Un cioban rămâne în puşcărie pentru că nu-i în stare să înveţe
Dimensiune font:
* în caracterizarea făcută de Penitenciarul Iaşi se menţionează că de la data depunerii condamnatului în penitenciar şi până în prezent acestuia i-a fost asigurată asistenţa de specialitate prin informări, mediere socială, precum şi prin includerea în activităţi şi programe de asistenţă socială, dar n-a reuşit să finalizeze nimic
Neculai, un cioban în vârstă de 60 de ani, a fost încarcerat în Penitenciarul Iaşi la începutul anului trecut, el având de executat o pedeapsă de trei ani şi patru luni de închisoare pentru tentativă de omor, după ce a fost la un pas de a-şi băga în mormânt tovarăşul de stână. Fapta s-a petrecut într-o seară de iulie a anului 2018. Neculai şi Radu şi-au terminat treaba devreme, iar pe la ora 17.00 s-au pus pe băut rachiu, în ciuda zăpuşelii de afară. Nimeni nu-şi mai aduce aminte de la ce a pornit totul, cert este că, la un moment dat, Radu a înşfăcat un par şi i-a tras una peste şale. Neculai, om zdravăn şi în putere, în ciuda vârstei, n-a stat deloc pe gânduri. A pus şi el mâna pe un par şi l-a lovit în moalele capului pe colegul de stână, făcându-l K.O. dintr-o singură atingere. Norocul ambilor combatanţi a fost că tocmai în clipa în care Neculai se pregătea să mai dea o dată în cel căzut, a apărut proprietarul stânei. Radu a ajuns la spital, unde a stat două săptămâni, iar Neculai a fost băgat în arestul preventiv.
În timpul cercetării penale, procurorii au descoperit că Neculai nu era la prima faptă de genul ăsta. Cu 25 de ani în urmă, el mai făcuse puşcărie tot pentru aşa ceva. La proces, ciobanul a recunoscut fapta, dar a motivat că se afla în legitimă apărare. Ţinând cont de acest aspect, precum şi de faptul că victima n-a necesitat foarte multe zile de spitalizare, judecătorii i-au dat pedeapsa minimă pentru infracţiunea de tentativă de omor. Din care, evident, s-au scăzut cele şase luni petrecute în arestul preventiv.
Ajuns după gratii, ciobanul şi-a văzut de treaba lui, n-a intrat în conflict cu nimeni, n-a fost sancţionat niciodată, aşa că, imediat ce s-a putut, a făcut cerere de liberare condiţionată. În petiţia adresată Judecătoriei Iaşi, el a solicitat să fie pus în libertate deoarece este bolnav, are o vârstă înaintată, iar acasă îl aşteaptă soţia şi mama.
Audierile au avut loc pe 8 septembrie şi tot atunci judecătorii au cerut de la Penitenciarul Iaşi o caracterizare a deţinutului. După câteva zile a venit şi răspunsul: „în perioada privativă de libertate, deţinutul a menţinut legătura cu mediul de apartenenţă, a beneficiat de sprijin din partea acestuia, a fost vizitat şi susţinut financiar de către mamă, soţie, cumnaţi, fraţi, nepoţi, sau alte persoane din anturajul său”. În cuprinsul caracterizării s-a mai precizat că de la data depunerii condamnatului în penitenciar şi până în prezent acestuia i-a fost asigurată asistenţa de specialitate prin informări, mediere socială, precum şi prin includerea în activităţi şi programe de asistenţă socială, dar n-a reuşit să finalizeze nimic. Cu alte cuvinte, n-a fost în stare să înveţe. Din cauza asta, prin sentinţa de săptămâna trecută, judecătorii i-au respins cererea, iar el îşi va petrece ziua de naştere (10 noiembrie) tot după gratii. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau