi la carburanţi


Deprecierea leului faţă de euro a influenţat majorarea preţurilor la produsele accizabile. Accizele, pentru băuturi alcoolice, tutun prelucrat, produse energetice şi cafea, vor creşte din această lună ca urmare a majorării ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor în 2013, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrala Europeană, este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare faţa de cel utilizat în 2012, de 4,3001 lei/euro.
De asemenea, preţul carburanţilor va fi influenţat şi de normele impuse de Uniunea Europeană. Astfel, de la 1 ianuarie 2013, valoarea motorinei se majorează cu 4,5%, de la 374 de euro pe tonă la 391 de euro/tonă. Scumpirea a fost aprobată de Guvern din decembrie 2012, iar prin această majorare se atinge nivelul minim al accizelor în Uniunea Europeană şi este o măsură asumată în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. La jumătatea acestui an se mai anunţă o altă majorare la ţigarete, de la 79,19 euro la 81,78 euro pentru 1.000 de ţigarete.


Taxe neschimbate la Botoşani şi Bacău


Consiliul Local Botoşani, la propunerea primarului Ovidiu Portariuc, nu a crescut taxele şi impozitele locale. „Populaţia este destul de împovărată şi nivelul de trai a ajuns destul de jos. Încercăm să ajutăm şi populaţia şi agenţii economici să crească, măcar un an de zile nivelul taxelor să rămână acelaşi”, a declarat primarul Ovidiu Portariuc. Sindicaliştii sunt pesimişti cu privire la situaţia financiară a botoşănenilor în 2013, având în vedere şi faptul că începutul anului a fost marcat de creşterea accizelor şi scumpirea energiei.
Băcăuanii nu ştiu dacă vor plăti sau nu taxe şi impozite mai mari în acest an. Primăria a retras de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de Consiliu Local din 2012 proiectul privind nivelul taxelor locale. Decizia a fost motivată de faptul că se aşteaptă ca Guvernul să stabilească clar dacă vor fi sau nu actualizate cu inflaţia şi dacă rămâne la latitudinea primarilor majorarea lor. Servicii mai scumpe la Vaslui
Locuitorii municipiului Vaslui vor plăti, chiar din această lună, mai mult pentru serviciile de salubritate, pentru apă şi pentru mijloacele de transport în comun. Noile preţuri la serviciile publice practicate de SC Aquavas SA pentru persoane fizice şi juridice sunt următoarele: apă potabilă livrată în municipiul Vaslui – 3,70 lei/metrul cub (mc) , la canalizare 0,72 lei/mc , iar la epurare preţul va fi de 1,07 lei/mc. Tot de la 1 ianuarie, serviciile de salubritate prestate de către SC Goscom SA au crescut cu 20%. Mai exact, de la 6,20 lei/persoană, taxa pentru salubritate aceasta s-a majorat la 7,90 lei/persoană. Şi transport în comun s-a scumpit -- o călătorie costă 2 lei, iar abonamentul lunar a ajuns la 66 de lei, de la 56 de lei.


Ieşenii scot din buzunare mai mulţi bani pentru gunoi


La Iaşi, şefii Salubris şi-au anunţat deja intenţia de a propune în plenul Consiliului Local Municipal majorarea tarifelor pentru colectarea deşeurilor menajere tocmai datorită creşterii costurilor la carburanţi, materiale şi piese de schimb. Practic, începând cu luna februarie 2013, fiecare ieşean ar putea fi nevoit să scoată din buzunar 7,2 lei în loc de 6,25 lei. „La întocmirea analizelor de preţ s-au folosit manopera orară rezultată din salariile tarifare pe categorii de salarizare, preţurile la carburanţi şi materiale la nivelul lunii octombrie 2012, cheltuielile cu întreţinerea şi reparaţiile utilajelor şi cheltuieli de secţii şi general administrative”, spun şefii Salubris. Evident şi cei care locuiesc la case vor scoate mai mulţi bani din buzunare, funcţie de numărul membrilor familiei: 12 lei /gospodărie cu o pers/lună, 21 lei /gospodărie cu 2 pers/lună, 28 lei /gospodărie cu 3 pers/lună, 34 lei /gospodărie cu 4 pers/lună 38 lei /gospodărie cu mai mult de 4 pers/lună (toate preţurile conţin TVA). Şi oficialii RATP susţin că le va fi greu să acopere costurile de producţie dacă vor continua să opereze la aceeaşi tarife. „Realizăm în permanenţă analize de preţuri din care să rezulte măsurile ce se impun a fi luate. Însă, este evident că vom fi nevoiţi să majorăm tarifele dacă preţurile la combustibili vor exploda”, spunea, în luna decembrie, Maricel Ghercă, şeful RATP.


Apă mai scumpă


Deşi reprezentanţii ApaVital susţin că, anual, sunt nevoiţi să coreleze tarifele cu indicele inflaţiei, este posibil să asistăm la majorări mai mari de 6-10 procente. Pe de o parte modernizarea Staţiei de Epurare Iaşi presupune costuri de exploatare mult mai mari în special pentru energia electrică unde practic s-a dublat consumul şi pe partea cheltuielilor materiale, ţinând cont de procesul tehnologic din strategia privind nămolul rezultat în urma procesului de epurare a apelor uzate. De asemenea, în următoarea perioadă, aria de operare a ApaVital se va extinde prin preluarea unor sisteme de distribuţie a apei şi alte sisteme noi de canalizare, ori această extindere va avea ca efect o creştere importantă a cheltuielilor, în special a celor materiale, energetice şi cu amortizarea. În prezent, ieşenii plătesc 3,74 de lei pentru un metru cub de apă potabilă, la care se adaugă 2,73 lei pe metrul cub pentru canalizare
* * *
Despre scumpiri s-a tot discutat, însă despre creşterea salariilor nu a spus nimeni nimic. Cu toate acestea, previziunile economice pentru 2013 din partea şefilor statului sunt optimiste. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu spune că România nu va mai fi nevoită să taie din bugete, dacă vom fi chibzuiţi în 2013 şi că prin absorbţia de fonduri europene, ţara noastră ar putea înregistra o creştere economică importantă anul viitor. Şi premierul Victor Ponta mizează pe o creştere economică mai mare decât în acest an.
Grupaj coordonat de Maura Anghel

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:57

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei