Un ieşean s-a născut de două ori, într-un interval de şapte ani
Dimensiune font:
* eroarea materială a fost depistată când copilul s-a dus să-şi scoată cartea de identitate
Lucian N. a venit pe lume în data de 30 mai 2006. Maică-sa, Ştefania, care trăieşte într-un sat de lângă Iaşi şi are o şcolarizare precară, nu şi-a bătut capul să se mai ducă la Starea Civilă, să-i facă băiatului şi certificat de naştere. Nu i se părea ceva esenţial şi nici n-a avut nevoie de asemenea act până în 2013, când a trebuit să-şi dea fiul la şcoală.
Neavând încotro, a făcut demersul de rigoare. Spre norocul ei, nu aruncase certificatul medical constatator al naşterii, a lăsat cererea şi a obţinut actul prin care se consemna oficial data de 30 mai ca zi de naştere a lui Lucian, copilul primind şi primul CNP din viaţa lui. Acest lucru se întâmpla pe 13 mai 2014. Trei săptămâni mai târziu, Ştefania, a fost înştiinţată că trebuie să revină la Starea Civilă pentru încă un act de naştere. Cel de-al doilea, evident cu alt CNP, dar tot cu numele lui Lucian, tot ea ca mamă şi tot „natural” la rubrica „tată”. Dar data naşterii era alta, 18 noiembrie 2013.
Au mai trecut şapte ani şi a venit timpul ca băiatul să capete carte de identitate. Astfel, în septembrie 2020, la Direcţia Locală de Evidenţă a Populaţiei, Lucian a mers împreună cu Ştefania şi, ca să fie siguri, au depus ambele certificate. Abia acum funcţionarii şi-au dat seama de eroarea materială strecurată, dar n-au deschis proces decât după ce mama a obţinut certificat de la medic că avusese o singură naştere. Judecata a început în martie anul acesta, iar magistraţii au îndreptat lucrurile zilele trecute. Prin sentinţa dată, Lucian a rămas cu un singur CNP şi un singur certificat de naştere. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau