Un copărtaş la viol solicită rejudecarea, întrucât n-a fost prezent la proces
Dimensiune font:
* stratagema nu i-a reuşit, magistraţii Curţii de Apel demontându-i relativ uşor întreaga argumentaţie * în acelaşi dosar, a fost inculpat şi fratele său, iar mama sa a semnat primirea minutei şi a hotărârii de condamnare
Ieşeanul Marius D. (24 de ani) este încarcerat în Petitenciarul Iaşi de la începutul lunii mai a acestui an şi urmează să stea după gratii până spre sfârşitul lui 2032, fiind condamnat la 12 ani şi două luni de închisoare pentru un viol comis în 2017, alături de fratele său Marian şi nemţeanul Fabian N.
Cum victima a fost un bărbat, Cătălin N., violatorii n-au fost arestaţi imediat, faza de urmărire penală desfăşurându-se cu ei în libertate. Marius a fost audiat pentru prima dată în iulie 2017, dar numai ca suspect. Apoi, în mai 2018, a dat iarăşi cu subsemnatul, dar în calitate de suspect şi inculpat. Nici de data asta nu a fost încătuşat, dar i s-a pus în vedere că are obligaţia de a comunica, în scris, în termen de trei zile, orice schimbare a adresei, atrăgându-i-se atenţia că, în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, citaţiile şi orice alte acte comunicate la prima adresă rămân valabile şi se consideră că le-a luat la cunoştinţă.
Intuind că-l aşteaptă ani grei de puşcărie, Marius a plecat din ţară, fără a transmite autorităţile despre acest fapt. Procesul a început în aprilie 2019 şi s-a încheiat în ianuarie 2020, după doar patru termene de judecată. Marius nu s-a prezentat la niciunul, încercând o mică stratagemă.
După emiterea mandatului de executare a pedepsei, a fost dat în urmărire generală, s-a emis un mandat de arestare pe numele lui, a fost găsit în Italia şi extrădat în România pe 8 mai a.c. A petrecut câteva zile în Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, i-a fost comunicată hotărârea de condamnare, ajungând apoi la Iaşi.
Deţinutul a trecut la etapa a doua a planului său, contestând sentinţa la Judecătoria Iaşi şi cerând redeschiderea procesului penal (la judecarea în lipsă) la Curtea de Apel. În ambele demersuri, el a susţinut că, fiind plecat la muncă în străinătate, nu a avut ştiinţă de procesul împotriva sa şi că i s-a încălcat dreptul la apărare. Magistraţii Curţii de Apel i-au demontat destul de uşor întreaga argumentaţie. Mai întâi, prin faptul că dăduse deja două declaraţii, ca suspect şi ca inculpat, deci ştia de învinuire. Apoi că unul din ceilalţi doi acuzaţi este chiar fratele său, „fiind astfel absolut improbabil ca acesta să nu îi fi comunicat că este cercetat într-un dosar penal şi pentru ce fapte. Un alt element care conturează convingerea instanţei că petentul a avut cunoştinţă de proces dar, în mod nejustificat nu s-a prezentat în faţa instanţei, este acela că toate dovezile de primire a citaţiilor pentru termenele acordate de instanţa de judecată au fost semnate de mama petentului care, cu siguranţă, şi-a înştiinţat fiul că este judecat într-un dosar penal alături de celălalt frate şi i-a comunicat faptul că a fost condamnat la executarea pedepsei de 12 ani închisoare atunci când a semnat dovada de primire a minutei şi a hotărârii de condamnare a celor doi fii ai ei, inclusiv a petentului”.
Ca atare, completul de judecată a considerat că a fost categorică intenţia lui Marius de a nu participa la proces şi, drept urmare, prin soluţia dată vineri, i s-a respuns, ca nefondat, apelul formulat. Mai are o infimă şansă la Judecătorie, unde are termen pe 15 decembrie. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau