Un deţinut este nemulţumit că a fost pus să aleagă între muncă şi carte
Dimensiune font:
* Adrian a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor şi condamnat, în 2014, la patru ani cu suspendare * doi ani mai târziu, el a fost prins, la Roman, conducând sub influenţa alcoolului şi i s-a deschis dosar penal * rămas fără permis, a continuat să şofeze şi, astfel, s-a ales cu cel de-al treilea dosar penal
Adrian C. (38 de ani) a ajuns în Penitenciarul Iaşi, unde execută o pedeapsă de şase ani şi patru luni, în martie 2019, după o suită de stupizenii fără seamăn. De loc dintr-o comună de lângă Paşcani, el a intrat în primul conflict cu legea acum 9 ani, cu toate că acţiunea sa a fost una bine intenţionată. Un prieten de-al său, patron al unui bar din Hălăuceşti, avea serioase probleme cu un client beat şi împătimit al păcănelilor. Supărat că pierduse toţi banii şi nu mai este lăsat să joace „pe caiet”, acesta s-a apucat de devastat barul. Patronul a încercat să-l scoată afară, dar s-a ales cu un cap în gură şi, speriat de ceea ce putea să urmeze, l-a sunat pe Adrian. Care Adrian, ca un adevărat prieten, a venit imediat, a luat un tac de biliard şi l-a pocnit, de mai multe ori, pe scandalagiu în moalele capului, făcându-l K.O. Apoi l-a scos afară din local, trăgându-l de picioare şi l-a lăsat să zacă în şanţul de la marginea drumului.
Ca urmare a acestei intervenţii, Adrian a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor şi condamnat, în 2014, la patru ani cu suspendare. Doi ani mai târziu, el a fost prins, la Roman, conducând sub influenţa alcoolului şi i s-a deschis dosar penal. Rămas fără permis, a continuat să şofeze şi, astfel, s-a ales cu cel de-al treilea dosar penal. Curtea de Apel Bacău a decis revocarea suspendării pedepsei pentru tentativa de omor şi contopirea cu celelalte două infracţiuni, rezultanta fiind, cum spuneam, şase ani şi patru luni cu executare.
În puşcărie, el a beneficiat de la bun început de un regim semideschis de detenţie. A ieşit la muncă şi a încercat să participe la cât mai multe programe educative, ţinta sa fiind liberarea condiţionată, de care ar putea beneficia la începutul anului viitor. Socotelile i-au fost date peste cap toamna trecută, când programele educative au început să se suprapună cu orele de muncă. Şi cum nu mai putea face ambele lucruri, a solicitat judecătorului delegat să găsească o soluţie. Cum acesta nu a putut să găsească o rezolvare favorabilă, deţinutul s-a adresat Judecătoriei Iaşi, „reclamând o interpretare greşită a art. 40 alin. 5 din Legea nr. 245/2013, în sensul caracterului cumulativ al condiţiei relative la eforturile depuse în cadrul muncii prestate cu condiţia implicării în activităţile educative. A arătat petentul că, în fapt, din interpretarea literală a textului de lege, rezultă neîndoielnic intenţia legiuitorului de a atribui un caracter alternativ acestor două condiţii, rămânând la latitudinea deţinutului dacă doreşte să se implice în muncă sau in activităţi educative”.
Magistraţii au apreciat că administraţia Penitenciarului are o marjă destul de largă de apreciere cu privire la regimul de detenţie, că nu este vorba de o atitudine abuzivă şi că nu se poate face un program special pentru un singur întemniţat. Astfel, prin sentinţa de alaltăieri, judecătorii au respins contestaţia lui Adrian. El trebuie să aleagă: ori muncă, ori carte. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau