Un bărbat din comuna Fântânele a găsit un obuz pe drum și l-a dus la poliție sub braț
Dimensiune font:
Astăzi, un bărbat din comuna Fântânele, județul Iași a apărut în zona Palatului Culturii cu un obuz sub braț. Acesta a cerut ajutorul polițiștilor locali din zonă, după ce a găsit obuzul pe marginea drumului, care leagă comuna Fântânele de municipiul Iași. Astfel, bărbatul a fost sfătuit de polițiști să așeze muniția pe pământ, fără mișcări bruște, iar mai apoi au fost chemate autoritățile.
„În jurul orei 10.30, Dispeceratul ISUJ IAȘI a fost anunțat prin apel 112, că un element de muniție este adus de către o persoana în fața Palatului Culturii Iasi. Un echipaj de la Politia Locala se afla la fata locului. Echipa pirotehnica din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iasi a indentificat un proiectil exploziv de cal. 76 mm, aflat în autoturismul persoanei, care a fost ridicat, transportat în condiții de siguranță, în vederea distrugerii ulterioare. Cauzele cercetării privind aducerea proiectilului este de competența organelor de cercetare penală”, au transmis reprezentanții ISUJ Iași.
Pirotehniștii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al Județului Iași recomandă cetățenilor ca în cazul descoperirii de muniții neexplodate:
- să anunțe de urgență ISU, sau Poliția, la numărul de urgenţă 112 pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente;
- să nu atingă aceste elemente;
- să nu le lovească sau să le miște din locul în care au fost găsite;
- să nu încerce să demonteze componentele muniției, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozitele de fier vechi, pentru valorificarea ca deșeuri metalice;
- să nu aprindă focul deschis în apropierea munițiilor descoperite neexplodate;
- să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
- operatorii economici ce au ca obiect colectarea fierului vechi, ce au ca obiect de activitate colectarea de fier vechi, au obligația de a solicita furnizorului certificat de calitate (declarație pentru persoanele fizice) din care să reiasă existența muniției în masa fierului vechi, precum şi buletin de delaborare a muniției, semnat şi stampilat de persoane autorizate să manipuleze muniție asanată.
- De asemenea, este strict interzisă folosirea muniției asanate, cu elementele de inițiere active, în scop de învățământ, sau pentru prezentarea diferitelor expoziții.
Cetățenii trebuie să conștientizeze că respectând măsurile de prevenire la găsirea elementelor de muniții neexplodate, ne putem proteja viața şi bunurile materiale!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau