Traficul de minori ia amploare, la Iași!

1minori
1minori1

Dimensiune font:

| 30-11-2022 08:59

  * practic, anul acesta s-a dat o sentinţă la două zile, s-au adunat secole de temniţă, dar şi sume serioase la bugetul statului  * materie primă, încă din belşug: fete din centrele de plasament sau de prin cătunele judeţului * cei mai mulţi dintre „peşti” sunt abia trecuți de vârsta majoratului

De la începutul anului şi până în clipa de faţă, pe rolul instanţelor ieşene au fost înregistrate şi intrate la judecată 160 dosare penale având ca obiect „traficul de minori”. Unele s-au tot amânat, dar s-au dat şi destule sentinţe, cam una la două zile, condamnările fiind extrem de dure. Cel mai ieftin a scăpat tânara O.I., domiciliată într-o suburbie a Iaşului, care s-a ales cu doar patru ani de închisoare. A fost doar complicea a doi consăteni. Creierul afacerii a primit opt ani de puşcărie, iar asociatul şase. Li s-au confiscat 270.000 lei, atât mai aveau cash în momentul descinderilor efectuate de către procurorii DIICOT.

Cei trei proxeneţi au făcut banii în mai puţin de-un an, pe spatele unei singure fete, D.L. O minoră în vârstă de doar 14 ani, de loc dintr-un sat din nordul judeţului. Băieţii i-au promis o viaţă de vis, plină de lux, în Vestul Europei. Evident, cu condiţia să se prostitueze pentru ei. Adolescenta a fost de acord şi a început cu o perioadă de „training”, care a durat trei luni. Mai întâi de toate, O.I. s-a ocupat de aspectul comercial al prostituatei debutante. Haine, machiaj şi iniţiere în arta conversaţiei. I-a indicat ce trebuie să discute cu clienţii şi ce tarife trebuie să perceapă în schimbul relaţiilor sexuale, respectiv de 200 lei un act sexual (oral, normal) cu finalizare şi 400 lei/oră, ambele protejate.

D.L. a trecut rapid la treabă, prestând într-un apartament închiriat în regim hotelier, la parterul unui bloc din apropierea Mitropoliei. Totodată, proxeneţii s-au apucat de dat anunţuri pe site-urile din domeniu, având drept logo fraza „brunetă dulce de tot, te aştept în compania mea, să petrecem clipe de neuitat”. În două luni, a încasat aproximativ 16.000 lei, bani pe care i-a predat proxeneţilor. Aceştia plăteau chiria, îi asigurau necesarul de cosmetice şi produse pentru igiena corporală, ţigări şi băutură.

Socotind că a prins destulă experienţă şi e bună de scos la export, băieţii au dus-o la produs în Marea Britanie, în oraşele Leeds, Bolton şi Preston. Cariera i s-a încheiat în urmă cu doi ani. Sora ei cea mare intrase la bănuieli, a tras-o sistematic de limbă, a aflat cu ce se ocupă şi a făcut plângere penală. Procurorii au descins la domiciliile proxeneţilor, au urmat percheziţiile, au fost studiate datele de pe calculatoare şi din telefoanele mobile, s-au strâns suficiente probe încât să se ajungă la proces. Sentinţele au fost date în primăvara acestui an.

O viaţă nouă, una lipsită de griji, dacă se prostituează în Germania

Bazinul de selecţie a prostituatelor minore nu înseamnă doar cătunele din judeţ. Un filon îmbelşugat îl constituie centrele de plasament pentru minori. De aici a fost racolată L.G. Avea 15 ani, dar încă nu absolvise patru clase, nu-i plăcea acolo, fugise de mai multe ori. Într-una din aceste escapade, s-a întâlnit cu Dany D. (28 de ani). L-a cunoscut, în 2019, prin intermediul unei colege de la centrul de plasament.

Bun diplomat, Dany a luat-o prin învăluire, s-au împrietenit pe Facebook, au început să converseze, tânărul s-a oferit s-o ajute cu bani, îi cumpăra ţigări şi diverse nimicuri. După aproximativ trei săptămâni, erau deja prieteni buni. Dany i-a promis o viaţă nouă, una lipsită de griji. Dacă se prostituează în Germania. L.G. a acceptat fără să stea prea mult pe gânduri. La fel ca şi în cazul relatat mai sus, a început cu instructajul de bază şi calificarea la locul de muncă, într-un apartament închiriat, pe Splai Bahlui. Dar mergea şi la domiciliile clienţilor, proxenetul fiind cel ce o transporta cu autoturismul personal. O învăţase să spună că are 18 ani, ca să nu alunge muşteriii. Ajunsese să aibă, în medie, câte zece clienţi pe zi.

N-a mai plecat în Germania, un investigator sub acoperire a strâns suficiente probe pentru inculparea lui Dany. Acesta a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi pus să plătească fetei 15.000 lei cu titlu de daune morale.

Gaşca lui Blondu', cea mai longevivă. A activat aproape un deceniu

Cel mai prolific şi mai longeviv traficant de minore a fost Blondu'. Acesta, împreună cu doi asociaţi, a pus pe roate, în 2013, o foarte eficientă reţea de carne vie. Cei trei racolau atât minore, cât şi fete trecute de vârsta majoratului, le recrutau din satele judeţelor Iaşi şi Vaslui, urma clasica şcolarizare în branşă, apoi le duceau la Londra, plasându-le în case clandestine de prostituţie.

Fetele aveau un program de lucru prestabilit, zece ore pe zi. Erau obligate să furnizeze proxeneţilor numerele de telefon ale clienţilor. Blondu' şi gaşca lui şi-a făcut o adevărată bază de date cu amatorii de amor plătit. Ţineau o contabilitate extrem de riguroasă, erau trecute absolut toate cheltuielile, până şi şerveţelele umede ori prezervativele, asigurau postituatelor controale medicale periodice, lucrau ultramodern.

Ca să poată justifica provenienţa banilor, proxeneţii au deschis câteva spălătorii auto, saloane de coafură sau firme de curăţenie. Atât în ţară, cât şi în străinătate. Dar, cu toate precauţiile, banda a intrat, la un moment dat, în colimatorul autorităţilor. Au urmat luni bune de supraveghere tehnică, descinderile imobiliare, s-a găsit notebook-ul cu contabilitatea activităţii prostituatelor, astfel încât proxeneţii au fost trimişi în judecată şi s-au ales cu sentinţe extrem de dure. Blondu' a fost condamnat la 14 ani de închisoare, în vreme ce asociaţii lui au primit 11, respectiv 5 ani. Le-au fost confiscate sumele de 240.000 lire sterline şi 91.000 euro.

Proxenet la 15 ani

C.S. avea doar 15 ani când s-a apucat de comerţul cu carne vie. Era prieten cu patru băieţi mai mari, dar abia ieşiţi din majorat. Aceştia dădeau diverse petreceri, iar C.S. a început să le aducă fete. La început, pentru distracţie personală. Ca să şi le subordoneze şi să dispună apoi de ele după bunul lor plac, cei patru le-au filmat în timp ce întreţineau relaţii sexuale, după care le-au şantajat cu distribuirea imaginilor pe reţelele de socializare. E vorba de patru adolescente, cea mai mică având doar 13 ani la momentul debutului în cea mai veche meserie din lume.

Le-au scos imediat la produs, practicând tarife de dumping, între 50 şi 70 lei actul sexual. Fetele erau duse cu taxiul la clienţi, proxeneţii plătindu-i acestuia 2,5 lei /km şi 25 de lei ora de aşteptare. Preţuri bune pentru anii 2019-2020.

„Antreprenorii” au căzut în urma unei tâmpenii de proporţii. Au postat câteva filmuleţe pe internet, acestea au fost distribuite în comunitatea de unde provin fetele, iar unul dintre părinţii acestora a sesizat poliţia. Proxeneţii s-au ales cu pedepse între şapte şi zece ani. Cel mic a scăpat mai ieftin, doar patru ani la Tichileşti.

***

Acestea sunt doar câteva cazuri ilustrative ale unui fenomen ce capătă tot mai mare amploare, în ciuda sentinţelor extrem de dure care se dau în asemenea speţe. Proxeneţii sunt conştienţi că riscă enorm, dar şi câştigurile sunt pe măsură. Iar viitoarele prostituate se găsesc încă din belşug. Mână de lucru ieftină.

Marcel FLUERARU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei S.C. SONIC MEDIA S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 3173/103/2014 aflat pe rolul Tribunalului Neamț-Secţia II civilă, de contencios administrativ și fiscal, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei S.C. SONIC MEDIA S.R.L.: 1. Activ 1 – Bun mobil - Autovehiculul special N1G SNG Toyota Hillux (DSNG), nr. înmatriculare NT-10-GIG, dotat cu echipament telecomunicaţii prin satelit, parțial descompletat – Preț de pornire 70% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare - 81.200 Lei (exclusiv TVA); 2. Activ 2 – Bunuri mobile – Preț de pornire 70% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în data de: 20.03.2020 respectiv 03, 17 și 30.04.2020 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Grigore Ureche, nr. 3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr. 4, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 100 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO10PIRB2400776376001000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul RO33PIRB2400738563001000, deschis pe numele lichidatorului judiciar la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Grigore Ureche, nr. 3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr. 4, Jud. Iaşi, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei Old Age S.R.L., dosar nr. 5193/99/2015 (290/2015) aflat pe rolul Tribunalului Iași, in temeiul dispozitiilor Legii nr. 85/2014 vinde prin licitatie publica cu strigare urmatoarele active: Bun imobil – situat in Comuna Ciurea, Sat Dumbrava, Jud. Iași, format din: Teren intravilan in sup. de 1.976 mp amplasat in parcela 1Cc și constructiile C1 – hala cu s.c. de 681,33 mp și C2 platforma betonata (padoc) cu s.c. de 488,15 mp; Cota indiviza din teren in suprafata de 810,62 mp. Pret de pornire – 18.000 Euro (exclusiv TVA).Bun imobil – Proprietate industriala situata in Comuna Ciurea, Sat Dumbrava, Jud. Iași, formata din: Teren intravilan in sup. de 4.065 mp amplasat in parcela 1Cc și constructiile C1 – hala (grajd nr. 4) cu s.c. de 383,88 mp, C2 – platforma betonata (padoc) cu s.c. de 227,21 mp și C3 – magazie cu s.c. de 17,82 mp;Teren intravilan in sup. de 2.712 mp amplasat in parcela 1Cc și constructiile C1 – hala cu s.c. de 685,44 mp, C2 – platforma betonata (padoc) cu s.u. de 422,46 mp și C3 – hala cu s.c. de 695,86 mp; Cota indiviza din teren in suprafata de 810,62 mp. Pret de pornire - 114.660 Euro (exclusiv TVA). Bunuri mobile de natura de natura echipamentelor tehnologice și mijloacelor de transport, astfel: Denumire activ / Valoare de pornire la licitatie (Lei–fara TVA) Masina de facut porumb siloz in vid SEKO SAMURAI 5 400/50, 92.153lei ; Combina recoltat porumb siloz FERABOLI model 976, 14.286 lei; Semanatoare plante paioase GASPARDO NINA model 400-29 ROWS, 8.000 lei; Semanatoare plante prasitoare GASPARDO model DORADA SP-6R, 19.268 lei; Masina de infoliat baloti rotunzi FERABOLI model RAPID 1, 17.916 lei; Combina DEUTZ-FAHR model 5485 HT, 204.412 lei; Presa balotat baloti rotunzi FERABOLI model ENTRY 120, 5.500 lei; Cositoare FERABOLI model VITTORIA FD 4, 6.702 lei; Masina de imprastiat ingrasaminte lichide ZACCARIA model ZAM C/10, 30.159 lei; Masina de erbicidat CAFFINI STARTER TSD 22, 25.133 lei; Prasitoare GASPARDO model HL DT 8R-5MDD, 6.500 lei; Rezervor carburant cu pompa 9000 L model DT090-5K, 3.000 lei; Cultivator cu fertilizare Mecanica Ceahlau, 6.002 lei; Turbojet cu presiune BOSCH AQT 35-12; 231 lei; Aparat spalat cu jet KARCHER HD9/19M, 923 lei; Compresor aer 1.477 lei; Suflanta aer model CTE 063 M6 CD, 692lei; Masina de imprastiat ingrasamant Mecanica Ceahlau, 554 lei; Balanta electronica, 162 lei; Masina de erbicidat MIL 502, 1.016 lei; Masina cusut saci, 1.526 lei; Cantar electric, 370 lei; Cultivator tractat MA/AG model CULTIRAPID CTRI 50/2Q, 41.888 lei; Autotractor RENAULT PREMIUM, 10.860 lei; Autoutilitara FURGON MERCEDES BENZ SPRINTER 311CD, 3.720 lei; Autoutilitara DACIA LOGAN PU PACK CONF.,3.000 lei. Licitatiiile vor avea loc in zilele de 02, 09, 16, 23.02.2023 respectiv 02, 09, 16 și 23.03.2023 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Parter, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putand participa orice persoana fizica sau juridica. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar, prin e-mail sau fax, cel tarziu cu 1 zi lucratoare inainte de ziua licitatiei, pana la ora 16.00. Ofertantii care se inscriu la licitatie, dar nu participa, pierd toate sumele avansate in vederea participarii la licitatie. Neplata pretului in termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitatiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achizitionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vanzare in sarcina cumparatorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, sub sanctiunea decaderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada pana in ziua licitatei. Informatii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@ gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV I.P.U.R.L., lichidator judiciar al debitoarei ARVI AGRO S.R.L., dosar nr. 10161/99/2017 (609/2017) aflat pe rolul Tribunalului Iasi, in temeiul dispozitiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitatie publica cu strigare urmatoarele active: Denumire active/ Valoare de pornire la licitatie (lei – fara tva). autoturism peugeot partner - 2006, 7.331 lei; autoturism peugeot partner - 2006, 3.666 lei; autoutilitara mercedes actros - 1999, 58.651 lei; autoturism volvo s60 - 2011, 21.994 lei; autoturism dacia duster - 2016, 26.882 lei; autoturism toyota avensis - 2011, 14.663 lei; autoturism volskwagen polo - 2015, 24.438 lei; electrostivuitor jungheinrich efg dh 15 - 1996, 2.444 lei; electrostivuitor jungheinrich le - ac 18 - 2006, 9.775 lei; manipulator manitou mt 732 - 2013, 141.740 lei; manipulator manitou mt 732 - 2016, 151.516 lei. Licitatiiile vor avea loc in zilele de 02.02.2023, 02.03.2023, 06.04.2023 respectiv 11.05.2023 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iasi, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Parter, Birou nr. 1, Jud. Iasi, putand participa orice persoana fizica sau juridica care va depune cerere de participare la licitatie insotita de: dovada achitarii taxei de participare in cuantum de 2.000 lei, la care se adauga T.V.A.; dovada achitarii garantiei de participare la licitatie in cuantum de 10% din pretul de pornire al licitatiei care se va achita in contul deschis pe numele debitoarei Arvi Agro S.R.L. Garantia nu este purtatoare de T.V.A.; actele de identificare a persoanei juridice/fizice, imputernicire pentru persoana care reprezinta societatea cu mentiunea ca are mandat de a licita indiferent de suma, stampila. Taxa de participare se va achita in contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar, prin e-mail sau fax, cel tarziu cu 1 zi lucratoare inainte de ziua licitatiei, pana la ora 16.00. Ofertantii care se inscriu la licitatie, dar nu participa, pierd toate sumele avansate in vederea participarii la licitatie. Neplata pretului in termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitatiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achizitionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vanzare in sarcina cumparatorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, sub sanctiunea decaderii, se va adresa lichidatorului judiciar si va face dovada pana in ziua licitatei. Informatii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel: 0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi scoate la vânzare prin licitație publică: 1. Teren în suprafață de 864 mp, situat în Tarlaua 13, Parcela A. 670/2(cuprinde și Parcela 666), intravilan extins, conform PUG sat Tomești, comuna Tomești, județul Iași, conform H.C.L. 204 / 15.12.2022 și O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 2. Teren în suprafață de 500 mp, situat în intravilan extins conform PUG Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 4, Parcelele Tf. 171/8(cuprinde și Parcela 170) și Tf. 141/12 și extravilan Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 4, Parcelele Tf. 171/9 și Tf. 141/13, conform H.C.L. 214 / 15.12.2022 și O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Teren în suprafață de 85 m.p., situat în Tarlaua 204, Parcela 27/13, Sat Tomești, Cartier Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, conform H.C.L. 189/ 24.11.2022 și O.U.G. nr. 57/03.07.2019. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 10.02.2023, ora 10:00, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţurile de pornire la licitaţie sunt de: 1.3519 Euro 2.945 Euro 3.7395 Euro Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int. 211
 Crește numărul de cabinete și de posturi în trei spitale ieșene
26/01/2023 22:35

Consiliul Judetean Iasi a aprobat, in sedinta din 26 ianuarie 2022, organigrama si statul de functii pentru trei spitale iesene: Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie „Cuza Vodă”, Sp ...

 Migrația personalului medical ia amploare
26/01/2023 22:32

Fenomenul migraţiei personalului medical a inceput să capete iar amploare in ultima perioadă. Dacă pană acum rezidenţii şi tinerii specialişti erau cei mai dispuşi să işi caute de lucru in ţări sau ...

 Patru din zece ieșeni nu au medic de familie
26/01/2023 22:31

* din populatia totală a Iasului – de peste un milion de locuitori, mai mult de jumătate este asigurată medical * intre asigurati, cei mai numerosi sunt minorii, urmati de salariati si pensionarii * 24 ...

Costel Alexe-Peste 50 de proiecte de hotărâre au fost votate în plenul CJ Iași/VIDEO
26/01/2023 21:25

  Consiliul Judetean Iasi a aprobat, astăzi, in sedintă ordinară, noile organigrame pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Maternitatea ”Cuza Vodă” si Spitalul de Boli Infectioase &l ...

Ieşenii ar putea circula şi cu trenuri Pesa
26/01/2023 15:59

   Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că ieri, 25 ianuarie 2023, a avut loc sedinta Comisiei de evaluare, desemnată in cadrul licitatiei privind achizitia a 62 de rame electri ...

„Nu ieşenii, ci huliganii de la AUR au huiduit în Piaţa Unirii!”
26/01/2023 15:59

  Administratorul public al municipiului Iaşi, Petru Movilă, spune că evenimentele organizate cu ocazia zilei de 24 ianuarie intotdeauna fac inconjurul tării, acesta fiind singurul moment in care guve ...

Un bolnav de cancer a murit pentru că nu i-a dat la timp mită doctoriţei Anca Dumitrovici. Medicul i-a cerut şpagă dublă unui pacient cu două forme ale bolii
26/01/2023 15:52

 Ies la iveală detalii şocante in cazul dosarului medicului care cerea bani pentru tratament bolnavilor de cancer. Un pacient a murit pentru că nu a dat mită la timp şi a fost amanat, iar unui alt pac ...

Ieşenii trebuie să se aştepte la o nouă vară secetoasă
26/01/2023 15:30

  Prefectura Iaşi a continuat ieri analiza măsurilor care trebuie luate in cazul in care anul acesta va fi la fel de secetos ca anul 2022. Din păcate, specialistii spun că, dacă ritmul precipitat ...

 Petiţie publică pentru Institutul Inimii
26/01/2023 15:21

Sindicaliştii din sistemul de sănătate ieşean intenţionează să deschidă o petiţie publică privind Institutul Regional de Boli Cardiovasculare. Cei de la Sanitas s-au intalnit cu şeful Executivului, ...

Patru noi specializări în ambulatoriul de la Infecţioase
26/01/2023 15:18

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iasi va avea patru noi cabinete in ambulatoriu, respectiv, cardiologie, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, gastroenterologie pediatr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei