Un şofer alcoolic rămâne încă trei ani şi jumătate în închisoare. Curtea de Apel i-a redus pedeapsa cu doar două luni
Dimensiune font:
Nicolae Baba din Boroşoaia, comuna Plugari obişnuia să se suie la volan indiferent de starea bahică în care se afla. Se obişnuise să şofeze matol şi era convins că nu i se poate întâmpla nimic. Individul, poreclit Străjingă, s-a ales cu primul dosar penal în 2018, după ce a scăpat un pasager la fel de beat din tractorul pe care-l conducea. N-a oprit să acorde primul ajutor, a lăsat victima pe caldarâm şi a plecat acasă. Din nefericire pentru el, un vecin a văzut întreaga scenă şi a sunat la 112. Străjingă a luat doi ani şi şase luni, dar cu suspendare, a rămas fără carnet, dar asta nu l-a împedicat să îmbine băutura cu şofatul.
Pe 28 februarie 2020, aproape de miezul nopţii, a fost prins, din nou, rupt de beat la volan. Alcoolemie aproape de comă, 2,24 mg/l. Cum se afla în stare de recidivă postcondamnatorie, a primit o pedeapsă cu executare. Pe 20 aprilie a.c., magistraţii de la Judecătoria Hârlău au pronunţat o sentinţă neaşteptat de severă. Patru ani după gratii.
Străjingă a atacat decizia, solicitând o amendă penală şi suspendarea executării pedepsei. Dosarul său a ajuns la Curtea de Apel Iaşi, judecătorii de aici nefiind cu mult mai miloşi. „Instanţa de apel mai constată că nu îşi poate asuma riscul reiterării acestui comportament al inculpatului prin aplicarea unei amenzi, în condiţiile în care măsurile luate anterior faţă de acesta s-au dovedit a fi ineficiente. Instanţa de apel apreciază că executarea acestei pedepse va prilejui inculpatului o reflecţie mai serioasă asupra riscurilor la care se supune în cazul reiterării comportamentului infracţional. Executarea pedepsei în regim de detenţie constituie regula în materia executării pedepselor, iar abdicarea de la această regulă trebuie justificată prin prisma a suficiente garanţii că o simplă supraveghere a inculpatului ar fi suficientă pentru împiedicarea comportamentului infracţional. Inculpatul, prin reiterarea acestui comportament infracţional nu prezintă aceste garanţii”, au spus magistraţii în motivarea hotărârii date alaltăieri. Au recalculat şi au stabilit pedeapsa finală la trei ani şi zece luni, nu la patru ani, cum hotărâse prima instanţă. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau