Un kilogram de urzici a ajuns să coste mai mult decât carnea în piețele ieșene
Dimensiune font:
* oamenii cumpără mai mult de poftă, fiindcă prețul unui kilogram de urzici ajunge, deseori, la 60 de lei * comercianții spun că se culeg greu și justifică prețul și prin beneficiile multiple ale urzicilor pentru sănătate * deși scumpe, urzicile au efecte aproape miraculoase asupra organismului, indiferent cum sunt consumate
În fiecare colț de piață vedem zilele acestea vânzători cu urzici. Frumoase și verzi, abia culese, proaspete, micile plante cu frunze înțepătoare atrag clienții, dar cantitățile cumpărate de aceștia sunt mici.
Prețul este cel care îi sperie. O mână de urzici costă 5 lei, aceasta nu cântărește însă mai mult de 100 de grame. Cine vrea o masă completă pentru toată familia trebuie să scoată din buzunare, deseori, chiar și 60 de lei pentru un kilogram. „Astea înțeapă foarte tare pentru că sunt proaspete. Se culeg foarte greu. Sunt migăloase. Îți trebuie măcar încă o persoană o zi întreaga să culegi două sau trei kilograme. A doua zi le și vindem. Se caută pentru că e sezonul lor”, explică un comerciant din Piața Alexandru din Iași.
Beneficiile urzicilor pentru sănătat sunt uriașe
Deși scumpe, urzicile au efecte aproape miraculoase asupra organismului, indiferent cum sunt consumate. „Urzicile sunt excepționale din punct de vedere nutrițional. Au acid folic, ceea ce găsim foarte rar la legume și fructe, au un aport foarte bun de vitamina A, de vitamina B și vitamina K, care este folosită la coagulare și ne dau o mana de ajutor chiar și cu fibrele, având un aport foarte bogat de fibre. Asta înseamnă un tranzit mai bun din punct de vedere digestiv. Prețul este cumva neplăcut, dar cred că dacă discutăm despre o cantitate care să ne aducă niște beneficii reale asupra sănătății, 300 de grame la o servire, de două sau trei ori pe săptămână ar fi în regulă. Am acoperi niște carente de vitamine. Până la urmă avem urzicile doar două luni pe an, e o ocazie pentru noi să ne facem niște stocuri de vitamine”, explică Ionuț Ignat, nutriționist.
Dacă luăm doar o cantitate mică de urzici, în momentul gătirii să nu uităm că această scade aproape la jumătate. De cele mai multe ori, oamenii le folosesc în ciorbe, dar cei care doresc o mâncare de urzici cu sos vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. „Întâi de toate, le curățăm. Se mai pierde dintr-un kilogram în jur de 50-100 de grame la curățare. Apoi le punem la opărit. Pentru un plus de gust, ele fiind destul de aspre, punem și spanac, un sos de roșii cu ceapă și sunt gata imediat. Dar dintr-un kilogram de urzici, să spunem că la final rămân 500-600 de grame de preparat, adică patru porții mai mici, sau trei pentru niște oameni mai pofticioși. Le servim eventual cu un ou, mămăligă și brânză”, spune Chef Florin Vechiu, bucătar.
Urzicile ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge la persoanele diabetice, sunt benefice și pentru cei cu probleme renale, consumul lor previne retenția de apă, reduce sângerările gingivale și chiar ameliorează simptomele astmului. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau