Un ieşean s-a ascuns degeaba vreme de 14 ani. Stă în puşcărie pentru o condamnare din 2005
Dimensiune font:
* omul se consideră nevinovat, a făcut numeroase contestaţii în anulare, toate fără succes * a fost inculpat pentru tâlhărie, după ce a luat un radio-casetofon dintr-un autoturism avariat într-un accident rutier * deţinutul susţine că declaraţiile i-au fost luate sub ameninţare şi în urma bătăilor încasate de la poliţişti
Biografia ieşeanului Paul George Popa e un adevărat subiect de roman, bărbatul a izbutit să se ascundă de autorităţi aproape 15 ani, după ce a primit o extrem de severă condamnare pentru o a doua faptă de tâlhărie. Sentinţa a fost pronunţată de către Tribunalul Iaşi pe 11 martie 2005 şi, conform acesteia, Popa trebuia să execute zece ani şi sase luni în regim de detenţie.
După o noapte petrecută în arestul preventiv, inculpatul a scăpat de gratii, fiind judecat în stare de libertate, aşa că, imediat după aflarea verdictului a dispărut din judeţ. Mandatul de executare a fost emis pe 27 mai 2005, însă poliţiştii trimişi să-l aresteze n-au mai dat de el.
Dat în urmărire internaţională, condamnatul a fost prins abia pe 6 decembrie 2019. A făcut greşeala să se întoarcă pe plaiurile natale, convins fiind că a intervenit prescripţia.
Ajuns în Penitenciarul Iaşi, Popa nu s-a împăcat defel cu gândul că-şi va petrece aici următorul deceniu de viaţă şi s-a pus pe făcut, la foc automat, contestaţii în anulare şi cereri de revizuire. Toate, fără succes.
Bătut în sediul secţiei de poliţie şi obligat să scrie declaraţia după dictare
Fapta de care a fost acuzat s-a petrecut în seara de 9 iunie 2004, pe raza comunei Schitu-Duca. Un taximetrist, I.T., fusese implicat într-un accident rutier şi a trebuit să meargă la Iaşi, pentru recoltarea probelor biologice. Acesta l-ar fi rugat pe Popa să-l ajute să scoată din maşină aparatul de taxat şi staţia de emisie-recepţie, pe care să le pună în portbagajului unui anume C.A., prieten de-al taximetristului. Până aici, toate declaraţiile celor de faţă la eveniment sunt aproape identice. Mai departe, diferă radical.
Popa susţine că, după ce l-a transportat pe poliţist la secţia din localitate, s-a întors la locul accidentului, taxiul era răsturnat în şanţă, alături fiind împrăştiate mai multe obiecte. Ca să nu dispară, Popa le-a depozitat în propriul autoturism, apoi l-a aşteptat pe I.T. pentru a-i înapoia bunurile recuperate.
La scurt timp, a revenit şi taximetristul, el fiind însoţit de alţi trei bărbaţi. I-a cerut, pe un ton răstit, lui Popa să-i restituie casetofonul auto. Acesta a răspuns că nu ştie despre ce-i vorba, că n-are nicio legătură cu dispariţia aparatului şi i-a invitat pe cei patru să-i percheziţioneze autoturismul personal.
Nervos că nu găseşte casetofonul, I.T. a luat cheile maşinii lui Popa şi aşa a început conflictul. Până atunci, doar simplu martor la accident, actualul deţinut şi-a ieşit şi el din fire, a reuşit să pornească maşina, dar n-a putut demara. Unul din prietenii lui I.T., C.R. s-a agăţat insistent de ştergătoare.
Conform susţinerilor condamnatului, I.T. a chemat în ajutor în cinci taxiuri, Popa a fost imobilizat şi dus la secţie. Acolo, ar fi fost bătut cu brutalitate, şi-ar fi pierdut cunoştinţa de câteva ori, şeful de post i-ar fi pus în faţă o coală de hârtie, obligându-l să scrie după dictare o declaraţie incriminantă. De aici, a fost dus la sediul IPJ Iaşi, a mai semnat două declaraţi, după care a fost lăsat liber, spunându-i-se că va mai fi căutat la domiciliu de organele de poliţie. Nu s-a întâmplat aşa, astfel că, la începutul lui 2005, a părăsit ţara, stabilindu-se în Praga, Republica Cehă.
Actualul deţinut şi-a susţinut, tot timpul, nevinovăţia
În momentul emigrării, Popa ştia foarte bine că este inculpat, că are procesul e în plină desfăşurare, dar nu s-a prezentat deloc în faţa organelor judiciare. Avea să susţină că toate actele procedurale fuseseră expediate pe adresa bunicii sale, ori el n-a locuit niciodată acolo.
De fapt, i-a fost frică să nu ajungă după gratii, primise, cu trei ani în urmă, o condamnare cu suspendare, se afla în termenul de supraveghere.
Magistraţii l-au judecat în lipsă şi, în motivarea sentinţei, au susţinut că Popa sustrăsese din taxiul avariat bunuri în valoare de 12.000.000 lei şi că, pentru a-şi asigura scăparea, l-ar fi bătut pe taximetrist şi pe prietenii săi. Aceştia au prezentat în instanţă certificate medico-legale.
Cum spuneam, fugarul s-a întors în ţară după mai bine de 14 ani, convins fiind că a intervenit prescripţia. S-a înşelat, a ajuns după gratii şi, de atunci, tot bombardează instanţele cu contestaţii în anulare şi cereri de revizuire. Susţine mereu că e nevinovat, că declaraţiile i-au fost smulse prin forţă. Nimeni nu l-a crezut, la sfârşitul săptămânii trecute i-a fost respinsă a zece solicitare de punere în libertate. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau