Teren de sport amenajat la inițiativa tinerilor din comuna Zorleni
Dimensiune font:
Chiar dacă pentru uni ipoate părea ciudat, există și primari de comune care sunt atenți nu doar la propriile interese și la ideile celor apropiați, ci dau valoare și inițiativelor venite din partea tinerilor. Așa s-a întâmplat la Zorleni, o comună din judeul Vaslui, unde primarul Paula Hultoană a făcut echipă bună cu un grup de tineri de la Liceul Tehnologic „Marcel Guguianu”. Unitatea de învățământ a fost inclusă într-un proiect dedicat tinerilor, prin care s-a urmărit promovarea democrației participative, scopul fiind însușirea multor cunoștințe legate de administrația locală. Am stat de vorbă cu prof. Luminița Ludmila Zuran, mentorul tinerilor, care ne-a dezvăluit detalii importante ale colaborării cu administrația locală.
- Cum a fost primit în comunitate proiectul derulat de către Fundația Corona?
- Proiectul „Agenda comunității” a început cu desfășurarea activităților de instruire, de informare și formare a elevilor despre ceea ce înseamnă administrația locală, județeană, națională și europeană. Însă, cel mai important aspect pe care elevii l-au perceput ca fiind interesant a fost faptul că au experimentat implicarea efectivă, directă și personală în rezolvarea unor probleme relevante pentru comunitatea din care fac parte și că, în urma acțiunilor lor s-au produs schimbări și îmbunătățiri. Comunitatea a avut o atitudine pozitivă, a apreciat și a sprijinit demersurile grupului țintă în realizarea acțiunilor inițiate– de exemplu, membri comunității au fost dispuși să poarte un dialog deschis cu elevii atunci când aceștia au mers în comunitate pentru a aplica chestionare sau pentru a lua interviuri.
- Ce au spus autoritățile? Dar tinerii?
- Interacțiunea cu autoritățile a fost impresionantă deoarece atât reprezentanții Primăriei Comunei Zorleni, cât și reprezentanții Consiliului Local au răspuns la toate solicitările elevilor: ni s-a facilitat participarea la două ședințe ale Consiliului Local, ni s-a permis prezentarea unui raport realizat în urma analizei chestionarelor aplicate în comunitate, ni s-a răspuns prompt la solicitările făcute privind accesul la informațiile de interes public, inițiativele cu propunerile elevilor au fost luate în considerare și o parte dintre ideile acestora au fost transpuse în realitate.
Astfel, elevii au identificat o parte dintre nevoile comunității, au acționat și concretiza acțiuni cât se poate de reale și folositoare comunității. De remarcat este faptul că tinerii au dezvoltat o atitudine civică, au conștientizat și au înțeles că atât timp cât sunt atenți și nu trec nepăsători la problemele zilnice ale localității, cu voinţă şi cu atitudinea potrivită, pot obţine ceea ce îşi propun. Tinerii au înțeles cât este important să-și cunoască drepturile și că au la dispoziție cele două legi: Legea 544/2002 – care permite accesul la informațiile de interes public și Legea 52/2003- care se referă la transparența deciziilor luate de autoritățile publice, prin care administrația locală a fost monitorizată. Astfel, grupul țintă coordonat de mentor, au realizat acțiuni de monitorizare a activității autorităților publice locale, din perspectiva modului în care acestea răspund la problemele cetățenilor .
- Care au fost cele mai interesante propuneri?
- Toate activitățile realizate pe parcursul derulării proiectului au fost interesante pentru participanții implicați deoarece au învățat să-și exprime ideile și opiniile, să aibă inițiative, să ia decizii, să învețe despre cum funcționează (sau nu) administrația locală. Dacă la începutul desfășurării proiectului elevii, dar și celelalte persoane din comunitate (ne referim la familiile, rudele și vecinii lor) au privit cu scepticism, cu neîncredere obiectivele pe care ni le propusesem, au descoperit spre final că lucrurile se pot schimba, tinerii având satisfacția contribuției lor la binele comunității.
În urma propunerilor elevilor s-a construit un teren multisport în incinta liceului, s-au modernizat stațiile de autobuz, s-au instalat mai multe coșuri de gunoi și s-au făcut demersuri pentru strângerea câinilor fără stăpân.
- Care au fost cele mai frumoase momente din proiect? Dar cele mai dificile?
- Activitățile care s-au desfășurat în cadrul proiectului, începând de la sesiunile de instruire și formare, apoi aplicarea chestionarelor și interviurilor în comunitate, participarea la ședințele Consiliului local, elaborarea planului de monitorizare și urmărirea și analizarea activității autorităților locale, elaborarea și implementarea inițiativelor civice, finalizând cu implicarea în competiția „Comunitatea pe agendă”, toate acestea au creat tinerilor experiențe de neuitat, au oferit oportunități de formare a competențelor pentru dezvoltarea lor personală, necesare pe tot parcursul vieții.
Unul dintre momentele frumoase pentru grupul țintă a fost atunci când elevii au prezentat propunerile lor în cadrul unei ședințe a Consiliului Local, iar primarul și consilierii locali au apreciat inițiativa și au promis că se vor implica și vor rezolva doleanțele. Bucuria și satisfacția deplină a fost atunci când o parte dintre propunerile lor s-au concretizat și a fost inaugurat terenul multisport din cadrul Liceului Tehnologic „Marcel Guguianu”, când s-au modernizat stațiile de autobuz și s-au instalat mai multe coșuri de gunoi, când am fost informați că se va rezolva situația câinilor fără stăpân.
Prin toate aceste activități, elevii au conștientizat că reunindu-se în jurul unui scop comun identificând, evaluând, dezbătând, găsind soluții la probleme din comunitatea în care trăiesc, prin acțiune și perseverență pot obține rezultate mulțumitoare. De asemenea, tinerii au înțeles ce înseamnă spiritul civic și cât de important este să îți cunoști drepturile, ce înseamnă relaţionarea, cooperarea şi lucru în echipă. Ce înseamnă să iei atitudine, să participi la viața publică, și-au consolidat încrederea în sine, în forţele proprii, și-au cultivat curajului necesar exprimării părerilor proprii, reușind să-și gestioneze emoţiile și stresul. În cadrul concursului la care au participat și-au dezvoltarea latura creativă, imaginația, abilitățile de lucru cu calculatorul.
Mobilizarea elevilor pentru elaborarea inițiativelor nu a fost ușoară pentru că nu aveau încredere că vor reuși. Însă, pas cu pas, etapă cu etapă parcursă în cadrul proiectului au făcut ca expresiile „nu ne va asculta nimeni pe noi”, „nu suntem noi importanți”, „nu cred că vom reuși noi să convingem autoritățile locale”, să se transforme în: „am fost ascultați”, „suntem importanți”, am reușit să convingem autoritățile”. De preciat a fost eficientă colaborare și dialogul deschis dintre elevi și autorităților locale, respectiv cu primarul comunei Zorleni, Paula Hultoană, cu viceprimarul, Bogdan Păduraru, cu secretarului general, Vasile Roșca, și consilierii locali, care au răspuns pozitiv la propunerile și inițiativele elevilor.
- Cum ați colaborat cu coordonatorul local?
- Toate aceste realizări calitate și cantitative, ale echipei noastre, au fost posibile deoarece am avut avantajul ca tinerii, mentorul și coordonatorul local să fie din cadrul liceului, astfel că a fost un parteneriat eficient care a dat rezultate minunate, de care ne bucurăm.
- Ce v-ați dori pe viitor?
- Cred că cel mai important lucru este ca tinerii să-și fi dezvoltat spiritul civic constructiv să-i preocupe în continuare problemele zilnice ale localității, să se implice în viața publică, să-și cunoască drepturile și să facă cunoscut celor din jurul lor faptul că au la dispoziție instrumente legale prin care se pot informa cu privire la deciziile publice și activitatea autorităților locale Am ști că acest proiect și-a atins cu adevărat obiectivele dacă și după finalizarea sa, un grup de tineri sau chiar și unul singur ia atitudine, utilizând informațiile și instrumentele pe care le au la îndemână pentru a face schimbări pentru comunitate.
Cu siguranță vom continua obiectivele acestui proiect, propunând un alt proiect educațional pe tema cetățeniei active, pentru anul școlar următor, 2023-2024.
pentru a deveni cetățeni activi în comunitatea noastră.
Proiectul a fost derulat de Fundația Corona - promotor de proiect și Asociația de Dezvoltare Rurală Ceplenița - partener în proiect, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
A consemnat Maura ANGHEL
Activități de monitorizare a autoritatilor locale
Solicitare grup țintă Legea 544/ 2003 și răspuns Primăria Comunei Zorleni
Inițiativă grup țintă și răspuns Primăria Comunei Zorleni
Pregătire concurs
Afiș Agenda Comunității
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau