Un mega-proiect al celor de la ApaVital intră în dezbatere publică
Dimensiune font:
Proiectul „Dezvoltare a Infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Iaşi în perioada 2014-2020” are o valoare estimată la 400 milioane de euro şi va conţine un număr de 13 contracte de lucrări
Operatorul regional de apă şi canalizare a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Iași raportul privind impactul asupra mediului şi studiile de evaluare adecvată şi de evaluare a impactului asupra corpului de apă pentru proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași în perioada 2014-2020”, fiind în aşteptarea avizului emis de instituţia amintită. Evident, documentele se vor afla şi în dezbatare publică, fiind programate patru întâlniri, în prima decadă a lunii iunie (Primăria Municipiului Pașcani – pe 02.06.2020, începând cu orele 16, Primaria Hârlau – pe 04.06.2020, începând cu orele 16, Primăria Târgu Frumos – pe 09.06.2020, începând cu orele 16, CJ Iaşi – pe 11.06.2020, începând cu orele 12). Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observaţii privind documentele menţionate la sediul APM Iași din municipiul Iași, Str. Calea Chișinăului nr. 43, jud. Iaşi, până la data de 11.06.2020.
Avizul de mediu este una din ultimele etape înainte de parafarea contractului de finanţare în valoare de aproximativ 400 milioane de euro, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, urmând a fi modernizate, reabilitate şi extinse serviciile de apă şi canalizare. Proiectul, denumit „Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Iaşi în perioada 2014-2020”, va conţine un număr de 13 contracte de lucrări şi două contracte de servicii (Asistenţă Tehnică şi Audit).
„Am depus aplicaţia încă o dată în toamnă, cei de la Jaspers o tot revizuiesc, şi suntem acum pe ultimii zece metri, ca să nu spun ultima sută de metri în privinţa semnării contractului. Aplicaţia aceasta pentru programul Operaţional Infrastructura Mare este constituită din 12 capitole şi, ca să vă faceţi o idee asupra volumului de muncă depus, trebuie să ştiţi că doar un capitol, de exemplu capitolul IV, referitor la descrierea actuală a sistemului, are 676 pagini”, ne-a mărturisit Mihai Doruş, noul director general al SC ApaVital SA Iaşi.
O altă condiţie este asigurarea cofinanţării. La fel cum au stat lucrurile în proiectele ISPA şi POS Mediu, ApaVital trebuie să asigure o cofinanţare la proiect, aşa că a apelat la un credit la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în valoare de 25 de milioane de euro, cofinanţarea fiind de 6%. „În toamnă, au semnat aplicaţii judeţele Cluj şi Timişoara, care au şi scos la licitaţie câteva proiecte, dar la care nu s-a prezentat nimeni. Prin urmare, experţii Băncii Europene au ajuns la concluzia că nu sunt tentante ca proiecte şi atunci ne-au întrebat dacă suntem dispuşi să mai întârziem un pic proiectul, să ne ajusteze preţurile, cel puţin la diametrele mici, astfel încât proiectele noastre să devină mult mai tentante din punctul de vedere al unui ofertant, al unui constructor. Şi am fost de acord”, a precizat Mihai Doruş.
Mii de km reţea apă-canalizare, zeci de rezervoare, sute de staţii de pompare...
La nivel de proiect, aplicaţia are grupate 13 contracte de lucrări, unele foarte mari, de ordinul a peste 40 milioane de euro, urmând a beneficia de modernizarea, reabilitarea şi extinderea serviciilor de apă şi canalizare 87 de unităţi administrativ-teritoriale, în jur de 200 de localităţi.
Practic, prin POIM se vor realiza 1.700 - 1.800 km reţea apă şi canalizare, sute de kilometri de extindere reţea, reabilitare reţea, reţea nouă de distribuţie, vreo 30 de rezervoare, sute de staţii de pompare apă potabilă şi apă uzată, clorinări. „Primele trei proiecte pe care le vom implementa vor fi cele de la aglomerarea Paşcani - reabilitări reţele de apă în municipiu, al doilea va fi cel din Iaşi Nord, iar a treia documentaţie finalizată este cea de pe axa Nord Popricani – Vlădeni”, a precizat directorul Mihai Doruş.
În linii mari, proiectul prevede 587 k reţele de apă (aducţiuni + distribuţie), 47 de staţii de pompare a apei potabile, 44 de rezervoare, 23 staţii de reclorinare, 776 km reţea de canalizare, 362 de staţii pompare ape uzate şi cinci staţii de epurare a apelor uzate. Beneficiare vor fi următoarele localităţi: Rediu, Valea Lupului, Miroslava, Ciurea, Bârnova, Tomești, Comarna, Holboca, Popricani, Lețcani, Mogoșești, Scânteia, Grajduri, Prisăcani, Costuleni, Schitu Duca, Dobrovăț, Ciortești, Gorban, Cosmești, Sinești, Alexandru Ioan Cuza, Heleșteni, Ruginoasa, Costești, Cristești, Moțca, Tătăruși, Lespezi, Deleni, Hârlău, Scobinți, Ceplenița, Cotnari, Voinești, Horlești, Țibana, Țibănești, Ion Neculce, orașul Tg. Frumos, orașul Podu Iloaiei, mun. Pașcani, comunele Valea Seacă, Răchiteni, Oțeleni, Brăiești, Lungani, Popești, jud Iaşi, și comunele Timișești, Săbăoani, Tămășeni și Doljești, județul Neamț. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau