Tinerii din Hălăucești, în dialog cu autoritățile locale
Dimensiune font:
V-ați întrebat vreodată care este misiunea unui profesor de Cultură Civică? Nu doar cea de la catedră, ci acea misiune completă care îți aduce starea de bine și gândul că totul are un SENS? Ei bine, dincolo de predarea noțiunilor teoretice, un astfel de dascăl ar trebui să se implice activ și în mersul comunității din care face parte, așa cum a dovedit Ionuț Olaru, profesor de Cultură Civică (acum Educație Socială) la Liceul „Bogdan Vodă” din comuna ieșeană Hălăucești.
„Aș adăuga și de Filosofie, unde există un capitol numit Politică. Era cumva evident să le arăt copiilor și latura practică a ceea ce eu le spuneam la ore, constituind totodată și o modalitate mai ușoară de-ai face să înțeleagă anumite aspecte legate de drepturi, obligații, cetățenie, acțiune civică, putere politică, separare a puterilor în stat”, a explicat Ionuț Olaru o parte a misiunii sale și motivul pentru care a participat, cu un grup de elevi de la Liceul Hălăucești, la proiectul „Agenda Comunității”, derulat de către Fundația Corona. Proiectul și-a propus familiarizarea tinerilor cu misiunile administrației locale, cunoașterea la fața locului a activității aparatului administrativ și implicarea lor în luarea deciziilor. „Proiectul a venit ca o completare necesară la ceea ce eu oricum făceam la ore, doar că a oferit un scop precis, practic, cu obiective țintă clar definite, fie că era vorba de o cerere de informare sau de participare la o ședință a consiliului local ori de o inițiativă prin care să conștientizăm locuitorii comunei de o anumită problema”, a continuat mentorul tinerilor. Agenda Comunității nu este primul proiect de inițiativa civică din comunitate, European Youth Village de exemplu, lucru care le-a ușurat activitatea foarte mult. Proiectul a fost primit foarte bine de către comunitate, iar autoritățile locale au fost deschise în general la discuții și la posibilele inițiative civice. Surprinzător este faptul că tinerii au fost ceva mai reticenți într-o primă faza, îmbrățișând până la urmă proiectul și reușind să-l ducă la bun sfârșit. Printre alte detalii, tinerii trebuiau să facă unele propuneri administrației locale privind îmbunătățirea unor aspecte ale comunei. „Am primit bineînțeles tot felul de propuneri dar cred că printre cele mai amuzante au fost cele legate de crearea unui Kfc în zonă sau deschiderea mai multor cluburi de tineret. În zona mai serioasă au existat propuneri de îmbunătățire a iluminatului stradal, de modernizare a transportului elevilor sau de construire a unui centru de tineret”, a continuat Ionuț Olaru. Echipa a avut de depășit multe obstacole, dar totul a meritat. „Cele mă frumoase momente au fost atunci când echipa restrânsă a început să lucreze independent de mine sau de alți adulți pentru a-și realiza scopurile propuse. Cele mai dificile au fost cele de la început atunci când tinerii și părinții lor nu înțeleseseră chiar bine de ce li se cereau atâtea acorduri și documente de completat”, a zâmbit mentorul.
Scopul proiectului a fost ca elevii realizeze că, pe lângă puterea pe care o vor avea odată cu posibilitatea de a vota, mai au și alte posibilități de acțiune în sfera comunitară și de ce nu chiar națională. Statutul de cetățean nu îți conferă doar obligația de a respecta legile, ci și dreptul de a acționa, de a pune presiune pe sistem, de a cere informații, de a avea inițiativă legislativă etc. Practic sa fie conștienți de propria lor valoare.
Proiectul „Agenda Comunității” este derulat de către Fundația Corona în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Rurală Ceplenița și finanțat prin granturi norvegiene.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau