Un ieşean a atacat sentința de condamnare cu suspendare și a fost trimis după gratii
Dimensiune font:
* inculpat pentru înşelăciune şi trafic de influenţă, el a primit, iniţial, o condamnare cu suspendare * total neinspirat, a atacat sentinţa la Curtea de Apel
Cazul ieşeanului Georgel Aurel Manole (48 de ani) a stârnit destulă vâlvă în urmă cu patru ani, când, în urma denunţurilor făcute de victimele sale, procurorii DNA i-au deschis dosar penal pentru înşelăciune şi trafic de influenţă.
Angajat al unei firme de taximetrie, individul s-a lăudat lui Eduard B. şi lui Răzvan V. că are mulţi prieteni la Poliţia Rutieră şi se ştie bine cu funcţionari importanţi din primărie. Le-a promis că-i va ajuta în obţinerea licenţelor de taximetrie şi, dacă au probleme cu permisul de conducere, tot el le rezolvă.
În intervalul ianuarie - noiembrie 2017, Manole a luat de victimele sale 64.300 euro şi 5.000 lei. Fiind duşi cu preşul la nesfârşit, că nu primiseră nici licenţele, nici banii înapoi, Eduard şi Răzvan i-au făcut denunţuri la DNA. S-a deschis dosar penal, rechizitoriul a ajuns în instanţă pe 17 iunie 2020, procesul a durat trei ani, prima sentinţă, cea pronunţată de Tribunalul Iaşi a fost una destul de blândă. Doar trei ani, cu suspendarea executării pedepsei. Evident, şi rambursarea banilor primiţi de la părţile vătămate.
Manole n-a fost mulţumit de decizia magistraţilor şi a atacat-o la Curtea de Apel, cerând achitarea în ce priveşte infracţiunea de trafic de influenţă. Cea de înşelăciune era deja prescrisă. În demersul său, Manole a susţinut că întreg probatoriu se bazează doar pe declaraţiile lui Eduard şi Răzvan, declaraţii ce nu pot fi obiective, deoarece aceştia au tot interesul ca el să fie pus la plată.
Nu a recunoscut comiterea faptei şi nu a colaborat cu organele judiciare
Judecătorii au reacţionat exact invers decât a sperat el, fiind de părere că „inculpatul nu a recunoscut în nici un moment comiterea faptei, nu a colaborat cu organele judiciare, iar în apărarea sa a reiterat aceleași susţineri nereale referitoare la intenţia sa de a ajuta pe denunţători. În aceste condiţii instanţa de apel apreciază că perseverenţa infracţională a inculpatului, manoperele dolosive prin care a obţinut în mod repetat sume de bani de la denunţători, discreditarea imaginii funcţionarilor publici prin asocierea lor cu pretinse fapte de luare de mită, cuantumul ridicat al sumelor de bani obţinute de inculpat, lipsa oricărui indiciu cu privire la conștientizarea gravităţii, a caracterului reprobabil al faptelor, convinge instanţa de apel că, pentru corectarea raportării inculpatului la normele sociale, se impune o reacţie fermă din partea autorităţilor judiciare, concretizată în aplicarea unei pedepse care să fie executată efectiv, o suspendare a executării acesteia putând întreţine inculpatului impresia că o astfel de conduită poate rămâne fără o sancţiune semnificativă”.
Aşa că, prin sentinţa definitivă pronunţată luni, 11 martie a.c., s-a decis ca Manole să-şi ispăşească pedeapsa în regim de detenţie. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau