Un colecţionar de infracţiuni solicită eliberarea pe motiv de... neconstituţionalitate
Dimensiune font:
Costică Asultanei, din satul Vîlcele, comuna Vlădeni, stă închis în Penitenciarul Iaşi din septembrie 2016, iar pedeapsa i se încheie la toamnă. A scăpat ieftin, având în vedere colecţia de infracţiuni comise în doar câteva ore: „furt, „punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, „refuz de la prelevarea de mostre biologice”, „ultraj” şi „lovire şi alte violenţe”. În plus, mai este cercetat în alte câteva dosare penale, pentru „lovire şi alte violenţe”, „furt”, „braconaj” şi „distrugere prin incendiere”. Deşi în ziua cu pricina se lăuda că nu-i pasă dacă va face puşcărie, ajuns după gratii şi-a schimbat total optica. A făcut petiţii, contestaţii, apel, cereri de revizuire, căutând cu orice chip să scape din Penitenciar. Toate solicitările i-au fost însă respinse de justiţie. Ultima, care a rămas definitivă, a fost pronunţată săptămâna trecută. Va executa pedeapsa până la capăt.
Pentru început, a furat tractorul fratelui şi a fugit cu vehiculul peste imaş
Toată dimineaţa zilei de 12 decembrie 2015, Costică îl ajutase pe frate-su, Nicu, la diverse treburi gospodăreşti. Pauze multe, hidratare cu vin şi rachiu din belşug. La prânz era deja pulbere. S-a luat la harţă cu gazda, au schimbat câteva palme, după care au stat să se împace „la un pahar”. Nicu a adormit, iar Costică i-a furat tractorul din bătătură, i-a urcat şi pe cei doi băieţi ai săi în cabină, pornind voiniceşte cu vehiculul peste imaş. Prima infracţiune - furtul.
Între timp, pe la ora 15.00, Nicu s-a trezit, a văzut că tractorul nu mai e şi a sunat la 112, reclamând furtul şi indicându-l pe Costică drept principal suspect. De serviciu pe zonă era agentul Andrei Vatră. Acesta s-a urcat în maşina de serviciu şi a pornit în căutarea lui Costică. L-a găsit aproape de gardul gospodăriei lui Dumitru B., care avea să fie martorul-cheie în toată povestea. Poliţistul i-a făcut semn tractoristului de ocazie să oprească, folosindu-se de sirenă şi girofaruri. Costică s-a conformat. Dar, când să prezinte actele, a spus că nu le are la el. Cum duhnea foarte tare a alcool, Vatră l-a invitat la postul de poliţie din Vlădeni, ca să lămurească situaţia.
Iniţial, Costică s-a comportat paşnic. Şi-a luat copiii şi s-a urcat împreună cu ei pe bancheta din spate a maşinii de poliţie.
Ca să nu aibă surprize mai târziu, poliţistul l-a chemat pe Dumitru la maşină, ca să fie martor. Dar acesta o mai luase de câteva ori pe coajă de la Costică, aşa încât s-a oprit la oarece distanţă de dubă. Vatră s-a dat jos de la volan şi s-a apropiat de Dumitru, ca să-l convingă să vină la maşină. Profitând de asta, Costică a coborât şi a dat să fugă spre tractor. Poliţistul l-a ajuns rapid şi a început bătaia. Schimb de pumni, piedici, tăvăleală pe jos. A doua infracţiune - ultrajul.
La un moment dat, apărătorul legii a reuşit să ajungă deasupra tractoristului de ocazie, dar n-a izbutit să-i pună şi cătuşele. Aşa că, a cerut ajutor prin staţie.
Poliţistul a abandonat maşina şi a scăpat cu fuga!
Apelul l-a înfuriat teribil pe Costică Asultanei, care s-a încordat cât a putut, reuşind să scape din strânsoare. S-a dus la tractor, a luat de acolo o rangă şi a început să-l fugărească pe poliţist în jurul dubei, strigându-i: „Te omor, nu-mi pasă că fac cinci ani de puşcărie!”. Au făcut aşa vreo cinci ture în jurul autoutilitarei. Nervos că nu-l poate prinde şi căpăci pe poliţist, Costică s-a întors la tractor, a luat de acolo nişte chei şi s-a apucat să arunce cu ele în Vatră. Acesta a abandonat maşina de serviciu şi a luat-o la fugă pe câmp, către postul de poliţie.
Mult mai gras, mai lent şi beat pe deasupra, Asultanei a renunţat rapid la urmărire. Şi-a luat copiii, s-a suit la volanul tractorului şi a pornit spre casă. De data asta pe drum public. Încă trei infracţiuni dintr-un foc: „punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” şi „conducerea sub influenţa alcoolului”.
Nu i-a păsat. A parcat vehiculul la soacră-sa, a intrat în casă şi a povestit bătrânei toată tărăşenia. Nu ştia că frate-su, Nicu, era cel care îi adusese poliţia pe cap. Căldura din casă l-a toropit şi a adormit lemn în timp ce vorbea cu gazda. Aşa l-au găsit mascaţii chemaţi de Vatră în ajutor. L-au încătuşat fără nicio dificultate, apoi l-au dus la Rutieră, că să-i ia alcoolemia. A refuzat să sufle în etilotest şi nici n-a vrut să meargă la spital pentru recoltarea probelor biologice. Încă o infracţiune. Pentru toate astea, a fost băgat în arestul preventiv.
Situaţia lui Asultanei avea să se agraveze şi mai mult în zilele ce au urmat. Agentul Vatră suferise de o fractură la antebraţ şi a obţinut un certificat medico-legale în care se scria că are nevoie de 40-45 zile de îngrijiri medicale.
Şi-a schimbat de trei ori declaraţiile
Audiat de procuror, Asultanei a livrat versiunea sa. Nu s-a considerat vinovat şi n-a recunoscut niciuna dintre infracţiunile de care a fost acuzat. A admis că a luat tractorul de la fratele său, dar a afirmat că l-a condus numai pe imaş, nu pe drumurile publice. Apoi, în ce priveşte bătăia cu poliţistul, a spus că acesta i-a dat cu şutul între picioare de mai multe ori, a căzut jos şi abia atunci a strigat la fiu-su să meargă la tractor şi să-i aducă ranga. Însă zice că nu a apucat să dea, pentru că agentul a luat-o la fugă. A mai povestit că, în timp ce se tăvăleau pe jos, poliţistul i-a cerut 200 lei drept şpagă.
Referitor la etilotest şi la refuzul prelevării probelor biologice, el consideră că poliţistul Vatră trebuia să fie primul care să sufle în aparat şi să meargă apoi la luat de sânge. Cum agentul n-a făcut-o, nici el nu se simte obligat să respecte procedura.
Altă balivernă, zice că ar poseda, de circa 20 de ani, un carnet de conducere tractor agricol şi nu ştia că n-are voie să meargă pe drumurile publice, că şi alţi consăteni sunt în aceeaşi situaţie şi n-au probleme. Iar până la audierea finală de la Judecătorie, şi-a mai schimbat de vreo trei ori declaraţiile. Nici un pretext n-a ţinut. A fost condamnat, iar din contopirea pedepselor pentru toate infracţiunile făptuite, a rezultat o sentinţă de patru ani şi două luni.
Nu s-a împăcat defel cu ideea unei şederi atât de îndelungată în clădirea din str.Dr.Vicol nr.10. În 2018, a făcut apel. Respins, ca nefondat. Anul trecut, înainte de Crăciun, i-a mai venit o găselniţă în minte. A solicitat revizuirea, deoarece Curtea Constituţională ar fi declarat neconstituţională infracţiunea de conducere a unui tractor neînmatriculat pe drumurile publice. Curtea de Apel Iaşi nu i-a dat câştig de cauză, a păstrat sentinţa iniţială, iar decizia de săptămâna trecută nu poate fi atacată în niciun fel. Costică Asultanei rămâne după zăbrele. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau